Artros

Artros är en sjukdom där brosket i lederna successivt brutits ner. Man brukar skilja mellan två olika typer av artros; primär och sekundär.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Artros
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

20 Träffar
Sortera på
(83)
Öppet, idag till 17:00

Solna Ortopedmottagning

Hotellgatan 3, Läkarhuset plan 1, Solna
(146)

Cityortopedi

Crafoordsväg 19, Stockholm
(56)
Öppet, idag till 17:00

Optimal Fysik Vasastan

Ynglingagatan 13, Stockholm
(31)
Öppet i morgon från 08:00

Gamla Stans Kiropraktik

Lilla Nygatan 19, Stockholm
(22)
Öppet, idag till 17:00

LM-sjukgymnasterna, Kista

Jan Stenbecks torg 17, Plan 1, KISTA
(21)
Öppet, idag till 15:30

Specialistcenter Scandinavia

Södra Agnegatan 29, Stockholm
(10)
Öppet, idag till 19:00

Optimal Fysik Kungsholmen

Gjörwellsgatan 12, Stockholm
(16)
Öppet, idag till 17:00

Västermalms Kiropraktik

Fleminggatan 15 bv, Stockholm
(5)
Öppet, idag till 18:00

Shokofans Kiropraktik

Strandvägen 63, Stockholm
(2)

FunMed Kungsholmen

Sankt Göransgatan 84, Stockholm
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Artros

Artros

Artros är en sjukdom där brosket i lederna successivt brutits ner. Man brukar skilja mellan två olika typer av artros; primär och sekundär.

Primär artros

Den här typen utvecklas utan att det finns någon annan orsak bakom. Ofta är det i höfter, knän, tummar och stortår där lederna påverkas. Man vet inte varför en del människor får den här typen av artros. Det kan till viss del bero på ärftlighet, övervikt eller brist på motion som kan öka risken. Hur lederna belastats och om de utsatts för små skador kan också spela roll. Det finns än så länge ingen metod att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede, vilket är nödvändigt om man ska kunna sätta in en behandling innan brosket försvunnit. Brosk har mycket dålig läkningsförmåga, och de behandlingar som finns idag är symptomlindrande.

Sekundär artros

Den här typen av sjukdomen kan uppstå på olika sätt, och alltid som en följd av andra sjukdomar eller problem. Vanligt är att man utvecklar det på grund av ledinflammation, trauma, bennekros eller tillväxtrubbningar. Vid ledinflammation kan brosket förstöras av bakterier. Vid ett trauma kan brosket skadas, eller påverkas av ett skadat ben som finns under broskytan. Vid bennekros dör benvävnaden, och genom det kan brosket undermineras och förstöras. Har man tillväxtrubbningar kan det bero på olika sjukdomar eller tillstånd, och det kan medföra en onormal belastning på brosket i lederna.

Behandling

Man kan behandla med värktabletter, injektioner av kortison och sjukgymnastik. Man kan få stödjande bandage och hjälpmedel som minskar smärtan i vardagen. För dem som får mycket stora problem är det möjligt att operera.

På många håll finns det artrosskolor där man kan lära sig mer om vad som kan hjälpa. Man får också hjälp att hitta sätt att handskas med smärtan, så att man inte undviker aktiviteter som egentligen skulle vara bra vid artros.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.