Pannlyft
Kvinna får spruta i pannan.

Pannlyft

Genom ett pannlyft är det möjligt att återställa åldrandets effekter och få ett föryngrat och piggare utseende.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder pannlyft där det passar dig.

Snabba fakta om Pannlyft

Pris

Mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Om pannlyft

Pannlyft är ett ingrepp som behandlar den övre tredjedelen av ansiktet med sikte på att reducera bekymmersrynkor, pannrynkor och ge ett lyft åt hängande ögonbryn. Läs mer.

Om pannlyft

Runt medelåldern är det vanligt att få ålderstecken runt ögonen och i pannan. På grund av en försämrad hudelasticitet sker en successiv sänkning av ögonbrynen, vilket också orsakar vertikala veck mellan ögonbrynen och horisontella veck i pannan. Konsekvenserna av detta är att du kan se tröttare och äldre ut än vad du kanske känner sig. Du kan även behöva vecka pannan för att lyfta ögonbrynen.

Om du känner igen dig i detta och upplever att din livskvalitet påverkas av det kan du vara en bra kandidat för ett pannlyft. Det är ett plastikkirurgiskt ingrepp som behandlar den övre tredjedelen av ansiktet med sikte på att reducera bekymmersrynkor, pannrynkor och ge ett lyft åt hängande ögonbryn.

Finns det några risker med pannlyft?

Alla operationer innebär viss risk för komplikationer och biverkningar. Pannlyft har också risker, men de är relativt ovanliga och oftast av enkel karaktär. En del får permanent känselbortfall vid de små snitten i hårbotten, och håret vid området kan bli tunnare under en kortare period. Den vanligaste komplikationen är att bli missnöjd med resultatet, vilket oftast kan kopplas till de förväntningar du haft i förhand. Därför är det viktigt att du väljer en professionell och erfaren plastikkirurg som tydligt förklarar vilket resultat som är rimligt beroende på dina förutsättningar.

Går det att göra pannlyft utan kirurgi?

Ett alternativ till kirurgiskt pannlyft är att använda sig av så kallat trådlyft. Tekniken innebär att man stoppar in speciella trådar under huden och sedan åstadkommer ett lyft genom att dra i dessa. När man gör ett pannlyft med tråd används trådar som bryts ner av kroppen efter ungefär ett halvår, men som innan dess även startar en kollagenstimulering för ett mer långvarigt lyft. Metoden ger inte ett permanent resultat till skillnad från ett kirurgiskt pannlyft, utan håller i cirka två år beroende på hudtyp, ålder och livsstil.

Hur går pannlyft till?

En pannlyftsoperation utförs oftast under narkos, vilket innebär att du är helt smärtfri under ingreppet. I vissa fall utförs operationen med lokalbedövning som kombineras med lugnande mediciner. Vanligtvis kan du gå hem samma dag, alternativt dagen efter beroende på hur omfattande operationen är.

Metod

Det finns två olika metoder som plastikkirurgen kan använda sig av vid pannlyft – endoskopisk eller traditionell metod. De flesta pannlyftsoperationer sker med endoskopisk teknik, det vill säga titthålskirurgi som ger näst intill osynliga ärr vid hårbotten. Vilken metod som lämpar sig bäst beror på dina mål och vad kirurgen har gjort för bedömning utifrån detta.

Pannlyft med titthålskirurgi

Om du får ett pannlyft genom endoskopisk metod så lägger kirurgen totalt fyra små snitt i din hårbotten. I ett av snitten förs en pennliknande kamera in så att kirurgen tydligt kan se den underliggande muskulaturen och vävnaden på en bildskärm. Genom ett annat snitt för kirurgen in ett instrument och för undan din hud ner till ögonbrynen. Därefter tar kirurgen bort eller stramar upp underliggande vävnader och lyfter upp ögonbrynen med hjälp av ett par underliggande stygn. Sedan avslutar kirurgen operationen genom att försluta ingångssnittet med stygn eller klammers.

Innan pannlyft

Innan ett pannlyft får du besöka plastikkirurgen för att prata om dina förväntningar och önskemål. Här får du också reda på vad det kommer att kosta och vilken operationsmetod som ska användas. Därefter fyller du i ett formulär med frågor om ditt hälsotillstånd, din sjukdomshistoria och tidigare operationer. Du får också praktisk information kring ingreppet, exempelvis hur du ska förbereda dig inför operationsdagen.

Efter pannlyft

Direkt efter operationen är det vanligt att området får blåmärken samtidigt som det känns svullet och stelt. Utöver det kan du även ha visst känselbortfall och klåda i hårbotten. Dessa besvär brukar försvinna inom några veckor. Det finns saker du kan göra själv för att lindra svullnad och motverka blåmärken, till exempel att försöka hålla huvudet i högläge. Det kan dröja upp till ett par veckor innan de värsta blåmärkena lägger sig, och du kan behöva skydda operationssåren mot infektion med heltäckande förband. Längden på sjukskrivningen kan variera, men räkna med ungefär två veckor.

Vad kostar ett pannlyft?

Det går inte att säga på rak arm vad pannlyft har för pris eftersom det varierar mellan olika kliniker. Operationens omfattning spelar också en betydande roll. Den genomsnittliga kostnaden ligger mellan 30 000 till 50 000 kronor.

Fördelar med pannlyft?

  • Genom en pannlyftsoperation kan du få en piggare blick och ett föryngrat utseende.
  • Ett pannlyft kan även vara positivt rent funktionellt – vissa med nedsjunkna ögonbryn kan till exempel få huvudvärk på grund av att de veckar pannan så mycket.

Nackdelar med pannlyft

  • Läkandeprocessen vid pannlyft kan ibland kännas påfrestande.
  • En pannlyftsoperation kan kosta uppemot 50 000 kronor.

Vem kan hjälpa dig med pannlyft?

Kan pannlyft utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra pannlyft.

Publicerad:
13 januari 2023 kl 14:58
Uppdaterad:
30 januari 2024 kl 16:35
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!