Förgiftning
Vårdpersonal hjälper en patient som drabbats av förgiftning upp ur sjukhussängen

Förgiftning

Förgiftningsolyckor hemma beror oftast på läkemedel, alkohol, hushållskemikalier, tobak giftiga växter eller svampar. Läs mer om förgiftning här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med förgiftning på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Förgiftning

Viktiga telefonnummer

Ring 112 direkt om du eller någon i din närhet har blivit förgiftade. Du kan också ringa giftinfromation.se på nummer 010-456 6700.

Om förgiftning

Förgiftning är ett tillstånd där kroppen har fått i sig något giftigt som kan eller har orsakat inflammationer eller andra skador i kroppen. Läs mer.

Om förgiftning

De allvarliga förgiftningarna bland ungdomar och vuxna är oftast avsiktliga och beror främst på överdosering av läkemedel eller annan missbruk. Andra svåra förgiftningsolyckor kan inträffa på arbetsplatser med farliga kemikalier eller vid bränder. Farliga kemikalier som används hemma kan också orsaka förgiftning.

Det är vanligt att små barn blir förgiftade då de gärna stoppar allt som kommer i deras väg i munnen.

Symtom vid förgiftning

Hur stora förgiftningssymtom du får och hur snabbt du märker av dem beror på vilket ämne det rör sig om och hur det hamnade i kroppen. Du bör uppsöka hjälp om något av detta stämmer in på dig:

  • illamående och kräkningar
  • hudsymtom
  • huvudvärk och yrsel
  • andnöd
  • kramper och medvetslöshet.

Ring 112 och kontakta Giftinformationscentralen

Om du misstänker att någon har blivit förgiftad bör du direkt ringa 112 eller  Giftninginformationscentralen beroende på om det är akut eller inte. Du ska aldrig invänta förgiftningssymtom.

Är en person medvetslös, slö, har kramper eller svårt att andas bör tas till en akutmottagning direkt.

Är det inte ett brådskande fall kan du ringa till Giftinformationscentrale

Orsak till förgiftning

De vanligaste orsakerna till förgiftning som händer hemma beror på:

  • hushållskemikalier
  • alkohol
  • tobak
  • läkemedel
  • giftiga växter och svampar.

Farliga kemikalier som används hemma kan också orsaka förgiftning. Du kan även bli förgiftad på din arbetsplats om det förekommer kemikalier. Barn och äldre har lättare att bli förgiftade. Små barn gillar att upptäcka nya saker och stoppar det mesta i munnen vilket riskerar att vara något farligt. Minnet hos äldre har en tendens att vara nedsatt vilket kan resultera i att de bland annat kan glömma bort att de har tagit sin medicin och tar en extra gång.

Vad kan jag själv göra?

Vet du om att du eller någon annan har fått i sig något giftigt bör du alltid kontakta Giftinformationscentralen eller ringa 112 vid nödfall.

När du pratar med Giftinformationscentralen kan du få rådet att ge medicinskt kol. Kolet binder till sig väldigt många ämnen, bland annat läkemedel, växt- och svampgifter. Kolet kan därför minska mängden gift som kommer ut i kroppen.

Det är därför bra att ha medicinskt kol hemma. Du ska dock aldrig använda det utan att ha pratat med Giftinformationscentralen innan. Det kan nämligen ibland vara helt olämpligt att använda kol. Medicinskt kol går att köpa receptfritt på apotek.

Du ska aldrig framkalla kräkningar utan att ha pratat med Giftinformationscentralen innan. Det är väldigt sällan som det hjälper och kan dessutom vara farligt.

Första hjälpen vid förgiftning

  1. Det första du ska göra är att ringa Giftinformationscentralen på nummer 010-456 6700. Om det är en livshotande situation ring 112.
  2. Du bör sedan försöka ta reda på vad det är som har orsakat förgiftningen, hur det hamnade i kroppen, vilken mängd det kan handla om och när personen har fått i sig giftet.
  3. Kan du inte väcka personen i fråga men andningen är normal ska du placera kroppen i stabilt sidoläge.
  4. Är personen inte vaken eller andas normalt för du inleda hjärt-lungräddning.

Vilken behandling får man vid förgiftning?

Behandlingen vid förgiftning varierar beroende på vilken typ av förgiftning det handlar om. Några av behandlingarna som du kan få är

  • medicinskt kol
  • magsäckstömning/magsäckssköljning även kallat ventrikeltömning/ventrikelsköljning
  • kräkningsprovokation
  • tarmsköljning.

Vem kan hjälpa dig vid förgiftning?

Publicerad:
25 januari 2023 kl 12:24
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 11:05
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!