• Sök

  Sök

 • Jämför

  Jämför

 • Boka

  Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Nytt på bloggen

Nytt på bloggen

Vad gör en urolog?

09:30 - 19 jan, 2018 0 Urolog

Med urologi menas att man diagnosticerar och behandlar sjukdomar i urinvägarna. De organ som omfattas av urologi är njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör. Urologi innefattar också de manliga reproduktionsorganen, det vill säga testiklar, bitestiklar, sädesblåsor, sädesledare, prostata och penis. En urolog är specialist på sjukdomar i dessa organ.

urolog samtalar med patient

– En vanlig missuppfattning är att en urolog bara hjälper män, säger Eva, legitimerad sjuksköterska på Urologi STHLM. Men många sjukdomar inom urinvägarna hos kvinnor som exempelvis njursten, tumörer och inkontinens, behandlas av en urolog.

Vanliga besvär urologen hjälper till med

Till urologen kan patienter söka sig med besvär som omfattas av urologens specialistområden.

– Några av de vanligaste orsakerna till att patienter söker sig till oss på Urologi STHLM är att de misstänker att de har prostatacancer, problem med vattenkastning, blod i urinen eller förhudsproblem, säger Eva.

Hos urologen kan man även få hjälp med:

 • Vävnadsprov från prostata
 • Steriliseringsoperation
 • Operation av förhud
 • Sthlm 3-prov
 • Infektioner i urinvägarna
 • Njursten
 • Tumörer
 • Sjukdomar i urinblåsan
 • Inkontinens
 • Impotens

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Vad är vaccin?

11:01 - 12 jan, 2018 0 Vaccin

ANNONS. Innehåll från Stockholm Medical Office.

Många vet inte vad vaccin egentligen är och hur de fungerar. Tillsammans med Nathalie Liljeberg, legitimerad sjuksköterska på Stockholm Medical Office, får vi svar på vilka sjukdomar du bör vaccinera dig mot och varför det är viktigt att vaccinera sig.

Stockholm Medical Office flaskor

Stockholm Medical Office startade 1989 och erbjuder idag hälsokontroller, företagshälsovård, läkarvård och vaccinationer. De är experter på all världens vaccin och har vaccinerat flera tusentals patienter.

Vad är vaccin och hur fungerar det?

Vaccin hjälper kroppens immunförsvar att lättare känna igen och bekämpa bakterier, virus och andra mikroorganismer som orsakar sjukdom. Kroppens immunförsvar identifierar vaccinationens antigener som i sin tur stimulerar produktionen av antikroppar.

– Vaccinet stimulerar ditt immunförsvar så att du får ett skydd mot den aktuella sjukdomen, säger Nathalie Liljeberg, legitimerad sjuksköterska på Stockholm Medical Office.

Vaccin brukar delas upp i levande och inaktiverade vaccin. De som hör till levande vaccin innehåller bakterier eller virus som fortfarande kan föröka sig, medan övriga vaccin innehåller inaktiverade smittämnen.

Med ett inaktiverat vaccin tillförs allt antigen som ska framkalla immunitet när vaccinet ges. Levande vaccin behöver däremot inte innehålla så mycket antigen utan immunsystemet stimuleras istället i takt med att allt fler virus/bakterier produceras.

– Levande smittämnen liknar mer en naturlig infektion som i sin tur stimulerar immunförsvaret, säger Nathalie på Stockholm Medical Office.

spruta

Risker och biverkningar med vaccinering

Den vanligaste biverkningen efter att ha tagit en vaccinationsspruta är rodnad och/eller svullnad vid insticksstället. Det är övergående och helt ofarligt.

Med inaktiverade vaccin ses lokala eller generella biverkningar vanligtvis inom ett dygn. Levande vaccin orsakar oftare biverkningar som påminner om en mildare variant av den naturliga sjukdomen som du vaccinerats mot. Biverkningar från dessa kommer vanligtvis senare.

– Även om vacciner är väl utprovade och risken för biverkningar i regel är mycket låg, så ges vaccin till så pass många att också sällsynta biverkningar inträffar någon gång, säger Nathalie på Stockholm Medical Office.

Rekommendation av vaccin

I Sverige erbjuds och rekommenderas alla barn att vaccineras enligt det svenska barnvaccinationsprogrammet. Programmet har utarbetats för att ge oss skydd mot sjukdomar som är farliga för samhället i stort. Dessa vaccinationer görs på BVC tills barnet fyllt 5-6 år, därefter tar skolhälsovården vid.

Förutom de vaccin som ingår i barnvaccinationsprogrammet rekommenderas även andra vaccin. För att veta vilka just du bör ta kan du kontakta en vaccinationsmottagning, exempelvis Stockholm Medical Office.

– Hos oss gör vi alltid en personlig bedömning utifrån bland annat ålder, hälsotillstånd och var man bor, säger Nathalie på Stockholm Medical Office. Bor du till exempel i ett område där det finns TBE så rekommenderar vi vaccination mot det. Och om du tillhör en riskgrupp så bör du exempelvis ta influensasprutan varje år.

resmål

Vaccin inför din resa

Inför en utomlandsvistelse kan du också behöva ta ett eller flera vaccin. Vilka vaccin du behöver beror på vilket land du ska till, hur länge du planerar att stanna där, vilket boende och umgänge du kommer att ha på resmålet, samt ett antal andra riskfaktorer.

Till vissa länder är det inte nödvändigt att vaccinera sig med något utöver det grundskydd som rekommenderas i Sverige, medan det i andra länder kan vara ett krav att du är vaccinerad mot en viss sjukdom.

– Det är viktigt att i god tid ta reda på om du behöver komplettera med några vacciner innan din resa, säger Nathalie på Stockholm Medical Office. Det tar nämligen några veckor innan vaccinet ger god skyddseffekt och ibland kan det behövas flera doser.

glada människor

Därför ska du vaccinera dig

Inga vaccinationer är obligatoriska, men om du blir vaccinerad löper du väsentligt lägre risk att bli infekterad av den aktuella sjukdomen. I många fall är det allvarliga, och till och med dödliga, sjukdomar det rör sig om.

– Genom att vaccinera dig skyddar du både dig själv och även indirekt de individer som tillhör en riskgrupp som av olika anledningar inte kan vaccineras, säger Nathalie på Stockholm Medical Office. Det kan till exempel vara barn som är för unga för vaccination och cancerpatienter som genomgår cellgiftsbehandling.

ANNONS. Innehåll från Stockholm Medical Office.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Har du fått ryggskott?

08:45 - 08 jan, 2018 0 Hälsa

Plötslig smärta och/eller stelhet i ryggens nedre del (ländryggen) brukar kallas för ryggskott. Vid ryggskott kan smärtan komma väldigt plötsligt och känns då skärande eller huggande, ofta är det i samband med ett lyft eller vridning av ryggraden. Man kan också känna det som att ryggen låser sig eller känns stel. Men ryggskott kan också komma smygande med en molande smärta som ofta ökar gradvis.

Rygg

Därför får du ryggskott

Varför ryggskott uppstår kan bero på många olika saker och i de allra flesta fall finns det inte en ensam bakomliggande orsak. Ryggskott kan bland annat bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta och/eller slitna diskar. Men oftast är orsaken en överbelastning av nedre delen av ryggen som har byggts upp under lång tid. Det kan vara på grund av långvarig stress, minskad motion och för mycket stillasittande. Dessa tre faktorer gör att kroppen blir stelare och mer spänd.

Men alla ryggskott beror inte på saker som byggts upp under lång tid. Det kan lika gärna handla om att du gör en oförsiktig rörelse eller belastar ryggen felaktigt.

behandling av ryggen

Behandling vid ryggskott

Om du drabbats av ryggskott kan det vara bra att kontakta en kiropraktor eller naprapat för att få hjälp med besväret. Att få hjälp bidrar till att lindra och snabba på läkningsprocessen. Vid ditt besök undersöker behandlaren ditt besvär och försöker reda ut varför problemet uppstått. Det är för att kunna ge dig rätt behandling för att lindra smärtan, men också för att undvika att problemet uppstår igen.

Det finns också en del saker du själv kan göra hemma för att lindra dina besvär:

 • Värme kan lindra smärtan en aning, exempelvis genom en värmedyna, en varm dusch eller bastu.
 • Kyla kan också vara lindrande. Använd en kylklamp eller en plastpåse fylld med is.
 • Att röra på sig är alltid bra, så när de första och mest smärtsamma dygnen är förbi kan du ta kortare promenader och göra enkla styrketräningsövningar. Undvik dock tunga lyft och överdrivna vridrörelser.

Går det att förebygga ryggskott?

Självklart går det att förebygga att ryggskott uppstår. Att motionera regelbundet stärker rygg- och benmuskler. Det kan också vara bra att kombinera det med styrketräning av mage och sätesmuskler.

Om du har ett stillasittande arbete kan det vara bra att du delar in dagen i pass där du varierar mellan sittande och stående. Det är också bra om du försöker att inte ha för mycket stress i kroppen eftersom det ökar anspänningen i ryggen.

Text: Moa Wikström

Källor:
https://www.ryggakuten.com/symptom/ryggskott/
http://idrottsskadeexperten.se/ryggskott/

av Moa Wikström Kommentera

Äkta eller falsk ischias?

09:14 - 22 dec, 2017 0 Hälsa

Kraftiga smärtor i nedre delen av ryggen som strålar ut i ena benet brukar vara ett tydligt tecken på problem med ischias. Men vad är egentligen ischias? Och vad skiljer äkta och falsk ischias åt?

Kvinna håller i ryggrad

Kroppens längsta nerv

Ischiasnerven är människokroppens längsta och största nerv. Den har sitt fäste i ryggslutet och går igenom baksidan av benen ner till fötterna. Om denna nerv av någon anledning ligger i kläm orsakar det smärta.

– Har en patient smärta ner i benet definieras smärtan som ischias, säger Kristian Jörgensen, verksamhetschef och legitimerad kiropraktor på Aktivera Kiropraktik och Privatvård i Sollentuna och Danderyd.

Ischias är en irritation och inflammation i ischiasnerven som gör att det smärtar i rumpan och ner i benet. Ofta förekommer ischias i samband med ryggvärk och ryggskott.

Skillnaden mellan äkta och falsk ischias

För att skilja på orsaken till problem med ischias så delas de upp i två grupper; äkta och falsk. Vid äkta ischias kommer orsaken till smärtan inne i ryggraden och vid falsk ischias kommer smärtan från att nerven av någon orsak blir irriterad utanför ryggraden. På Aktivera Kiropraktik och Privatvård kan de vid en undersökning bedöma vilken typ av ischias patienten har.

– Vid äkta ischias har behandlaren använt olika undersökningstekniker för att se om det är ett tryck på nervroten som kommer ut mellan två kotor, säger Kristian. Behandlaren sträcker på ischiasnerven och om symtomen framprovoceras av testen och smärtan går ut i benet misstänker man diskbråck i ryggen som trycker på nervroten. Behandlaren undersöker också känsligheten på huden, muskelkraften i benen och reflexerna.

Vid äkta ischias är smärtan ofta väldigt kraftig och påverkar vardagslivet och nattsömnen. Bensmärtan strålar oftast ner under knät och är mer smärtsam än ryggsmärtan.

Vid falsk ischias upplever patienten en smärta till säte och lår, och det är sällsynt att den fortsätter nedanför knät. Smärtan är lindrigare och mer diffus än vid äkta ischias, men den kan ändå vara besvärlig.

– Vid falsk ischias finns inget tecken till ett tryck på nervroten som vid äkta ischias, säger Kristian. Ofta härstammar smärtan istället från rygg och bäcken som orsakar spända muskler och ger utstrålande smärta.

Kiropraktor behandlar rygg

Så kan man behandla falsk ischias

Vid behandling av ischias är det viktigt att först ta reda på orsaken till att besväret uppstått. Vid falsk ischias kan du få hjälp hos en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast/fysioterapeut.

– Hos Aktivera Kiropraktik och Privatvård behandlas falsk ischias effektivt med manuell behandling på det ställe som behandlaren har identifierat som orsaken till problemet, säger Kristian. Det kan vara justering av bäcken eller ländrygg, alternativt muskelbehandling av triggerpunkter.

Förutom att få manuell behandling hjälper behandlaren till med att se över ergonomin på arbetsplatsen och hur mycket patienten motionerar.

– Det finns effektiva rygg- och magövningar för besvären i ett förebyggande syfte och många hittar hjälp i specifika stretchövningar, säger Kristian.

Om du har äkta ischias

Om det vid en undersökning visar sig att det är äkta ischias finns det också hjälp att få.

– Trots att äkta ischias är besvärligt är prognosen god och bara en liten procentandel behöver operation, säger Kristian. Med specifika övningar kan patienten uppleva lindring och succesiv förbättring, kiropraktisk justering kan också hjälpa. Men om patienten inte är tydligt bättre inom en månad bedöms besväret som medicinsk och då ska magnetröntgen göras.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Har ditt barn fått öroninflammation?

10:12 - 14 dec, 2017 0 Öron Näsa Hals

Öroninflammation är vanligt hos barn men även vuxna kan få det. Det kan göra mycket ont i örat, speciellt på natten eftersom trycket i örat ökar när man ligger ner. Öroninflammation går ofta över av sig själv men ibland kan behandling behövas.

huvudprofil av barn

Därför uppstår öroninflammation

– Med öroninflammation menas för det mesta mellanöreinflammation som är en inflammation bakom trumhinnan, säger allmänspecialisten Afshin Motamedi. Inflammationen kan uppstå på grund av trånga förhållanden i mellanörat och i örontrumpeten, därför är det vanligare med öroninflammation hos barn än hos vuxna.

Öroninflammation orsakas oftast av virus efter en förkylning men kan omvandlas till en bakteriell infektion. Förkylningsviruset kan ibland göra så att slemhinnan i mellanörat infekteras, något som gör det svårare för slemhinnan att försvara sig mot bakterier. Öroninflammation smittar inte, men förkylningen kan göra det.

Vuxna kan få öroninflammation utan att ha haft en förkylning, men det är inte lika vanligt. Däremot är yttre öroninflammation (inflammation i hörselgången) vanligare. Det brukar kännetecknas av klåda som beror på eksem i hörselgången, ofta efter att man badat, som senare leder till en bakteriell infektion.

undersökning av öra

Vanliga symtom vid öroninflammation

Vid öroninflammation gör det ont i örat, speciellt när man ligger ner och sover. Det kan kännas som att man har lock i örat eller att hörseln är nedsatt, och feber brukar förekomma hos små barn. Ibland spricker trumhinnan och det är inte farligt men kan göra ont. När trumhinnan spruckit rinner det ut var i hörselgången och ut genom örat. Innan trumhinnan spricker brukar det göra väldigt ont men när den väl spruckit brukar smärtan minska.

– Öroninflammation kan bekräftas av en läkare med en enkel undersökning, säger Afshin Motamedi. Femtio procent av fallen hos barn är orsakad av virus och behöver inte alltid behandlas med antibiotika. Men ibland utvecklas en bakteriell infektion som bör behandlas med antibiotika.

Om ditt barn har återkommande öroninflammationer

Om ditt barn får upprepade öroninflammation under en kortare period kan ett rör opereras in i örat för att förhindra framtida inflammationer. Röret gör det svårt för vätska att samlas i örat vilket gör att bakterierna får det svårare att få fäste och föröka sig.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera