Nytt på bloggen

Sömnapné ska tas på allvar!

09:15 - 13 jan, 2017 0 Blogg

Att snarka är vanligt och är ett symtom på att du har andningsstörningar. Den drabbade kan tycka att det är besvärligt och jobbigt att prata om det, och det kan även uppfattas som störande för din partner. Social snarkning är inte farligt men lider du däremot av sjukdomen obstruktiv sömnapné är det viktigt att du undersöks då sjukdomen kan ha allvarliga följder om den inte behandlas.

Skillnaden mellan social snarkning och obstruktiv sömnapné

Att snarka är något som man helst inte erkänner att man gör. När du somnar slappnar dina muskler i kroppen av och då faller väggarna i svalget ihop en aning, och din tunga ramlar bakåt och mjuka gommen blir sladdrig. Blir det tillräckligt trångt i luftgångarna, som sitter från näsan ner till stämbanden, börjar du snarka och får ett vibrerande ljud. Ju smalare öppning du har i halsen desto högre snarkar du. De flesta snarkar inte hela natten utan snarkningarna kommer och går i intervaller.

Ungefär hälften av Sveriges befolkning lider av social snarkning. Risken för snarkning är störst hos överviktiga, de som röker, dricker alkohol och hos äldre personer.

Runt 300 000 personer i Sverige lider av obstruktiv sömnapné. Obstruktiv sömnapné är en sjukdom där du har andningsuppehåll mellan tio och sextio sekunder upprepade gånger under tiden du sover. Syrehalten går då ner, koldioxidhalten går upp och stresshormoner slår till i kroppen. Om du är överviktig, har en tillbakadragen underkäke som ger överbett, stora halsmandlar eller om det av andra orsaker är trångt i halsen, löper du större risk att få obstruktiv sömnapné. Alkohol och sömntabletter kan också påverka din sömn då det gör att dina vävnader slappnar av. Vissa sjukdomar kan också bidra till att du får andningsuppehåll under sömnen.

Människor-tunnelbana

Det finns även något som kallas för central sömnapné vilket dock är relativt ovanligt att ha. Central sömnapné uppkommer när hjärnan under stunder inte skickar andningssignaler till lungorna och kan inträffa efter en stroke eller vid hjärtsvikt.

Tecken på obstruktiv sömnapné

Tecken på att du lider av sjukdomen obstruktiv sömnapné kan vara symtom såsom huvudvärk, koncentrationssvårigheter, irritation och personlighetsförändring. Det är även vanligt att patienter som lider av obstruktiv sömnapné känner sig onormalt trötta på morgonen när de har vaknat. Det kan leda till att du somnar på jobbet eller i bilen, det vill säga vid tidpunkter då det inte är tänkt att du ska sova. Till exempel är risken tre till fyra gånger större för att råka ut för en trafikolycka för den som lider av obstruktiv sömnapné.

Väg-mörker

Karlakliniken hjälper dig som har obstruktiv sömnapné

Karlakliniken är ett familjeföretag och en specialisttandvårdsklinik inom käkkirurgi och implantat, belägen på Östermalm i Stockholm. Hit kan patienter komma med eller utan remiss från tand- eller sjukvården. På Karlakliniken görs många behandlingar mot sömnapné med så kallade anti-apnéskenor.

Efter att en patient har gjort en sömnregistrering, till exempel på ett sjukhus, kan du få med dig en apparat hem som mäter hur du andas. Sömn kan även mätas med hjälp av större laboratorieundersökningar. Därefter kan de remitteras vidare till en specialist i bettfysiologi på Karlakliniken om de önskar en anti-apnéskena.

– Landstinget betalar, så för patienten är detta sjukvård och inte tandvård, säger klinikchefen Per Jesslén. Därför kostar det inte mer än upp till frikortsnivå, det vill säga 1100 kronor. Om undersökningen visar att patienten har sömnapné så kan hen remitteras vidare till tandvården för framställning av en anti-apneskena, exempelvis till en specialist i bettfysiologi på Karlakliniken.

Inför behandlingen görs en grundlig utredning av käkleder, muskler, tandstatus, käkbensstatus, mätning av tandköttsfickor samt av relationen mellan tänderna och tandkontakter.

– Detta för att kunna välja ut vilka som är lämpliga för behandling men också för att kunna följa upp patienterna, säger Nikolaos Christidis specialist i bettfysiologi och med dr på Karolinska Institutet.

Karlakliniken-specialisttandvård

Risker med anti-apnéskenor

En risk är att patienter med tandlossning får förvärrad tandlossning. Skenorna leder till att det blir en stor belastning på tänderna då musklerna försöker dra tillbaka underkäken, samtidigt som skenorna håller den i ett framskjutet läge. Det finns en risk att patienterna har eller får en ömhet, trötthet eller värk i käkmuskler/käkleder.

– En av riskerna med skenorna är att de kan leda till bettförändringar, säger Nikolaos. De håller underkäken i ett läge längre fram än normalt och kan därför fungera som tandreglering. Förändringen blir att patienten får hårdare kontakter i fronten och att tänderna i sidopartierna inte riktigt nuddar varandra.

Fler män snarkar än kvinnor

Kvinnliga könshormoner skyddar kvinnor från andningsuppehåll och snarkningar. Dock snarkar ungefär lika många kvinnor som män när de kommit i klimakteriet. En faktor som kan bidra till att fler män snarkar är att tonus är sämre hos män och att de generellt har större kroppsmått än kvinnor. Det misstänks att det inte kommer in lika många rapporter om kvinnor som snarkar då det är mer socialt acceptabelt att män snarkar.

– Hos oss är det ungefär lika vanligt att kvinnor som män söker hjälp med remiss för behandling mot sömnapné, säger Nikolaos. Till oss kommer patienter i alla åldrar, den yngsta jag har haft var 14 år och den äldsta 97 år.

Bli av med sömnapné med hjälp av anti-apnéskena

Lindrig sömnapné behandlas med en anti-apnéskena och syftar primärt till att minska apnéerna och ljudet av snarkningar kan minska på sikt.

– Vi kan inte säga att de försvinner till hundra procent, säger Nikolaos. Men patienter med ett lätt till måttligt sömnapnésyndrom brukar ha så pass god effekt att de hamnar inom normalvärdet.

Kvinna-soffa-sömn

Effektiv behandling mot sömnapné

Den mest effektiva behandlingen av måttlig eller svår obstruktiv sömnapné är CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Du sover då med en mask som skapar lufttryck i svalget och håller luftvägarna öppna. I regel används CPAP under hela livet på de som lider av obstruktiv sömnapné, men de personer som har varit överviktiga och går ner i vikt kan bli av med sjukdomen.

På de personer som har stora halsmandlar kan istället en operation i svalget göras, vilket kan ta bort snarkningar. Dock är det viktigt att komma ihåg att oavsett vilken behandling du väljer kan det aldrig garanteras att sjukdomen botas helt.

Produkter och knep för att lindra snarkningar

Det finns små knep som du kan göra på egen hand för att minska risken för snarkningar, till exempel att knyta en tennisboll på baksidan av din tröja. Tennisbollen ska användas i flera månader för att du ska vänja dig av från att sova på rygg.

Den sociala snarkningen kan gå att lindra på egen hand med olika plåster, sprayer, gurgelvatten och snarkskenor. Det ska dock noteras att inga vetenskapliga studier har kunnat bevisa att produkter som du kan köpa för hemmabruk fungerar till 100 procent.

Ta din obstruktiva sömnapné på allvar

Om du inte behandlar din sömnapné kan det leda till allvarliga medicinska tillstånd. Svår andning och andningsuppehåll gör så att syrehalten i blodet minskar och att ditt hjärta får jobba mer än vanligt, vilket skapar reaktion i dina blodkärl. Det kan leda till att du lättare får högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, stroke, diabetes eller astma.

Du bör söka hjälp om din snarkning påverkar din vardag på ett sätt som gör att du inte kan prestera normalt. Därför är det viktigt att du söker hjälp om misstänker att du lider obstruktiv sömnapné.

Text: Michaela Olsson

Källor:
Hjärtrapport
Sluta snarka
Guide för snarkning
Sömnapné
Fysiologilab

av Moa Wikström Kommentera

Skillnaden mellan botox och fillers

10:15 - 26 dec, 2016 0 Blogg

Intresset är stort för injektionsbehandlingar. Men vad skiljer de olika klinikerna och preparaten åt? Vi har träffat injektionsexperten Stina Auer på en exklusiv intervju. Hon är injektionstekniker och har över tio års erfarenhet inom området.

Medicinsk-behandlare-Stina-Auer
Injektionsteknikern Stina Auer
Foto: Elin Sylvan

Stina Auer är medicinsk behandlare och har under åren jobbat på tre olika stora kliniker i Stockholm. Stina har under tio års tid kontinuerligt vidareutbildat sig för att vara en tillförlitlig person i branschen.

– Jag fick intresse för läkarområdet och valde därför att läsa till sjuksköterska, säger certifierade injektionsteknikern Stina Auer. När jag var klar med min utbildning blev jag headhuntad och rekryterades till Stureplanskliniken i Stockholm.

Skillnaden mellan de olika injektionspreparaten

Stina utför fillers- och botoxbehandlingar på patienter, men preparaten skiljer sig åt eftersom de används på olika områden. Botox innehåller en aktiv substans botulinumtoxin typ A och är ett muskelavslappnande medel. Botox är ett litet protein som injiceras ner i den muskelgrupp som man vill paralysera under ett antal månader. Med botox kan behandlaren få en muskel att slappna av så att patienten ser mer avslappnad och fräschare ut.

Fingertoppskänsla och kunskap är A och O när man jobbar med injektioner. Det är därför viktigt att den som injicerar vet var och hur hen ska sticka, då man behandlar nervområden.

Botox läggs oftast mellan ögonbrynen, i pannan, i horisontella linjer och för att minimera kråksparkarna kring ögonen. Att få bort sura mungipor, apelsinhy på hakan eller på halsen, är också områden där botox används. Men patienter kan även bli av med tandgnissling eller få bukt med utspända käkmuskler med hjälp av botox.

Om patienten vill bli fri från sina linjer med botox rekommenderar Stina att preparatet injiceras var tredje månad. När man blockerar en nervcykel får patienten avvakta med ny behandling i tolv veckor tills en ny nervcykel är igång. Därefter kan behandlingen göras var fjärde till var femte månad.

Kvinna-rynkor-öga

Produkter som ger volym heter fillers. Fillers används vanligtvis för att fylla kinderna, läpparna eller linjerna från näsan till munnen med fillers.

– Med fillers kan du modulera ansiktet, säger Stina. Du kan skapa något som du inte har, vilket du inte kan göra med botox.

Produkterna består i de flesta fall av stabiliserad hyaluronsyra som finns naturligt i människans kropp. Hyaloronsyra fungerar på så sätt att när det injicerats så binds den gamla hyaloronsyran samman och bildar ett mer bestående resultat. Fillers hållbarhet beror helt på var det injiceras och vilka individuella förutsättningar patienten har. För att bibehålla resultatet krävs det att behandlingen upprepas. Efter första gången som fillers har injicerats görs en ny behandling ganska tätt inpå för att resultatet ska hålla längre.

Fillers rekommenderas inte till minderåriga, gravida, de som ammar, på extremt utseendefixerade personer och för de som lider av vissa sjukdomar.

Kollagen minskar med åren

Många använder injektioner för att se hälsosammare ut då huden har förlorat elasticitet och produktionen av kollagen har minskat.

– Jag gör inga konstiga behandlingar och vill alltid att resultatet ska se naturligt ut, säger Stina.

Stina brukar avråda alltför unga personer från att göra behandlingar för tidigt då många vill göra det av fel anledning. Kollagen är ett protein som håller ihop och stärker huden. Efter att man har fyllt 25 år minskar kollagen i huden med en procent per år. Därför behöver personer inte injicera varken botox eller fillers innan de fyllt 25 år.

Kvinna-skönhet-botox

Skillnaden mellan Juvederm och Restylane

Två av de mest välkända fillersmärkena i Sverige är Juvederm och Restylane. Stina berättar att det som sammankopplar dem båda är att de innehåller väldigt ren hyaloronsyra och är välbeprövade. Det som skiljer dem åt är att de är bundna på olika sätt i deras DNA, vilket gör att de verkar på olika sätt.

– När man har jobbat lika länge som jag har gjort, så vet jag vilken produkt som passar bäst på patientens behandlingsområde, säger Stina. Då har det ingen betydelse vilket av dessa två märken som används, jag tar den produkt som jag tror blir bäst på patienten.

Om man gör injektioner på en klinik som använder orena material och billiga produkter kan det i värsta fall leda till kroniska skador såsom blindhet, nervskador, förlamning eller invärtes skador.

Komplikationerna med botox

De vanligaste biverkningarna av botox är svullnad eller blåmärken. Allergi mot proteinet är extremt ovanligt men kan förekomma och då krävs det att det finns en adrenalinspruta i närheten av patienten.

Botox rekommenderas inte att göra på de som lider av muskelsjukdomar, använder antibiotika, eller äter andra typer av läkemedel som kan påverka nervsignalerna i musklerna. Det bör heller inte användas på de som är under 25 år (undantag görs), gravida, de som ammar eller har en infektion.

Uppföljning av resultat på patienter

Alla nya patienter som kommer till Stina bokas in på återbesök efter tre veckor oavsett vart de bor.

– I långa loppet är återbesök väldigt lönsamt, säger Stina. Hur ska jag som sköterska annars kunna veta om jag är nöjd med resultatet? Du måste vara din största kritiska källa, så jag granskar mina patienter om jag är nöjd med mitt jobb. Mitt varumärke ska representeras på ett positivt sätt.

Improvments by Stina Auer
Soft Lift by Stina Auer - Stina har lyft näsroten, fyllt ihåligheter under ögonen (Tear Through), fyllt ut kinderna lite samt läpparna och tinningarna, och gjort Botox mellan ögonbrynen och runt ögonen (kråksparkarna).

Priset varierar från klinik till klinik

De seriösa klinikerna tar högre priser då de använder säkrare produkter som det finns vetenskaplig forskning bakom. Vissa kliniker tar väldigt låga priser och som kund bör du vara observant på vilken klinik du går till, då många oseriösa kliniker ofta använder orena material.

Billigare produkter blir oftast dyrare i längden om patienten får komplikationer. Det förekommer att patienter söker hjälp på dyrare kliniker efter en komplikation, som i sin tur tar ut en avgift, vilket resulterar i att patienten måste betala för sin egna behandlingsläkning.

– Jag har valt att inte skriva ut mina priser för att patienterna inte ska förvirra sig för mycket, säger Stina. Många vet inte vad en ml innebär och därför är det bättre att jag förklarar det, rekommenderar mängd och ger en prisbild väl på plats.

Patienter ska alltid var noga med vilken klinik de väljer att gå till och du ska inte lockas för mycket av billiga priser. Dyra produkter behöver inte alltid vara bäst men Stina upplyser alla att inte utsätta sitt ansikte för något som kan ge allvarliga komplikationer.

Du kan gå in på Estetiska Injektionsrådet och söka på behandlares namn som du har tänkt gå till. Om behandlarens namn inte finns med på sidan kan du med säkerhet veta att hen inte har ett certifikat inom injektionsbehandlingar.

Gå gärna in på Stina Auer blogg

Text: Michaela Olsson

av Moa Wikström Kommentera

Själens förkylning - depression

16:45 - 13 dec, 2016 0 Blogg

Har du ofta hungerkänsla, ökat sömnbehov eller andra symptom såsom nedstämdhet, brist på energi och självförakt? Det kan betyda att du är en av många som har drabbats av årstidsbunden depression. Sara Bengtzon , legitimerad psykoterapeut, delar med sig av sina kunskaper kring depression.

Leg. psykoterapeuten Sara Bengtzon
Sara Bengtzon, fil.kand, legitimerad psykoterapeut KBT-inriktning samt utbildning i schematerapi.

Årstidsbunden depression

Den amerikanske forskaren Norman Rosenthal myntade tillståndet årstidsbunden depression, Seasonal Affective Disorder (SAD), på 1980-talet. Personer som led av depression eller bipolär sjukdom under höst- och vinterhalvåret, tenderade att tillfriskna under vår- och sommarhalvåret.

Rosenthal introducerade då något som kom att kallas för ljusterapi. Då Rosenthal misstänkte att orsaken till årstidsbunden depression berodde på mörker togs en terapi fram i form av ljus.

Sen ljusterapi introducerades har det varit svårt att kunna bedöma effekten, då det inte finns några vetenskapliga bevis på att det faktiskt fungerar. Man tror att ljusterapins påverkan kan bero på placebo då det konstgjorda ljuset inte har samma inverkan som solljus.

Vanligt med depression under senhöst/vinter

– Årstidsbunden depression är en egen upplevelse, säger psykoterapeuten Sara Bengtzon. Det kan vara vanligare under höst- och vinterhalvåret, men det finns även vår- och sommardepression. Depression kan bero på att du upplever förändringar eller skiften, och under en tid kan du då vara särskilt sårbar.

En man i depression

Så yttrar sig årstidsbunden depression

Depression kan diagnosticeras och det finns tydliga kriterier som psykologer utgår från. Vanliga symptom som förkommer vid depression är:

 • Förändrad aptit
 • Viktuppgång
 • Kraftlöshet
 • Ökad trötthet
 • Ökat sömnbehov
 • Brist på energi
 • Självförakt
 • Koncentrationssvårigheter
 • Oförmåga att känna sig glad
 • Muskelspänningar

– Problemet med depression är att när du börjar bli nedstämd så drar du dig undan och till slut orkar du inte längre, säger Sara. Då kan mörker eller skiften upplevas ganska tungt.

De som drabbas av årstidsbunden depression

Varje år drabbas människor av depression. Det är svårt att bedöma hur många procent det rör sig om men det talas ofta om en siffra runt tre procent som egentligen anses vara för låg. Det misstänks att en del av de som drabbas inte söker vård, utan istället väljer att acceptera sjukdomen och leva med den då en del tenderar att tillfriskna efter en tid.

Det finns olika beståndsdelar som kan spela in såsom arv, miljö, könsroller och genetik. Generellt drabbas fler kvinnor än män av depression. Om du har varit nere i depression tidigare och fått bra hjälp, kan det vara lättare att känna igen varningstecken och då kan du agera tidigare eller söka hjälp igen.

Fler orsaker som kan leda till depression är ensamhet, har mörka framtidsutsikter, om man varit med om stora förluster, brist på socialt engagemang och inte kan ta hjälp av andra, men även blyghet kan ha inverkan på den psykiska hälsan.

Humlegården med två människor

Att förebygga depression

I förebyggande syfte kan du motionera mycket, få dagsljus på ögat, sova lagom och äta bra. Det vill säga alla bassaker för att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt. Förutom detta är det viktigt att du trotsar dina negativa tankar, känslor och att du behåller dina sociala kontakter.

Det finns antidepressiva läkemedel mot svårare depression. Behandlar du symptom med läkemedel så kommer du inte ur depressionen helt utan det krävs i de flesta fall att du genomgår en terapi.

Behandla depression

Människan har grundläggande känslor: det finns positiva, neutrala och negativa som styr oss. Om du går runt och tänker att det finns de som har det sämre än dig själv så kanske du väljer att bära på din nedstämdhet. Nedstämdhet är en ledsnad, en pusselbit som saknas. Du kan inte köpa lycka, utan agera istället på problemet.

Terapi hos Sara Bengtzon

Sara jobbar främst med Kognitiv beteendeterapi (KBT) och schematerapi som görs tillsammans med klienten i form av kartläggning för att se aktuella symptom. Inom KBT fokuseras det mycket på kognition och beteendeanalys av samspelet mellan patienten och hens omgivning.

Schematerapi är en vidareutveckling av KBT, där fokuset ligger på djupare personlighetsproblematik. Man kan se det som en modell som man arbetar utifrån. Tillsammans med en terapeut jobbar du med bilden av dig själv.

– Jag brukar rita upp ett isberg, hur det har sett ut tidigare och hur det ser ut framöver, säger Sara. Det kommer då ofta fram att det kan handla om förluster, stora förändringar, stress, skolgång eller missnöje med karriären.

En kortare behandling kan vara mellan 10-20 gånger, under den tiden kan terapeuten fånga in problematiken, vara ett stöd på vägen och kanske hinna skapa beteendeförändringar hos patienten.

– Ibland tar det längre tid, säger Sara. Jag har klienter som jag har jobbat med under många år. Men då har de haft ett ”jag” som har varit väldigt många dysfunktionella tankar som vi behöver jobba med under lång tid. Då kan en behandling vara under många år. Under den första tiden kanske vi träffas en gång i veckan och sedan mer sällan.

Ord om känslor och styrka

Att söka hjälp

Fler personer söker idag hjälp för sjukdomen och det är lätt att hitta information på egen hand via nätet. För att veta om du behöver söka hjälp så bör du utvärdera hur du mår och om det är något i ditt liv som känns tungt.

– Jag tycker att du ska söka hjälp om det blir ett mönster och betraktas som depression för att få stöd, säger Sara. KBT och depression kombineras på ett bra sätt. Nedstämdhet däremot drabbar de flesta och det får du leva med då alla människor har upp och nedgångar i livet.

Vad kan man göra som anhörig

– Anhöriga ska vara vaksamma, säger Sara. Jag tror att de flesta känner på sig om någon anhörig inte mår bra. När du ser att någon i din närhet drar sig undan eller beter sig annorlunda så kan du försöka prata med personen i fråga.

Om du har en tonåring som du har svårt att nå fram till kan det bästa vara att ta ett steg tillbaka. Som förälder kan du kartlägga om det finns någon i ditt barns omgivning som kan nå fram lättare än vad du själv kan. Det kan isåfall vara bättre att hen pratar med ditt barn.

Hjärta-av-snö

Om du behöver söka hjälp

Psykisk ohälsa hos vuxna

 • Vårdcentraler erbjuder psykologisk hjälp för både unga och vuxna.
 • Privata kliniker som erbjuder psykoterapi.
 • Internetpsykiatri - internetbehandling med KBT.

Psykisk ohälsa hos unga

 • Kommuner har mottagningar för barn och ungdomar, Socialtjänsten bär ansvar för att du ska få den hjälp du behöver.
 • Skolor kan erbjuda hjälp via skolsyster och skolkurator.
 • Ungdomsmottagningen erbjuder stöd och hjälp i form av samtal.
 • Barn-och ungdomspsykiatrin BUP, erbjuder alla unga under 18 år gratis hjälp.
 • Akuta fall till exempel självmordstankar ska vändas till akutmottagning.

Källor:
Ljusterapi
Vetenskaphälsa
Råd och fakta om psykisk ohälsa/ årstidsbunden depression
Läkartidningen
Lundbystudien- välkänd studie av psykiater och forskare

av Moa Wikström Kommentera

Tandblekning - visa ditt vackra leende för din omgivning!

15:37 - 25 nov, 2016 0 Blogg

Det finns en rad olika metoder för tandblekning men det fungerar ungefär på samma sätt, oavsett om du gör det hos tandläkaren eller hemma. Men vad är egentligen skillnaderna, och varför skiljer sig priset beroende på var du gör det? Vi reder ut våra frågeställningar med den erfarne tandläkaren Anna Wraxe på Hötorgstandläkarna.

Tandläkare Anna Wraxe
Tandläkare Anna Wraxe

Innan du gör en tandblekning är det viktigt att besöka din tandläkare för att få bästa resultat och minska risk för eventuella komplikationer. Tandläkaren gör en tandläkarundersökning för att se så att du inte har några hål eller sprickor i tandköttet. Därefter tar tandläkaren bort tandsten. Det är viktigt att ta bort tandsten innan behandlingen då gel inte kan bleka bakom tandsten.

Skillnaden mellan tandblekning hos tandläkare och hemmablekning

– Största skillnaderna är priset, hur lång tid det tar och styrkan på blekmedlet, säger tandläkaren Anna Wraxe. När du bleker dina tänder hemma på egen hand får du själv ta ansvar för hur mycket du vill bleka. En del vill ha en naturlig look medan andra vill ha väldigt vita tänder. Detta är något vi tandläkare också kan styra, men vill du bara bleka tänder lite så är det inte alla gånger prisvärt att göra det på en klinik. Fördelen med hemmablekning är att du kan bättra på resultatet precis när du själv vill.

Behandlingsrum på hötorgstandläkarna

Besök din tandläkare innan du bleker dina tänder

Innan du gör en tandblekning är det viktigt att besöka din tandläkare för att få bästa resultat och minska risken för eventuella komplikationer. Tandläkaren gör då en undersökning för att se så att du inte har några hål eller sprickor i tandköttet. Därefter tar tandläkaren bort tandsten, vilket är viktigt då gel inte kan bleka genom tandsten.

– Jag tycker det är viktigt att notera att du inte ska bleka dina tänder om du har dåliga fyllningar eller karies, säger Anna. Om du har tandsten och inte tar bort det innan du gör en blekning kommer tänderna att blekas ojämnt.

Kronor och fyllningar

Tandblekning går bra att göra om du har kronor, fyllningar, konstgjorda tänder eller dylikt. Men ersatta tänderna kommer inte kunna blekas då medlet endast bleker emaljen. Dock går det självklart bra att bleka resterande tänder då dina lagningar inte skadas av behandlingen. Läs mer om vad tandblekning är i vårt tidigare blogginlägg.

Avgjutning av tänder

Är tandblekningen permanent?

– Jag skulle säga att den inte är det, säger Anna. Allt beror på vad du har för vanor, vad du äter, hur ofta och om du röker eller snusar. Vilken tandkräm du använder, vilken tandborste du borstar tänderna med och om du borstar på rätt sätt, har också betydelse. Man brukar säga att om du bleker långsamt, som vid hemmablekning, får du ett resultat som håller längre.

De flesta kan få vitare tänder men grundförutsättningarna är olika för alla människor. Oavsett hur gula/mörka tänder du har kommer dina tänder bli vitare efter en tandblekning. Men att uppnå ett resultat av bländvitt leende blir svårare om du har relativt gula tänder.

Risker med blekning av tänder

Riskerna med tanblekning är väldigt små om du har friska tänder och tandkött.

– En del patienter kan få ilningar i sina tänder men det brukar gå över efter några dagar, säger Anna. När det gäller klinikblekning har jag slutat bleka med ”laser”. Denna form av behandling gör en uppvärmning av tanden som gör att patienten löper större risk för att få ilningar. Om du lägger för mycket gel i din hemmablekningsskena kan du få små sår i tandköttet men det försvinner vanligtvis efter några dagar.

Tandbleknings produkter
Whiteness Perfect, tandblekningsprodukter

Priset skiljer sig beroende på vilken tandläkarmottagning du går till

På Hötorgstandläkarna används två typer av produkter för tandblekning. De använder sig av Opalescense och Perfect Whiteness som båda är anpassade för hemmablekning och blekning på klink. Kostnaden för tandblekning kan variera från klinik till klink.

– Naturligtvis skiljer sig priset åt beroende på vilket blekmedel som används, säger Anna. Det finns mer eller mindre kvalitativa, precis som med alla produkter.

Något du som kund kanske inte tänker på är att en tandläkare utanför City har lägre kostnader exempelvis lägre lokalhyra och därför kan ta ett lägre pris för tandblekning.

Hitta en tandvårdsmottagning som erbjuder tandblekning.

Fungerar tandkräm med whitening för att få vitare tänder?

De flesta whiteningtandkrämer har grövre partiklar och sliter mer på tandytan och det är anledningen till att du får vitare tänder.

– Om du har missfärgningar på tänderna så hjälper tandkrämen att polera bort det, säger Anna. Men Whiteningtandkräm kan skada dina tänder på sikt.

Det finns även tandkrämer på marknaden som är isigt knallblå som ger en optisk illusion av att du har vitare tänder. Det isiga blå ”täcker” det varma gula i tanden och du känner dig fräschare tills att du äter något.

– Denna typ av produkt brukar jag endast rekommendera till ungdomar under 18 år eftersom barn inte får bleka sina tänder, säger Anna.

Tandblekningskit

Hötorgstandläkarna Anna Wraxe

Källor:
1177/tandblekning
Tandinfo/tandblekning

av Michaela Olsson Kommentera

Må bra med medicinsk fotvård

10:22 - 18 nov, 2016 2 Blogg

Fötterna är den kroppsdel som tar dig fram i livet. Dina fötter behöver omtanke oavsett årstid. Ju mer kärlek du ger dem desto bättre kommer de må i takt med att de åldras. Med hjälp av regelbunden fotvård och rätt skoval så minskar du riskerna för smärta och besvär. Men hur ska du veta var du ska vända dig, och vad är egentligen skillnaden mellan pedikyr och medicinsk fotvård?

Marina Häll driver kliniken Härliga fötter sedan fem år tillbaka, som ligger i centrala Stockholm. Hon är utbildad medicinsk fotterapeut på Axelsons Gymnastiska institut. Vi fick chansen att ställa frågor till den kunniga och engagerade terapeuten, för att reda på allt om medicinsk fotvård och hur du behandlar dina fötter på bästa sätt.

Medicinsk fotterapeut Marina Häll
Fotterapeut Marina Häll

Skillnaden mellan pedikyr och medicinsk fotvård

– Pedikyr är en form av estetisk behandling som utförs av hudterapeuter och pedikyrister där man fokuserar på det fina, säger fotterapeuten Marina Häll. Här finns inte kunskapen om hur du förebygger och håller dina fötter friska. Medan medicinsk fotvård är en momsfri fotvårdsbehandling, där jobbar man förebyggande, underhållande och med akuta fall. En fotterapeut behandlar bland annat vårtor, svamp och förhårdnader.

Vid medicinsk fotvård kan du också få hjälp med avlastning med hjälp av sulor och preparat för dina fötter. Många fotterapeuter jobbar även med artikulering som handlar om töjning av stela tår, fotleder samt fot - och underbensmassage.

Marina understryker att fötter kan vara friska eller sjuka, men oavsett är du välkommen på medicinsk fotvård. Men den typen av behandling ingår inte inom friskvård.

Härliga fötter skelett

Vanligaste orsakerna till att patienter söker medicinsk fotvård hos Marina Häll

– Det vanligaste är att patienter har problem med nageltrång, svamp, vårtor och liktorn, säger Marina. Men jag jobbar även mycket med aktiva fötter såsom hälsporre, hälsenebesvär, samt knä och höftbesvär.

Generellt när du ska göra en medicinsk fotvårdsbehandling görs en konsultation av dina fötter innan själva behandlingen kan påbörjas. Därefter utförs en behandling utefter dina behov och de besvär som ska lindras. Fotterapeuten avslutar med fotmassage och ger dig sedan tips och skoråd för att motverka framtida sjukdomar eller besvär.

Verktyg medicinsk fotvård
Verktyg som används inom medicinsk fotvård

Hur ofta bör jag gå på medicinsk fotvårdsbehandling?

Det är många människor som inte är medvetna om besvär och de problem som kan uppstå. Därför är det bra att göra en behandling för att upptäcka eventuella problem. Medicinsk fotvårdsbehandling kan göras redan vid tio - års åldern, det är alltså inget som bara görs på äldre människor.

– I förebyggande syfte rekommenderar jag att du går cirka fyra gånger per år medan de som är äldre och inte längre kan ta hand om sina fötter på egen hand bör gå var sjätte vecka, säger Marina. Hur du behandlar dina fötter när du är ung är viktigt, då det påverkar hur dina fötter kommer må när du blir äldre.

Viktigt att ta hand om sina fötter året runt

Det är viktigt att ta hand om sina fötter året om, och det är extra viktigt att ta hand om fötterna under vinterhalvåret då vi stänger in de i skor. Kyla på vintern drar ut fukt från kroppen, därför blir vi oftast torrare i hyn under vintern, vilket kan leda till sprickor som i sin tur lättare som ökar risken för svamp och vårtor.

– Nageltrång och liktorn är vanliga fotbesvär som kommer när vi tränger in fötterna i skor, säger Marina. Med hjälp av behandling kan vi förebygga och underhålla dina fötter.

Marinas tips på hur du får mjuka och lena fötter på egen hand

– Undvik att fila dina fötter men om du måste fila bör det max göras en gång varannan vecka, säger Marina. När du filar fötterna ska antingen foten eller filen vara fuktig, inte både och. Du bör smörja dina fötter dagligen för att hålla dem mjuka och lena.

Marina tipsar också om att du ska använda en fotkräm som är anpassad för just dig. Personer som har fuktiga fötter och lider av fotsvett ska använda en kräm som fungerar som en deodorant. Det för att undvika doft och hålla fötterna fräscha. Om du däremot har torr hy ska du använda andra produkter som fuktar. Detsamma gäller dig som har förhårdnader, svamp, vårtor och andra fotbesvär.

Det är inte nödvändigt att använda strumpor på natten efter att du har smörjt med fotkräm eftersom krämen ska gå in i huden på samma sätt som handkräm fungerar.

Härliga fötter behandlingsrum
Behandlingsrum på Härliga fötter

Kontakta Marina häll på Härliga fötter för medicinsk fotvård

Eller boka tid hos någon av våra andra vårdgivare som erbjuder medicinsk fotvård


Fotvårdslexikon

Fotvårtor:
Fotvårtor orsakas av virus som påverkar cellerna i huden. Viruset kan ta sig in om du har sprickor eller sår. Vårtorna är oftast små och fasta, och består till största del av döda hårda hudceller. Fotvårtor kan smittas på många olika sätt exempelvis genom att gå barfota i badhus, omklädningsrum, eller om du delar handduk med någon som har viruset.

Nageltrång:
Om dina tånaglar växer in i huden kan du få nageltrång. Oftast blir nageltrång infekterat och bildar var. Om du har går i för små skor eller strumpor kan nageltrång uppkomma men besväret kan även vara medfött.

Liktorn:
Liktorn är tjock hy som liknar vårtor utan svarta prickar i mitten, de kan vara vita/gråa eller gul/bruna. Liktornar kan uppstå om du går i för trånga skor, är fuktig eller utsätter foten mot tryck.

Fotsvamp:
Fotsvamp är en svampinfektion i huden och är en av de vanligaste infektionssjukdomarna som människor drabbas av. Så undviker du att få fotsvamp:

 • Använd tofflor på allmänna platser såsom i omklädningrum, gym, badhus, spa mm.
 • Använd luftiga strumpor och skor som andas
 • Byt strumpor varje dag och tvätta de i 60°
 • Tvätta dina fötter och tår varje dag


Källor:
http://www.teva.se/Products/FaktaOm/Pages/fotsvamp.aspx http://www.vartfri.se/om-vartor/fotvartor/
http://fotvårtor.se
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vartor/

av Michaela Olsson Kommentera

SÖK

ANNONS

Min lista

  Senast tillagda vårdgivare

  Nya omdömen

  • Narva Kirurg Center Jag har varit på kliniken på grund av mina åderbråk och jag är mycket nöjd. Underbar, hjälpsam och professionell personal från första stund... - Silvia Ayala
  • Andersberg Din hälsocentral Värdelöst att försöka få en tid, och att det inte går att lämna telefonnummer om man önskar bli uppringd! - mikael
  • Naprapatlandslaget Malmö Västra Hamnen Mycket trevlig personal. Visar intresse för att försöka lösa problemen som man har. Försöker förstå bakomliggande faktorer och visar vad man... - Patrik Danielsson
  • Hälsomedicinskt Center i Landskrona Hur ringer man dit när samtalstiderna varit slut i flera månader? Bedrövligt! - Sara
  • KMC Fysioterapi Katia är extremt kunnig och har varit till mycket stor hjälp vid mina olika skador. Rekommenderar denna mottagning varmt till alla. - Cajsa Pettersson