Nytt på bloggen

Kom igång med löpträningen i vår!

11:15 - 13 mar, 2017 0 Hälsa Träning

Snart är våren här och kanske känner du att det är dags att dra igång löpträningen det här året. Vi har intervjuat löpcoachen Anna Sjögren som arbetar på Victoryklinikerna Rehab för att få expertråd om hur du kommer igång.

– Löpträning är en fantastisk träningsform som du kan utöva vart du än befinner dig, säger Anna Sjögren. Bra skor är enda kravet!

Anna Sjögren
Anna Sjögren – Leg. Naprapat och Dipl. Löpcoach

Välja rätt löpskor

Första steget när du ska börja löpträna är att införskaffa dig ett par riktigt bra löparskor. Om du väljer löparskor som passar dig och dina behov får du en bättre löpupplevelse och kan också förebygga skador.

– Det bästa är att gå till en löpskobutik där du får springa på ett löpband, säger Anna. Då kan de se hur din fotisättning är och få en sko utifrån dina förutsättningar.

Knyter löparskorna

Hur kommer jag igång med löpträningen?

Ett av de vanligaste nybörjarfelen är att du går ut för hårt. Löpningen känns bra under första rundan och adrenalinet flödar, men oftast blir den första rundan lite för lång. Tyvärr kan det leda till överbelastning i någon led och/eller ont i benhinnorna, något som är ett vanligt problem om du inte är van vid att springa.

När du startar löpträningen är det bra att springa på mjukt underlag och använda metoden gå-jogga-gå-jogga, det vill säga att du växlar mellan att gå i ett par minuter och därefter joggar du lugnt i ett par minuter. På nästa runda ökar du på joggingdelen med några minuter och fortsätter ökningen så tills du känner att kroppen har vant sig vid löpningen. Till slut behöver du inte gå emellan.

– Kroppen måste få vänja sig vid den nya aktiviteten och det viktiga är att låta kroppen ta den tiden den behöver, säger Anna. Musklerna måste få acklimatiserar sig med den nya "miljön".

Man springer på landsväg

Varierande löpträning ger bäst resultat

För att bli en bättre löpare och få ut mest av löpträningen är det viktigt att du varierar löpningen. Det är lätt att vi blir bekväma och springer samma runda med samma hastighet. Variera gärna din fart med olika hastigheter, så kallade fartlekar. Intervallträning med både kortare och längre sträckor ger goda resultat. Även backträning är en mycket effektiv träningsform som framför allt är bra för att öka konditionen.

– För att du ska få bra effekt och resultat av din träning ska den vara varierande, säger Anna. Därför är det viktigt att dina löparrundor inte alltid ser likadana ut utan varierar i både längd och hastighet. Det är både skönt och avslappnande att springa lugnt och länge men glöm inte att både intervall- och backträning är korta och effektiva pass som ger väldigt goda resultat. Variation är den träning som ger dig bäst effekt!

Tänk på din löpstil

Löpning är ingen svår motionsform eftersom att springa är naturligt. Löpning handlar mycket om att springa energisnålt för att orka mer. Om du har rätt hållning, fotisättning och andning kan du förbättra din kilometertid och orka springa längre sträckor.

Men vilken den "rätta" löpstilen är kan variera eftersom alla har olika förutsättningar. Grunden är dock att försöka få kroppen i en linjär lutning framåt och på det sättet få rätt fotisättning. Blicken ska vara långt fram så att du undviker att titta ner i marken. Det gör att du håller huvudet uppe och inte krummar ihop bröstryggen. För att underlätta andningen öppnar du upp bröstkorgen genom att slappna av i axlar och skjuta dem lite bakåt så att du får en rak hållning.

– Det gör att dina lungor kan expandera och då kan du ta större och djupare andetag vilket gör att mer syre kan transporteras till musklerna, säger Anna. Detta leder i sin tur till att du orkar springa mer.

Man springer bort på landsväg

Vid löpningen ska armarna pendla fram och tillbaka med 90 grader i armbågsleden. Armbågarna ska riktas rakt bakåt och du ska slappna av i händerna. Bålmuskulaturen kopplas på genom att du lutar dig lite framåt och på så sätt spänner du bäckenbottens- och magmuskulaturen. Det är viktigt för att du inte ska svanka för då kan du få ont och bli trött i ländryggen, något som är ett vanligt problem.

– Tryck fram höfterna utan att svanka och tänk att höfterna ska ta vinden du möter, säger Anna.

När du tar dina löpsteg ska du lyfta upp knät i steget och placera mellanfoten direkt under höfterna. Skjut sedan ifrån i fotnedsättningen och för foten bakåt så att den som springer bakom dig kan se din skosula.

– Korta löpsteg är att rekommendera för vid långa steg blir det lätt att du sätter ner hälen först, säger Anna. Det kan i sin tur leda till knä- och höftproblem. Boka gärna en löpcoach så att du får in rätt teknik från början!

Lyssna på din kropp

Även fast du satt upp en träningsplan är det viktigt att du tränar utifrån din dagsform. Om du är pigg orkar du mer, kanske kan du springa längre eller snabbare, men känner du dig lite energilös blir det förmodligen ett långsammare pass.

– Löpträning är en bra träningsform men alla har olika förutsättningar och det är viktigt att du lyssnar på din kropp, säger Anna. Gå inte ut för hårt för då kommer lätt skadorna som kan ta lång tid att rehabilitera.

Löpträning i grupp

Kom igång nu!

Att motivera sig själv till att löpträna kan vara svårt om du inte är van vid att springa. Du måste då aktivt göra ett val varje gång du ska ut innan du kommit igång med träningen ordentligt. Skippa ursäkterna och ge dig ut fast det känns tungt!

– Tänk på att löpning ger mer än träning, säger Anna. Den gör att vi är ute i friska luften och frisätter serotonin som gör att vi blir gladare. Många ger sig ut och springer för att må bättre psykiskt, för löpning är bra för både din kropp och själ!

Boka en tid hos Victoryklinikerna Rehab för att få hjälp med din löpträning!

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

En klassiker med ett nytt utvecklat innehåll

16:59 - 27 feb, 2017 0 Skönhet Hälsa Träning

Två av Vården.se:s kunder, Stadionkliniken och Hudläkargruppen Stockholm, har just nu ett spännande samarbete tillsammans med SportHälsa. Total Make Over kallas utmaningen – en klassiker med ett nytt utvecklat innehåll. TMO är ett 16-veckorsprogram med en vetenskaplig grund som anpassas efter varje deltagares förutsättningar och mål.

I år har Stadionklinikens succékurs utvecklats till den mest omfattande och unika förändringskursen i helhetens tecken. Tillsammans med Hudläkargruppen, Stockholms ledande hudklinik, erbjuder de en förändringskurs av hälsa, skönhet, glädje och motivation. Projektet drog igång i slutet av januari och två kvinnor vann varsin plats i kursen där de nu får blogga om sina behandlingar och sin viktnedgång.

stadionkliniken-hudläkargruppen-tävling-vinnare
Bild från Stadionklinikens Instagram.

Kursen individanpassas

Kursen pågår under 16 veckor och individanpassas efter var och en med hjälp av olika tester, bedömningar och undersökningar. Deltagarna får sedan träna individuellt med personliga tränare samt med coacher i grupp för att få den ultimata träningen för just dem. De får även anpassade kostråd och personliga bedömningar på Hudläkargruppen Stockholms mottagning.

Stadionkliniken erbjuder många behandlings- och träningsmetoder

Stadionkliniken erbjuder deltagarna personlig tränare, muskelskanning av naprapat, massage, löpanalys, löpcoachning, yoga, pilates, läkarbesök och inspirationsföreläsningar. Träningen sker på deras klinik på Valhallavägen i Stockholm men varvas även med träning utomhus.

– Vi brinner för människors yttre och inre välbefinnande. Jag har verkligen båda rollerna här i min tjänst, säger Lillemor Hellqvist på Stadionkliniken till SportHälsa.

hudläkargruppen-behandling

Behandlingar utförs av Hudläkargruppen

Hudläkargruppen Stockholm bjuder på kemisk peeling och fillerbehandling med produkter från Restylane. Läkarna gör en hudcancerscreening för att upptäcka farliga prickar som kan vara malignt melanom och en miraDry-behandling, en engångsbehandling mot armsvett.

– Du är inte en sämre människa för att du bryr dig om hur du ser ut. Den inre skönheten kan ibland få en hjälp på traven, säger Katharina Lidvall, Leg. Sjuksköterska på Hudläkargruppen till SportHälsa. Det sägs att 60 är det nya 40, men då ska även det yttre kunna få hänga med.

Om Stadionkliniken

stadionkliniken

Stadionkliniken har specialistkompetens inom många områden. De erbjuder allt från läkare, mentala coacher, kostrådgivare och personliga tränare till naprapater, fysioterapeuter och massörer. De hjälper såväl OS-deltagare som motions- och hälsokunder att nå sina personliga mål.

Om Hudläkargruppen

hudläkargruppen

Hudläkargruppen är Stockholms största privata hudmottagning som tar emot både försäkrings- och privatpatienter. Hos Hudläkargruppen finns specialiserade hudläkare, sköterskor och hudvårdsterapeuter med lång erfarenhet av både medicinsk och estetisk hudvård.

Text: Lisa Sjögren

av Moa Wikström Kommentera

Funderar du på tandställning?

08:57 - 24 feb, 2017 0 tandvård

Hos Folktandvården kan barn, ungdomar och vuxna få hjälp med tandreglering (ortodonti). Tandreglering har som syfte att förbättra tändernas läge och hur de möts när du biter ihop. Att korrigera tänderna kan minska risken att få större besvär i framtiden.

tandreglering-vården.se

Vilka behöver tandreglering?

Det är vanligt att barn och ungdomar har någon typ av problem med tänderna. Det kan till exempel vara att tänderna inte växer fram, de sitter snett eller för tätt, eller att de inte passar ihop vid sammanbitning. Tandreglering rekommenderas då bland annat för att förbättra bettets funktion eller för att göra tandraden jämnare. Om ett barn är i behov av tandreglering upptäcks det oftast av tandläkaren när barnet är i växelbett, det vill säga när hen har börjat få sina permanenta tänder men har en del mjölktänder kvar.

Behov av tandreglering förekommer också hos vuxna och det kan ses vid en vanlig tandläkarundersökning. Det kan till exempel behövas om gommen eller tandköttet skadas, eller när det finns risk för det. Det kan också användas för att underlätta insättning av tandproteser eller i kombination med en käkoperation. Men många vuxna genomför tandreglering av estetiska skäl för att rätta till ojämna tänder. 

Vad kostar tandreglering för barn?

Alla barn och ungdomar som bedöms vara i behov av tandreglering erbjuds kostnadsfri behandling till och med året de fyller 21. I den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården ingår behandling av bettavvikelser som tandläkaren anser kan medföra funktionella svårigheter eller risk för vävnadsskada och därför kräver tandställning.

Det tandläkaren och slutligen specialisttandläkaren som avgör om behandlingen kommer att vara kostnadsfri. Barnet får då ett vårderbjudande, en ”tandregleringscheck”, som landstinget bekostar. Om ditt barn inte får landstingsfinansierad tandreglering får ni bekosta vården själva.

tandreglering-barn

Vad kostar tandreglering för vuxna?

Som vuxen (över 21 år) bekostar du din tandreglering själv. Vad behandlingen kostar är individuellt och beror på hur omfattande tandreglering som behövs och vilken metod som ska användas. En tandreglering med traditionell tandställning kostar ungefär 17 000–33 000 kronor för en käke och mellan 27 000–41 000 för två käkar. Tandreglering med osynlig tandställning på insidan av tänderna är något dyrare och kostar 23 000 mer för en käke, 36 000 för två käkar.

I vissa fall kan du som vuxen få en del av behandlingskostnaden från Försäkringskassan. Vid riktigt stora tandställnings- och sammanbitningsproblem och vid vävnadsskador omfattas nämligen tandregleringsbehandlingen av det statliga tandvårdsstödet.

Första steget till tandreglering

Tandreglering utförs oftast av en tandläkare som är specialist inom ortodonti. Innan du får tandställning gör tandläkaren en noggrann undersökning av bettet, käkarna och ansiktet. Då tas röntgenbilder på tänder samt käkarna och ett avtryck av dina tänder görs med en mjuk massa. Av massan tillverkas sedan en form och ur formen framställs en gipsmodell. Dina tänder och ditt ansikte blir också fotograferat. Med hjälp av gipsmodellen, fotografierna och röntgenbilderna gör tandläkaren därefter en analys och ger förslag på en behandling.

Hur lång tid just din tandregleringsbehandling tar är individuellt och beror på hur ovanligt problemet är och vilka önskemål du har. Det kan därför ta allt från några månader upp till flera år, men vanligast är 1,5–2,5 år.

tandställning-modell

Olika varianter av tandreglering

Det finns huvudsakligen två olika typer av tandställningar: avtagbara och fastsittande. En avtagbar tandställning används oftast om du har enklare bettavvikelser eller om du fortfarande har kvar en del mjölktänder. Ibland ska den avtagbara tandställningen sitta på dygnet runt med undantag för när du ska äta eller borsta tänderna, och ibland används den bara på kvällen och under natten.

Fastsittande tandställning används oftast för att flytta tänderna och sitter fast på tänderna dygnet runt. Det finns två varianter av fastsittande tandställning: den traditionella som sitter på framsidan av tänderna och den ”osynliga” som sitter på baksidan av tänderna.

Åtgärder i kombination med tandreglering

Det är vanligt att behöva ta bort tänder i samband med tandregleringen för att få ett bra slutresultat. Om det bara är lite trångt räcker det oftast med att skapa plats genom att bredda eller förlänga tandbågen. Ibland måste dock tandregleringen kombineras med en operation där käkarnas ställning ändras. Det kan till exempel vara om överkäken och underkäken har vuxit olika mycket och gjort att tänderna inte alls stämmer vid sammanbitning.

tandreglering-tänder

Efter din tandreglering

När du avslutat behandlingen tar det ungefär 1 år för tänderna att stabilisera i det nya läget och tänderna måste hållas på plats. Det görs antingen med en avtagbar plastskena som används på natten eller en tunn tråd som limmas direkt på baksidan av framtänderna. Vilken typ som väljs beror på hur tänderna har stått från början och hur stor risken är att tänderna flyttas tillbaka. Eftersom tänderna och bettet, precis som andra delar av kroppen, förändras med åldern behöver du ha plastskenan eller tråden under lång tid, ibland hela livet, för att resultatet ska stå sig.

Boka tid hos Folktandvården för tandreglering

Folktandvården har funnits i Sverige i över 75 år och drivs av varje landsting. På Folktandvårdens runt 800 kliniker kan stora som små får hjälp med allt inom tandvård; förebyggande tandvård, allmäntandvård, specialisttandvård och medicinsk tandvård.

folktandvården-logotyp

För att få tandreglering hos Folktandvården kan du vända dig direkt till någon av deras ortodontimottagningar eller kontakta allmäntandvården som sedan hjälper dig vidare.

Kontakta Folktandvården hos Vården.se!

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Rädda någon med plötsligt hjärtstopp

09:03 - 14 feb, 2017 0 Blogg Hälsa Övrigt

I Sverige drabbas ungefär 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp varje år. Det gör det till den vanligaste dödsorsaken idag då bara cirka fem procent överlever. Tack vare den forskning som pågår lär vi oss mer om vad vi ska göra för att rädda fler liv.

hjärtundersökning-hjärtstopp

Vad innebär plötsligt hjärtstopp?

Ett plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga upphör helt oväntat och den som drabbas förlorar snabbt medvetandet. Hjärtats elektriska signaler fungerar inte som vanligt utan hjärtat darrar eller ”flimrar” istället för att slå normalt vilket leder till att hjärtats pumpförmåga slutar fungera. Eftersom hjärnan är beroende av syresatt blod för att kunna fungera så måste hjärtrytmen återställas inom ett par minuter för att den drabbade ska överleva.

Vid en hjärtinfarkt drabbas däremot inte hela hjärtmuskeln av akut syrebrist, utan endast en del av den. Det kan leda till svår smärta, nedsatt pumpförmåga och i värsta fall även till ett plötsligt hjärtstopp.

Orsaker till hjärtstopp

Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba människor i alla åldersgrupper, men risken stiger med åldern. Orsaken kan bero på en hjärtinfarkt, ett medfött hjärtfel eller förändringar i hjärtmuskeln till exempel efter en hjärtmuskelinflammation. Vissa kan vara i riskzonen att drabbas utan att veta om det. Även plötsligt och kraftigt våld eller slag mot bröstkorgen kan ibland orsaka ett hjärtstopp.

hjärta-hjärtstopp

Hur kan jag rädda den som drabbas?

Chansen att överleva ett hjärtstopp minskar med tio procent för varje minut som går. Därför är det väldigt viktigt att veta vad du ska göra så att du kan hjälpa den drabbade så fort som möjligt.

Hjärt-Lungräddning (HLR) – Bör du påbörja så snart som möjligt fram tills att ambulans finns på plats. HLR består av två olika moment: Hjärtkompressioner som ges med händerna och som hjälper det syresatta blodet att cirkulera i kroppen, samt mun mot mun-metoden då du blåser in luft i lungorna på den som är medvetslös. Varva 30 bröstkompressioner med två inblåsningar. Detta startar inte hjärtat igen, men det gör att blodet syresätts och att cirkulationen i kroppen upprätthålls i väntan på en hjärtstartare.

Hjärtstartare – En hjärtstartare (defibrillering) är en elchock som gör att hjärtat kan återfå sin normala rytm igen. Hjärtstartare brukar alltid finnas i ambulanser, men även på vissa allmänna platser som tågstationer, flygplatser, idrottsarenor och i stora varuhus. De startare som finns ute i samhället är halvautomatiska och därför kan även de som inte har några medicinska kunskaper använda dem. Apparaten kan läsa av om den medvetslösa personen har hjärtstopp och ger sedan tydliga röstinstruktioner hur du ska göra.

hjärtstartare-powerheartg5

Vart kan jag köpa en hjärtstartare?

En hjärtstartare finns bland annat att köpa hos vår kund Stockholm Medical Office som är återförsäljare av den kända hjärtstartaren Powerheart G5 från Cardiac Science.

– Det som är speciellt bra med vår hjärtstartare är att den är en helautomatisk modell utan knapptryckningar, säger Filip Lind som är delägare i Stockholm Medical Office. Det gör att den är mycket enkel och snabb att använda.

Hjärtstartaren Powerheart G5 har en automatisk eskalerande energi vilket gör att chocken anpassas efter den specifika patienten och omständigheterna. Den signalerar också i god tid när det är dags att byta batteri, elektroder eller andra viktiga serviceåtgärder. Garantin är på åtta år och det ingår ett nytt batteri inom fyra år.

– Jag rekommenderar framför allt att alla arbetsplatser och bostadsrättsföreningar bör köpa en hjärtstartare, säger Filip. Placera den gärna på en plats där den är lättåtkomlig och synlig, till exempel i trapphuset. Sedan är det såklart väldigt bra att gå en kurs i hjärt-lungräddning för att maximera chanserna att kunna rädda någon vid ett plötsligt hjärtstopp.

Text: Lisa Sjögren

av Moa Wikström Kommentera

RS-viruset – värre än någonsin i år

09:29 - 08 feb, 2017 0 Blogg Sjuka barn Infektioner

Många är oroliga för RS-viruset och denna säsong är det extra intensivt. Ovanligt många barn har blivit inlagda på sjukhus sedan starten i november. Men vilka är symptomen och hur vet man när man bör söka läkarhjälp? Vi har fått chansen att prata med Birgitta Klang, verksamhetschef på Mama Mia, Skandinaviens största privata kvinno- och barnhälsomottagning. Hon berättar vilka de största smittbovarna är och hur man ska göra om sitt barn blir sjukt.

birgitta-klang-mama-mia
Birgitta Klang, verksamhetschef på Mama Mia

Vad är RS-virus?

RS-viruset, respiratoriskt syncytievirus, är ett förkylningsvirus som kommer i epidemier under vinterhalvåret. För de flesta visar det sig som en vanlig förkylning men barn under sex månader, prematura barn eller barn med en hjärt- eller lungsjukdom, är extra utsatta och kan få svåra andningsproblem.

– Det är väldigt många som är oroliga, speciellt de som har barn som är under ett år. Det är dem som hör av sig oftast, säger Birgitta Klang, verksamhetschef på Mama Mia. Denna säsongen är vi väldigt tydliga med att uppmana att hålla sig borta från stora folksamlingar och förkylda småbarn just för att vi vet att det är värre än någonsin i år.

Olika från år till år

Viruset brukar slå hårdare vartannat eller vart tredje år och det startade relativt tidigt denna säsong. De allra minsta barnen har behövt mer sjukhusvård än vanligt. Varför viruset är olika intensivt från år till år är oklart, men en teori är att viruset har muterat och blivit aggressivare och att det är därför barnen har blivit sjukare. RS är ett förkylningsvirus som de allra flesta klarar bra, men många vet inte att det är RS de har och kan då smitta mindre barn och andra riskgrupper som kan drabbas hårt. Vi är också inomhus till stor del under vinterhalvåret och där smittar det lättare.

mama-mia-bvc-bebis

Små barn har oftast typiska tecken på RS

Mama Mias barnläkarmottagning på Karlavägen inkommer ungefär 30 samtal om dagen med frågor om RS-viruset och den vanligaste frågan är hur man vet att barnet har just RS.

– Barn under sex månader har väldigt typiska tecken, säger Birgitta. De försöker hosta men får knappt upp någonting. De får också problem med andningen och piper och låter. En del bebisar sover mycket mer och är för trötta för att kunna amma eller få i sig mat. Har barnet dessa symptom så ska man alltid söka hjälp.

Prematura barn har ökad risk

För tidigt födda barn har en ökad risk att RS går rakt ner i lungorna så att de får det väldigt jobbigt att andas. Problemet är att RS bildar ett segt slem som sätter sig på de små cellerna som de har i luftvägarna nere i lungorna. Och när det sega slemmet bildas så har dem ingen bra hostreflex att få upp det jämfört med de lite större barnen. Väldigt för tidigt födda barn som haft lungproblem under sin prematuritet på sjukhuset kan få ett immunglobulin mot RS, men det håller bara under en begränsad period.

mama-mia-undersökningsrum-mobil

Syskon är i regel de största smittbärarna

Den största boven är om barnet har äldre syskon i åldern 1,5-2,5 år som går på förskolan.

– De har kanske inte kommit i kontakt med RS-viruset när de själva var små men på förskolan är det väldigt troligt att de kommer att få det, säger Birgitta. De blir oftast inte så sjuka, de kommer hem med en vanlig förkylning. Men när den lilla bebisen hemma får det så kan den bli jättesjuk.

En noggrann handhygien är viktigast

Det är viktigt att tänka på att ha en noggrann handhygien. Det är bra att tvätta händerna när man kommer hem från förskolan samt att byta kläder eftersom viruset kan överleva i upp till tolv timmar på kläder. Kan man undvika att ta med sin bebis till förskolan så är det att föredra, men är man tvungen så kan man gärna ha barnet i bärsele. Det behövs bara att ett barn nyser och så finns det miljoner av mikropartiklar av RS som sprids i luften. Om man har möjlighet så är det bra att ha sina förskolebarn hemma medan man har en liten nyfödd, eller åtminstone att de går kortare dagar.

– Är man tre, fyra år så vill man oftast leka med sina kompisar, säger Birgitta. Då är det bra att till exempel gå kortare dagar på förskolan, för det är också hur länge man är i en miljö där det finns virus som avgör hur sjuk man blir eller om man får det. Det är också bra att leka mycket utomhus.

mama-mia-undersökning-barn

Var frikostig med koksalt

Det första man kan tänka på när man märker att barnet börjar bli snuvigt är att vara frikostig med koksalt då de minsta barnen helst bara vill andas via näsan. Koksaltlösning finns att köpa receptfritt på apoteket och det löser upp det sega slemmet som bildas. Om barnet kräks så är det bara bra eftersom det då lyckats hosta upp slemmet.

– Det finns också en nässug som är jättebra. Man använder då lite koksalt och sen tar man den för att försiktigt suga ut det ur nästan på barnet, säger Birgitta. Det är också bra att hålla huvudet högt, då blir det lättare att andas. Det är lite A och O kan man säga.

Text: Lisa Sjögren

av Moa Wikström Kommentera

SÖK

ANNONS

Min lista

    Senast tillagda vårdgivare

    Nya omdömen