Blogg

Nytt på bloggen

kvinna håller för ögonen med händerna

Nu introduceras de första nationella riktlinjer för ätstörningsvård

| Allmän hälsa, Psykisk hälsa

Idag uppskattas över 200 000 personer i Sverige lida av någon form av ätstörning. I takt med att många upplevt det svårt att få vård så har Socialstyrelsen därför tagit fram de första rekommendationerna, även kallat nationella riktlinjer, för att underlätta inom sjuk- och hälsovården.

Man och kvinna liggandes i en säng

Har du frågor kring din sexuella hälsa? Låt en sexolog hjälpa dig

| Sexuell hälsa

Upplever du besvär kring din sexuella hälsa? Det är väldigt vanligt och kan drabba vem som helst. Sexuell hälsa är en viktig del av vårt välbefinnande och kan påverka många aspekter av våra liv. Vi vände oss därför till Ninni Stålhammar som är gynekolog och sexolog från CharlieCare, för att diskutera ämnet.

Tips på träning under och efter graviditet

| Barn och Gravid

Träning och fysisk aktivitet är viktigt för en hälsosam livsstil, inte minst när man är gravid eller nyligen har fött barn. När du tränar frigörs glädjehormoner – endorfiner – vilket ger dig mer energi, en känsla av välbehag, och som gör både dig och ditt barn gott. Vi tipsar dig om olika träningsformer både under och efter graviditeten! 

Bild på pass och EU sjukförsäkringskort

Ska du resa i sommar? Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet!

| Allmän hälsa

Ska du på utlandssemester i Europa i sommar? Om du skulle bli sjuk och behöva vård är det bra att ha med dig EU-sjukförsäkringskortet. Det hjälper dig att få tillgång till vård inom EU/EES, Schweiz och Storbritannien. Här är allt du behöver veta för att använda kortet och få den vård du behöver när du reser utomlands.

Man pratar med en terapeut

Psykoterapi för HBTQ+ – 4 tips för att hitta rätt terapeut

| Psykisk hälsa

När könsidentitet, sexuell läggning eller relationsform faller utanför normen kan det vara svårt att hitta rätt terapeut – men det kan också vara extra viktigt att bli förstådd. Leg psykoterapeut Eli Björkstam, som själv är transperson och lever flersamt, tipsar om hur du hittar rätt.

Kvinna tittar på mobil i soffan.

4 tips från en psykoterapeut – Så når du störst effekt av din terapi online

| Psykisk hälsa

Många psykoterapeuter erbjuder samtal online vilket ökar tillgängligheten och underlättar en god matchning. Eli Björkstam, leg psykoterapeut och författare till boken ”Psykoterapi online: rummet, ramen och relationen i videosamtal” tipsar om hur du kan försäkra dig om att din terapi online blir lika bra som på mottagningen – eller bättre.

Bild på barn med vit tröja

Åldersgräns på hudvårdsprodukter – för att skydda barn och ungdomars hy

| Hud

En social press har funnits bland barn och ungdomar att använda hudvårdsprodukter som inte är lämpliga för deras ålder. Nu kan det vara stopp på det: Apotek Hjärtat inför åldersgräns på 15 år på utvalda produkter och ingredienser, och andra apotek kommer troligtvis följa deras exempel. Men varför är detta ett aktuellt ämne? 

Mamma kramar dotter som är ledsen

Felbehandlad inom vården? Så anmäler du till IVO

| Så funkar vården

Är du en av de som upplevt bristfällig vård eller alldeles för långa väntetider? Då är det viktigt att veta att du har rätt att klaga på den vård du har fått, enligt Patientsäkerhetslagen. Du kan anmäla klagomål till Inspektionen för vård och omsorg, även kallat IVO. Läs mer om hur du gör här!

Närbild på gammal person och bebis

Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

| Allmän hälsa

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic av viktminskningsskäl har nu även blivit ett aktuellt fenomen i Sverige och 10 % säger sig inte kunnat få tag i diabetesmedicinen. Vi tog ett snack med Oscar Frendin, läkare och en av grundarna av Apotekskollen, för att prata om den rusning som sker till vissa läkemedel samt varför det är brist på en del läkemedel.

Nu kan du som patient boka uppringningstid på Vården.se!

| Nytt på Vården.se

Det kan ofta vara svårt att få tag i sin vårdgivare på telefon. Nu kan du, tack vare vårt samarbete med kommunikationslösningen TeleQ, boka in en uppringningstid hos din vårdgivare – direkt på Vården.se. Välj den tid som passar dig!