Blogginlägg Tandvård

Man på tandläkarebesök

Så fungerar tandvården i Sverige

| Så funkar vården, Tandvård

Att förstå hur tandvården fungerar i Sverige kan kännas överväldigande, särskilt om man inte har tidigare erfarenhet. Denna guide syftar till att ge en enkel och tydlig översikt över hur tandvårdssystemet är uppbyggt och vilka rättigheter och möjligheter du har som patient.

Kvinna i tandläkarstol

Fri tandvård 2025: Viktiga förändringar för dig som är ung vuxen

| Tandvård

Från och med 1 januari 2025 ändras åldersgränsen för fri tandvård i Sverige. Istället för att gälla fram till 23 år kommer fri tandvård bara att gälla till och med det år du fyller 19. Det betyder att du som fyller 20 år eller äldre nästa år själv behöver betala för dina tandläkarbesök.

Person håller plackers i handen

Estetisk tandvård – Att återskapa naturlig skönhet

| Tandvård

Väldigt många efterfrågar inte bara en sund munhälsa utan ett vackert och harmoniskt leende. Då kan estetisk tandvård vara en bra lösning. Det är en kategori inom tandvården som syftar till att framhäva och återskapa det naturliga leendet. Men vad innebär egentligen estetisk tandvård och vilka är de vanligaste behandlingarna? Vi vände oss till Katarina Skoudra som är tandläkare på Hornsgatans Tandvård för att få svar på några av de vanligaste frågorna kring ämnet.

Tandläkare undersöker en röntgenbild av tänder på en datorskärm

Vad kan du om röntgen inom tandvård?

| Tandvård

Röntgen är ett mycket viktigt verktyg för att ställa diagnos. Inom tandvården används många olika röntgenundersökningar för att studera tand- och käkområdet. Lär dig mer om tandröntgen här!

Ett barn som vickar på sin mjölktand.

Allt du behöver veta om mjölktänder

| Barn och Gravid, Tandvård

Mjölktänder är de små mjölkvita tänder vi får som barn. Men när kommer den första tanden? Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård 2023?

| Tandvård

I Sverige har du möjlighet att få högkostnadsskydd om du gör kostsamma behandlingar inom tandvård. Men hur funkar det rent praktiskt? Och hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård i år? Vi undersöker detta och guidar dig i högkostnadsskydds-djungeln!

En person häller upp munskölj för att skölja munnen.

Därför borde du använda munskölj

| Tandvård

Att skölja munnen kan inte ersätta tandborstning, men munskölj kan vara ett bra komplement för din munhälsa. Här kan du läsa allt om munskölj – fördelar med att munskölja, vad du ska tänka på när du köper munskölj och hur man egentligen går till väga för att skölja munnen på ett effektivt sätt!

Eltandborste eller vanlig tandborste?

| Tandvård

Alla vet hur viktigt det är att borsta tänderna för att upprätthålla en bra munhälsa. Men vilken tandborste ska man välja? Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste? Vi tar upp de vanligaste funderingarna!

Person ler stort med tänderna och håller i en tandborste.

Få vita tänder utan tandblekning – 3 tips!

| Tandvård

Missfärgade och gula tänder är vanligt, och något som många önskar att bli av med. Men hur får man vitare tänder? Och finns det något man kan göra för att få vita tänder snabbt och naturligt – utan att göra en tandblekning? Läs våra 3 bästa tips för vita och fräscha tänder!

Drar du dig inför att gå till tandläkaren?

| Tandvård

Är du en av dem som drar sig inför att gå till tandläkaren? Känns det bara onödigt och dyrt? Eller lider du kanske av tandläkarskräck? Vi på vården.se har tipsen för dig!