Vad kan du om röntgen inom tandvård?

Vad kan du om röntgen inom tandvård?

2023-05-23 | Tandvård

Röntgen är ett mycket viktigt verktyg för att ställa diagnos. Inom tandvården används många olika röntgenundersökningar för att studera tand- och käkområdet. Lär dig mer om tandröntgen här!

Tandläkare undersöker en röntgenbild av tänder på en datorskärm

De flesta har någon gång tagit röntgenbilder hos tandläkaren  – men långt ifrån alla känner till att det finns många olika sorters röntgenundersökningar.  Det finns allt från enklare röntgenundersökningar till mer avancerade, som exempelvis Cone Beam Computed Tomography (CBCT), som kan skapa 3D-bilder av tänder och käkar. 

När och varför används röntgen? 

Röntgenundersökning används oftast som komplement, när andra metoder inte räcker. Med röntgen kan tandvårdspersonalen registrera och upptäcka sådant som blotta ögat inte kan se. Nedan listar vi några exempel. 

  • Karies en undersökning med tandröntgen kan visa tidiga tecken på karies (hål i tänderna) vid tandköttskanten eller mellan tänderna, något som inte kan upptäckas vid en klinisk undersökning av munnen.
  • Tandinfektion röntgen används ofta för att diagnostisera tandinfektioner. Tandläkaren tar då röntgenbilder av den drabbade/skadade tanden.
  • Visdomständer och tandvärk – röntgenbilder tas i regel vid tandvärk och problem med visdomständer. Det är till exempel vanligt med röntgenundersökning av visdomständer i underkäken.
  • Käkskador undersökning med röntgen behövs för att bedöma frakturens läge. 

Ofta ingår röntgen i en basundersökning hos tandläkare – men så är inte alltid fallet. Fråga din tandläkare vad som gäller när du bokar ditt besök om vad som ingår.

Olika typer av röntgenundersökningar inom tandvården

Det finns olika sorters röntgenundersökningar som kan användas inom tandvården. Innan du genomför en röntgenundersökning ska du ta bort glasögon, hörappart, eventuella smycken i området som ska undersökas, och eventuell tandprotes. Röntgenbilderna kan tas på lite olika sätt, beroende på vilken metod som används. Nedan listar vi några olika metoder!

Bitewing (Intraorala bilder) 

Räknas som den vanligaste typen av röntgenundersökning inom allmäntandvården. Bitewing används främst till att diagnostisera karies.  

Undersökning med Bitewing – så går det till

Bitewing innebär att man tar intraorala bilder. Då tas bilderna med hjälp av en liten fyrkantig bildplatta (sensor), som placeras i din mun. Du får sedan bita ihop lätt med tänderna, och tandläkaren riktar röntgenkameran mot den del som ska undersökas och lämnar därefter rummet för att ta röntgenbilderna. 

Periapikal-röntgen

Den här röntgenmetoden ger en bra bild av tanden och dess rötter. Används ofta när man vill undersöka en specifik tand.

Undersökning med Periapikal-röntgen – så går det till

Röntgenfilmen, eller sensorn, placeras då mycket nära den tand som man tänkt undersöka. Därefter tar man en bild på tanden.

Panoramaröntgen

Med denna röntgen går det att avbilda hela bettet i en och samma bild. Metoden används ofta för att få en helhetsbild av tand- och käkområdet samt omgivande strukturer.

Undersökning med Panoramaröntgen – så går det till

En undersökning med panoramaröntgen går till genom att du får stå eller sitta med hakan placerad på en platta medan en röntgenmaskin roterar runt huvudet och tar en enda bild.

CBCT-röntgen

CBCT står för Cone Beam Computed Tomography och denna röntgenmetod och är en mer avancerad typ av röntgenundersökning. Den beskrivs ofta som tandvårdens modernaste röntgenteknologi. Med denna röntgenmetod kan man skapa 3D-röntgenbilder av tand- och käkområdet. 

Undersökning med CBCT-röntgen – så går det till

En CBCT-maskin används för att rotera en detektor runt patienten och på så sätt skapas högkvalitativa 3D-röntgenbilder av tänder och käkar. 

Efter att röntgenbilderna tagits analyserar tandläkaren röntgenbilderna för att bedöma din tandhälsa och upptäcka eventuella tandsjukdomar.

Boka tid för tandröntgen direkt – där det passar dig!

På Vården.se kan du hitta information om och jämföra olika tandläkarmottagningar som erbjuder röntgenundersökningar. De allra flesta tandläkare erbjuder Bitewing-undersökningar i samband med regelbundna årskontroller. Vill du boka en tid nära dig? Kom i kontakt med en tandläkare redan idag! 


Publicerad: 23 maj 2023 kl 10:09
Uppdaterad: 23 maj 2023 kl 10:09

Författare:

Skriv kommentar