Håll tandlossning borta med experthjälp hos Karlatandläkarna

Håll tandlossning borta med experthjälp hos Karlatandläkarna

Tandlossning kan vara en allvarlig sjukdom om den går för långt. Genom att regelbundet undersöka tänderna har du större chans att motverka tandlossning i tid. Hos experterna på Karlatandläkarna i Stockholm får du specialisthjälp med allt från förebyggande vård till specialistbehandling i en trygg och kompetent miljö.

20 mars 2024 kl 12:48

Vad händer vid tandlossning?

Tandlossning, även känt som parodontit, är en potentiellt allvarlig sjukdom som kan leda till att du förlorar dina tänder, om den inte upptäcks i tid. Sjukdomen beror på att bakterier tagit sig ner och skapat en inflammation i tandens fäste, vilket till slut gör att detta förstörs och tanden lossnar. Tandlossning kallas ibland för en “tyst sjukdom” då den oftast inte märks förrän det är för sent. Några tidiga symtom som är bra att hålla koll på:

  • tandkött som blöder
  • dålig andedräkt
  • mycket tandsten
  • mycket plack.

Vad ökar risken för tandlossning?

Risken för att drabbas av tandlossning kan vara ärftlig men kan också ökas av vissa livsstilsval, som till exempel rökning. Tandlossning kan sedan i sin tur bidra till hjärt- och kärlsjukdomar, vilket gör det ännu viktigare att tidigt upptäcka och behandla tandlossning.

Hur minskar du risken för tandlossning?

Om du märker av några av symtomen som listats ovan, finns det två saker som du kan göra för att motverka tandlossning: undersök dina tänder hos en tandläkare eller tandhygienist, och satsa på att hålla tänderna rena.

Besök hos tandläkaren eller tandhygienisten

Att regelbundet undersöka dina tänder är det bästa sättet att tidigt upptäcka och behandla tandlossning. Under dina besök hos Karlatandläkarna kommer tandläkaren eller tandhygienisten att granska mängden plack och tandsten, bedöma graden av inflammation i tandköttet, och kontrollera om det finns fördjupade fickor i tandköttet. Du får självklart tips och råd kring din munhälsa men även en behandlingsplan, om det skulle behövas.

God munhygien

Genom att vara noggrann med att ta hand om dina händer kan du förebygga tandlossning. Det innefattar noggrann tandborstning och rengöring mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar. Att ta hand om tänderna är lika viktigt som regelbundna besök hos tandhygienisten eller tandläkaren.

Därför ska du välja Karlatandläkarna om du är orolig för tandlossning

Personligt bemötande och behandling

Karlatandläkarna erbjuder ett varmt och välkomnande alternativ till dig som vill besöka en tandläkarklinik för att undersöka risken för tandlossning. Utöver det erbjuder de regelbundna uppföljningsbesök och eftervård som är anpassade till just dina specifika behov och omständigheter. 

All hjälp på en klinik

Oavsett om du kommer för förebyggande vård av tandlossning eller om du behöver specialbehandling för en redan pågående sjukdom, kan Karlatandläkarna erbjuda alla behandlingar på plats på kliniken, från det mest grundläggande till det mest komplicerade fallet, till exempel korrekt bettrehabilitering. Detta innebär att du inte behöver bli skickad till andra kliniker.

Trivsamma lokaler

Sedan 2023 finns kliniken på Grev Turegatan 60 på Östermalm i Stockholm, i ljusa och trivsamma lokaler. För kliniken är det viktigt att du som patient känner dig lugn och trygg i deras miljö och att lokalerna ska reflektera det. Det är enkelt att ta sig hit via tunnelbana eller buss.