Tandrengöring
Patient ligger i en tandläkarstol och tittar på tandläkare med munskydd.

Tandrengöring

Det är bra att göra en tandrengöring hos en tandläkare regelbundet, så att du får bort tandsten och annan svåråtkommen smuts.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandrengöring där det passar dig.

Snabba fakta om Tandrengöring

Om tandrengöring

Tänderna bör rengöras hemma varje dag, men du bör även regelbundet besöka en tandläkare för extra noggrann rengöring. Läs mer.

Om tandrengöring

Våra tänder och vår munhälsa påverkar oss mycket och det är viktigt att hålla tänderna rena för att undvika karies och andra tandsjukdomar. När tänderna blir sjuka kan hela kroppen hamna i obalans och god tandhygien är en förutsättning för ditt välmående.

Du bör själv rengöra tänderna två gånger per dag med hjälp av tandborste och tandkräm. Det är viktigt att komma åt alla tänder, både på ytorna och mellan tänderna. Även tandtråd, plackers och fluorskölj är bra komplement till tandborstning som bör användas frekvent. Vid regelbunden rengöring av tänderna håller du dem även vita och fria från missfärgningar.

Många människor har tandsten, vilket är en yta som bildas runt tanden när bakterier kommer i kontakt med saliv och mineraler. Tandsten kan orsaka inflammation i tandköttet och bör tas bort. Det går inte att borsta bort tandsten själv, utan det gör en tandläkare eller tandhygienist.

Så går tandrengöring till

Du bör rengöra dina tänder hemma dagligen. Däremot försvinner inte alla bakterier med tandborste och tandkräm. Ungefär vartannat år bör du därför besöka en tandläkare för en grundlig kontroll, rengöring och eventuell borttagning av tandsten.

Vad ingår i en professionell tandrengöring?

Vid en tandrengöring hos en tandläkare inleds besöket vanligtvis med en undersökning av munnen och tänderna. Därefter använder tandläkaren eller tandhygienisten manuella instrument för att göra rent. På många tandläkarmottagningar använder man sedan en så kallad AirFlow, vilket är en maskin som blåser tänderna rena med hjälp av en vatten- och pulverblandning. Även ultraljudsteknik förekommer.

Om du har tandsten tar tandläkaren bort den antingen genom ultraljudsteknik eller genom att skrapa med ett speciellt verktyg. Efter borttagningen putsas tänderna rena och släta.

Innan tandrengöring

Innan en tandrengöring på en tandläkarmottagning behöver du inte tänka på något särskilt. Många brukar dock tycka att det känns bra att borsta tänderna precis innan de sätter sig i tandläkarstolen för att känna sig så fräscha i munnen som möjligt.

Efter tandrengöring

Efter en tandrengöring brukar tänderna kännas släta och rena. Vid borttagning av mycket tandsten kan tandköttet vara lite ömt och svullet en kort tid efter behandlingen. Det är viktigt att fortsätta hålla efter tandrengöringen hemma och ta till sig det som tandläkaren eller tandhygienisten berättar om hur du bibehåller en god munhygien.

Hur mycket kostar tandrengöring?

Tandvård ingår inte i högkostnadsskyddet och en grundundersökning hos en tandläkare kan ligga på runt 1 000 kronor. Om du har tandsten som tas bort brukar det tillkomma ett tillägg på några hundra kronor. Däremot har alla som är försäkrade i Sverige rätt till tandvårdsbidrag som ligger på mellan 300–600 kronor per år beroende på ålder.

Fördelar med tandrengöring

  • Rena tänder minskar risken för karies och andra tandsjukdomar.
  • Noggrann tandrengöring håller tänderna vita och fria från missfärgningar.
  • Tändernas välmående kan spela roll för hela kroppen.

Nackdelar med tandrengöring

  • Det finns få nackdelar med att rengöra tänderna. Däremot ingår inte tandvård i högkostnadsskyddet och därför kan en tandrengöring hos en tandläkare upplevas som relativt dyrt för många.

Vem kan hjälpa dig med tandrengöring?

Publicerad:
15 november 2022 kl 10:02
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 11:43
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

Borttagning av tandsten (Folktandvården)

Tandsten (1177)

Tandrengöring (tandläkare.se)

Tandrengöring (Oris dental)