Allt du behöver veta om mjölktänder

Allt du behöver veta om mjölktänder

2023-05-12 | Barn och Gravid, Tandvård

Mjölktänder är de små mjölkvita tänder vi får som barn. Men när kommer den första tanden? Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Ett barn som vickar på sin mjölktand.

När får barn tänder?

Tänderna kommer tidigt i livet. Faktum är att vi människor har anlag till två uppsättningar tänder redan när vi föds – mjölktänder och permanenta tänder (vuxentänder). De första tänderna, mjölktänderna, börjar vanligtvis växa ut när ett barn är någonstans mellan 6-8 månader gammalt. När barnet börjar få tänder kan du märka av att barnet 

  • får klåda i munnen
  • dreglar mer än vanligt
  • kan få rött och svullet tandkött
  • kan få feber.

Mjölktänderna fortsätter att växa under barnets första år. När barnet är mellan 2,5 – 3 år gammalt brukar alla tänder ha hunnit växa ut.

Hur många mjölktänder har man?

Sammanlagt ska ett barn få 20 mjölktänder – 10 tänder i varje käke. 

Varför heter det mjölktänder?

Man vet inte säkert varför de första tänderna kallas mjölktänder. Troligtvis beror det på att mjölktänderna börjar utvecklas under den tiden då barnet lever på bröstmjölk. En mjölktand har också en vitare färg än en permanent tand.

När börjar man tappa mjölktänder?

Det vanliga är att barn börjar tappa sina mjölktänder när de är kring 5-7 år gamla. Då börjar de permanenta tänderna växa och trycker på mjölktänderna underifrån, så att mjölktändernas rötter bryts ner. Till slut har mjölktänderna inga rötter kvar, och då blir de lösa.

I vissa fall lossnar en tand av sig själv, till exempel när barnet äter och tuggar, men i andra fall kan en mjölktand behöva hjälp på traven. Barnet, eller en förälder, kan då vicka på tanden för att den ska lossna! 

Hur många mjölktänder tappar man?

Ett barn ska tappa alla 20 mjölktänder för att ge plats åt de permanenta tänderna. Tänderna lossnar allt eftersom och ersätts med vuxentänder. När ett barn är mellan 9-13 år brukar alla mjölktänder ha lossnat, och de permanenta tänderna är på plats.

Vuxentänderna är fler än mjölktänderna – hela 28 stycken! Räknar man med de 4 visdomständerna kan man sammanlagt få 32 tänder. Men ungefär 1 av 10 barn får inte alla permanenta tänder.

Om en mjölktand inte lossnar av sig själv när barnet vickar på den kan en tandläkare hjälpa till att dra ut mjölktanden. Det är därför viktigt att se till att ditt barn går på regelbundna tandläkarundersökningar!

Källor

1177 – Tändernas utveckling

Folktandvården – Frågor och svar om barns tänder 

Rikshandboken Barnhälsovård – Barnets tänder 0-5 år 


Publicerad: 12 maj 2023 kl 10:47
Uppdaterad: 12 maj 2023 kl 10:47

Författare:

Skriv kommentar