Därför borde du använda munskölj

Därför borde du använda munskölj

2023-05-03 | Tandvård

Att skölja munnen kan inte ersätta tandborstning, men munskölj kan vara ett bra komplement för din munhälsa. Här kan du läsa allt om munskölj – fördelar med att munskölja, vad du ska tänka på när du köper munskölj och hur man egentligen går till väga för att skölja munnen på ett effektivt sätt!

En person häller upp munskölj för att skölja munnen.

Varför är det bra att använda munskölj?

Munskölj, eller munvatten, är en produkt som används för att skölja rent i munnen. Munskölj är bakteriedödande och är ett bra komplement till tandborstning. De flesta munskölj innehåller fluor – ett naturligt ämne som förekommer i berggrunden, och som vi får i oss i mindre mängder genom bland annat vårt dricksvatten. 

Att använda munskölj med fluor stärker ytan på tänderna, och kan motverka

Munskölj utan fluor har inte samma effekt, och därför rekommenderar de flesta tandläkare att du använder en munskölj med fluor.

Hur använder man munskölj?

Såhär gör du när du ska skölja munnen:

  1. Häll upp munskölj i mått eller kopp 

På många flaskor med munskölj finns ett mått i korken som du kan använda. Hur mycket munskölj du ska använda per sköljning kan du läsa på förpackningen. 

  1. Häll munsköljen i munnen och skölj runt

Du bör skölja runt i minst 30 sekunder för att din mun ska bli ordentligt rengjord. 

  1. Spotta ut munsköljen

Du ska inte svälja munsköljen! Skölj heller inte munnen med vatten efteråt. 

När ska man använda munskölj?

Du kan använda antibakteriell munskölj med fluor både morgon och kväll, i samband med att du borstar tänderna. Munskölj kan inte ersätta tandborstning, utan funkar som ett komplement.

Kan barn använda munskölj?

Det finns munskölj anpassade för barn, men små barn bör inte använda munskölj eftersom det finns en risk att de sväljer produkten.

Vilken munskölj är bäst?

Det finns en mängd olika munskölj med fluor på marknaden, men det bästa är att välja en munskölj som inte innehåller alkohol. Detta eftersom långvarigt användande av munskölj med alkohol har visat sig kunna bidra till muntorrhet, vilket i sin tur kan leda till dålig andedräkt eller andra oönskade effekter.

Din tandläkare eller personalen på apoteket kan ge dig råd när du ska välja munskölj!

Källor

Apoteket Hjärtat

TandCity 

Livsmedelsverket 

OralB

1177

Apoteksgruppen 


Publicerad: 3 maj 2023 kl 14:21
Uppdaterad: 3 maj 2023 kl 14:21

Författare:

Skriv kommentar