Allergiutredning
Kvinna med allergi sitter med armen utsträckt framför vårdpersonal.

Allergiutredning

I den här guiden kan du läsa mer om vad det innebär att göra en allergiutredning, vad det kostar och vilka tester som ingår.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder allergiutredning där det passar dig.

Snabba fakta om Allergiutredning

Pris

Från 250 kr och uppåt

Längd

30-60 minuter

Viktiga länkar

Rekommenderade produkter vid allergi (Astma och allergiförbundet)

Ansök om ekonomiskt bidrag för din allergi (Cancer- och Allergifonden)

Vad innebär en allergiutredning?

En allergiutredning kan genomföras om du misstänker att det är något du är allergisk mot Läs mer.

Vad innebär en allergiutredning?

Om du misstänker att du är allergisk mot något eller några ämnen kan du genomgå en allergiutredning. Det kan dels vara för att du har upplevt symtom som överensstämmer med en viss allergi och man vill fastställa att det är så. Det kan även handla om att man vill utesluta att ett visst symtom beror på allergi när annan sjukdom misstänks.

Hur går en allergiutredning till?

Hur en allergiutredning går till beror på vilken allergi läkaren misstänker att det rör sig om. Det är vanligt att läkaren inleder utredningen med att du får berätta om dina symtom, och att du sedan får lämna ett blodprov. Om det är något i luften du är allergisk mot kan det oftast upptäckas via blodet, men om blodprovet inte skulle ge de svar som behövs finns det flera test att göra, såsom pricktest.

Om ett barn behöver genomgå en allergiutredning kan det vara bra om föräldrarna är närvarande, eftersom symtom behöver beskrivas. Det är relativt lätt att göra en allergiutredning och man kan gå hem direkt efter att besöket är slut.

Hur lång tid tar det att få svar på ett allergitest?

Hur lång tid det tar att få svar på ett allergitest varierar och är beroende av vilken form av test det rör sig om. I de flesta fall kommer resultatet snabbt, men ibland krävs ytterligare test eller undersökningar. Vid exempelvis celiaki (glutenintolerans) kan en undersökning med gastroskopi behöva göras.

Innan ett allergitest genomförs

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt innan utredningen utförs. I vissa fall ska  du dock att inte ta vissa mediciner innan besöket. Om du behöver genomföra ett lapptest så bör du inte heller ha exponerat din hud för direkt solsken under de senaste två veckorna.

Om förberedelse krävs inför din allergiutredning kommer du att få information om det innan besöket.

De vanligaste testen i en allergiutredning

Det är vanligt att du får göra något av följande allergitester:

  • Pricktest är ett allergitest som görs direkt på huden genom att droppa olika ämnen på huden. På så sätt kan se vilka reaktioner som uppstår.
  • Lapptest innebär att man placerar lappar med lösning innehållandes olika ämnen på huden. Ett allergitest med lappar används när läkaren tror att besvären beror på en kontaktallergi, en form av allergi som ofta ger eksem.
  • Provokation kan göras när en läkare misstänker att du är allergisk mot viss mat. Du kan då bli instruerad att utesluta den mat som misstänks utlösa din allergi. I ett senare steg börjar du äta maten igen. På detta sätt kan man dels se om besvären försvinner efter du slutar äta viss mat, och om de kommer tillbaka när du börjar äta det igen.

Behandling av allergi

Efter att läkaren har fått provsvar från allergitesterna är det dags att att bestämma vilken behandling som behövs. Allergimedicin i form av antihistaminer, olika nässpray eller ögondroppar är vanliga när det gäller exempelvis pollenallergi.

Allergitabletter och annan medicin finns i form av receptfria produkter på apotek, men även som receptbelagd medicin.

Kan allergi försvinna av sig själv?

Hos vissa personer kan en allergi försvinna av sig själv över tid, och om dina symtom är borta kan behandlingen avslutas. Det är vanligt att en allergi försvinner (växer bort) hos barn.

Vaccination mot allergi

I vissa fall finns kan man erbjuda vaccination vid allergi, exempelvis pollenallergi. Din allergi behöver ofta vara mycket svår, och det är din läkare som bestämmer om du får vaccin eller inte.

Vad kostar ett allergitest?

Om du väljer att genomgå en allergiutredning på en vårdcentral som är ansluten till regionen behöver du bara betala patientavgiften som tas ut för varje besök. Patientavgiften kan variera mellan olika regioner, men den brukar vanligtvis ligga på cirka 250 kr.

Du kan också välja att göra en allergiutredning hos en privat vårdgivare. Då får du betala hela kostnaden av en utredning och allergitester. Bra att veta är att priset mellan de olika testerna kan variera något. Pricktest har ofta ett lägre pris än exempelvis ett lapptest. Allergitestets kostnad reflekterar inte dess kvalitet och de olika testen är mycket tillförlitliga.

Fördelar med allergiutredning

  • Du får svar på vad som orsakar dina besvär.
  • Du kan börja behandla din eventuella allergi och bli av med besvären.
  • Det är oftast relativt lätt att göra en allergiutredning.

Nackdelar med allergiutredning

  • Det är inte alltid man kommer fram till vad det är man är allergisk mot.
  • Du kan behöva ta blodprov, vilket vissa tycker kan vara obehagligt.
  • Allergitest ger endast svar på allergi, och kan inte ge en heltäckande bild av din hälsa.

Vem kan hjälpa dig med en allergiutredning?

Publicerad:
29 september 2023 kl 08:55
Uppdaterad:
29 september 2023 kl 08:55
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!