Nytt på bloggen

Att söka vård utomlands

Allt du behöver veta om att söka vård utomlands – rättigheter och ersättning

| Så funkar vården

Att söka vård utomlands är ett alternativ för många som vill ha snabbare tillgång till vård eller som söker specialistbehandlingar som kanske inte finns tillgängliga i Sverige. Men vad innebär det egentligen att söka vård utanför Sverige och vilka rättigheter har du som svensk medborgare? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att göra ett informerat val om vård utomlands.

Man på tandläkarebesök

Så fungerar tandvården i Sverige

| Så funkar vården, Tandvård

Att förstå hur tandvården fungerar i Sverige kan kännas överväldigande, särskilt om man inte har tidigare erfarenhet. Denna guide syftar till att ge en enkel och tydlig översikt över hur tandvårdssystemet är uppbyggt och vilka rättigheter och möjligheter du har som patient.

Patienter i väntrum

Varför får jag vänta på akuten?

| Allmän hälsa, Så funkar vården

Att vänta på akuten kan vara frustrerande, särskilt när du inte mår bra eller är orolig för ditt tillstånd. Det finns flera anledningar till varför väntetider kan bli långa. Här förklarar vi hur akutmottagningar fungerar och varför vissa patienter får vänta längre än andra.

Mamma med bebis som har feber och RS-virus

RS-virus: Vad du behöver veta för att skydda dig och din familj

| Allmän hälsa, Barn och Gravid

RS-virus (respiratoriskt syncytialvirus) är ett lömskt virus som de flesta små barn stöter på redan innan två års ålder. För många är det bara en förkylning, men för vissa – särskilt spädbarn och äldre – kan det leda till allvarliga problem som bronkiolit eller lunginflammation. Låt oss dyka djupare in i vad RS-virus är, hur det sprids och, viktigast av allt, hur du kan minska risken för att drabbas.

äldre par dansar i köket

Påverkan på den sexuella hälsan för äldre – Varför pratar vi så lite om det?

| Sexuell hälsa

När kvinnor når 65-årsåldern genomgår de ofta hormonella förändringar som påverkar deras sexuella hälsa och intimitet. Trots att dessa förändringar är en naturlig del av livet, är det fortfarande ett tabu att diskutera det öppet. Varför är det så?

Kvinna i tandläkarstol

Fri tandvård 2025: Viktiga förändringar för dig som är ung vuxen

| Tandvård

Från och med 1 januari 2025 ändras åldersgränsen för fri tandvård i Sverige. Istället för att gälla fram till 23 år kommer fri tandvård bara att gälla till och med det år du fyller 19. Det betyder att du som fyller 20 år eller äldre nästa år själv behöver betala för dina tandläkarbesök.

Man covered with blanket drinking tea

Mykoplasma – Det här behöver du veta

| Allmän hälsa

Just nu ökar smittspridningen av mykoplasma i Sverige, en luftburen infektion som lätt sprids i skolor och på arbetsplatser. Symtomen liknar en vanlig förkylning, men kan i vissa fall leda till lunginflammation. Här får du veta hur du känner igen mykoplasma, när du bör söka vård och hur du skyddar dig.

Äldre dam och yngre kvinna kollar på varandra

Del 2: Socialstyrelsens nationella riktlinjer – Vård vid depression och ångestsyndrom

| Allmän hälsa, Psykisk hälsa

Sedan 2010 har det funnits nationella riktlinjer från Socialstyrelsen för vård vid depression och ångestsyndrom, med syfte att säkerställa bästa behandlingsmetoder och jämlik vård. Men trots uppdateringar och anpassningar av riktlinjerna, återfinns utmaningar och debatter, särskilt kring prioriteringen av KBT.

Person håller plackers i handen

Estetisk tandvård – Att återskapa naturlig skönhet

| Tandvård

Väldigt många efterfrågar inte bara en sund munhälsa utan ett vackert och harmoniskt leende. Då kan estetisk tandvård vara en bra lösning. Det är en kategori inom tandvården som syftar till att framhäva och återskapa det naturliga leendet. Men vad innebär egentligen estetisk tandvård och vilka är de vanligaste behandlingarna? Vi vände oss till Katarina Skoudra som är tandläkare på Hornsgatans Tandvård för att få svar på några av de vanligaste frågorna kring ämnet.

Kvinna kollar ut på en väg

Del 1: Socialstyrelsens nationella riktlinjer – Vad är nationella riktlinjer?

| Allmän hälsa, Psykisk hälsa

Hur kan jag som patient veta att jag erbjuds den vård som har bäst vetenskapligt stöd vid depression och ångestsyndrom? För att säkerställa detta finns det nationella riktlinjer.