Crohns sjukdom
Kvinna med Crohns sjukdom håller om magen

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en inflammatorisk magsjukdom. Det är oftast passagen mellan tunn- och tjocktarmen som påverkas. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med crohns sjukdom på en plats som passar dig.

Vad är Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en inflammatorisk mag-tarmsjukdom. Läs mer.

Vad är Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en sjukdom som beror på en inflammation i mag-tarmkanalen. Det är vanligast att ha besvär i kanalen mellan tunn- och tjocktarm, men hela mag-tarmkanalen kan påverkas. Det är vanligt att sjukdomen kommer i skov. Det innebär att du har perioder med mycket besvär blandade med besvärsfria perioder. De besvärsfria perioderna kan vara i flera år. Crohns sjukdom ingår i gruppen IBD, Inflammatory Bowel Disease (inflammatorisk magsjukdom). Där ingår även ulcerös kolit.

Är Crohns sjukdom farligt?

Det finns några risker relaterade till Crohns sjukdom. Du kan bli undernärd om du har Crohns eftersom tarmen har svårare att ta upp näring från maten. Därför är det viktigt att du tar de kosttillskott du behöver.

Det är större risk att få tarmvred, och något förhöjd risk att få blodproppar. Om du har haft en omfattande inflammation i tjocktarmen under många år ökar även risken för tarmcancer och ändtarmscancer. Därför är det viktigt att göra regelbundna kontroller och koloskopi. Crohns sjukdom kan också ge inflammation i bland annat lederna.

Vad är symtom på Crohns sjukdom?

Vanliga symtom på Crohns sjukdom är:

Crohns kan ge stora sår på benen som gör väldigt ont. Du kan även drabbas av en inflammation, knölros, som också är vanligast på benen. Detta händer hos 10–20 % av de som har Crohns sjukdom.

Orsaker till Crohns sjukdom

Det finns inte något säkert svar på vad som orsakar Crohns sjukdom. Vissa faktorer verkar dock öka risken, bland annat:

  • En felaktig tarmflora.
  • Miljöpåverkan, i synnerhet rökning.
  • Gener – har du ett biologiskt syskon som har Crohns ökar risken att även du får det.

Crohns sjukdom är vanligast i västvärlden och på norra halvklotet (i Västeuropa och Nordamerika). Det kan tyda på att den västerländska livsstilen kan påverka orsaken till att sjukdomen uppstår.

Egenvård vid Crohns sjukdom

Det finns det mycket du kan göra själv för att må bättre och lindra dina symtom vid Crohns sjukdom. Om du är rökare är det bästa du kan göra att sluta röka. Rökning förvärrar symtomen. Här på Vården.se kan du läsa mer om att sluta röka.

Kosten spelar också in. Vissa grönsaker, som sparris, och olösliga fibrer som förekommer i fullkornsprodukter, kan förvärra problemen, i synnerhet vid ett skov. Då behöver du äta snällare mat som tarmarna har lättare att bryta ner. Skriv gärna en matdagbok där du även noterar hur du mår, för att på så sätt hitta ett mönster. Träna och var fysiskt aktiv, och undvik stress.

Kost vid Crohns sjukdom

Det finns inte tillräckligt med vetenskapliga belägg för att säga att viss mat är bättre om du lider av Crohns sjukdom. Däremot finns det mat som är snällare mot magen.

Mat som är att föredra vid Crohns sjukdom är bland annat:

  • soppor
  • kokt fisk
  • kokt kyckling
  • juice utan fruktkött
  • jästsvamp, som finns i fermenterade livsmedelsprodukter.

En varierad kost är viktigt. Försök att lägga märke till vad som fungerar bra för dig, eftersom det kan vara individuellt vad du klarar att äta eller inte.

Om du har opererat bort en del av tarmen bör du vara försiktig med oxylatrika livsmedel som spenat, rödbeta, kaffe, te och choklad. Det kan öka risken att få njursten eftersom tarmen tar upp extra mycket oxylat när en del är bortopererad.

Behandling vid Crohns sjukdom

Det finns flera olika läkemedel du kan ta om du har Crohns sjukdom, beroende på dina besvär. Du kan till exempel få viss medicin vid skov och annan medicin under lugnare perioder. I vissa fall kan du få näring via sond in i tarmen. Det fungerar särskilt bra på barn.

Diskutera med din läkare vilken medicin som fungerar bra mot de besvär du har. Om medicin inte fungerar kan det bli aktuellt att operera bort en liten bit av den del av tarmen som är inflammerad. Är tarmen väldigt inflammerad kan det behövas en stomioperation. Har du Crohns sjukdom behöver du göra regelbundna kontroller hos specialister för att få rätt vård och behandling.

Diagnos vid Crohns sjukdom

Om du misstänker att du har Crohns sjukdom börjar du med att kontakta en vårdcentral. Efter en undersökning kan du remitteras till en gastroenterolog på en mag-tarmmottagning. Vid en första undersökning kommer läkaren ställa frågor utifrån dina symtom och känna på magen. Läkaren kan även göra en rektoskopi för att undersöka ändtarmen. Blod- och avföringsprover samt röntgen kan också förekomma. Utifrån vad som syns vid de olika undersökningarna kommer du sedan få en diagnos om det är Crohns sjukdom.

Vem kan hjälpa dig vid Crohns sjukdom?

Kan Crohns behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte diagnostisera Crohns sjukdom men svara på frågor om dina symtom.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
7 maj 2024 kl 11:09
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!