Knöl i bröstet
Bild på en kvinna som har en knöl i bröstet.

Knöl i bröstet

I de allra flesta fall är knölar i bröstet inte ett tecken på sjukdom. Men du bör söka vård så snart du upptäcker en förändring.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med knöl i bröstet på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Läkarbesök mag-och tarmbesvär
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Läkarbesök mag-och tarmbesvär
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Läkarbesök mag-och tarmbesvär
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Knöl i bröstet

Om knöl i bröstet
 • Brösten förändras genom livet och de flesta knölar som upptäcks beror på hormoner och är helt ofarliga.
 • Lär känna dina bröst. Genom att undersöka dem själv upptäcker du lättare förändringar.
 • Alla kvinnor mellan 40 och 70 år kallas regelbundet till mammografi, bröströntgen.
 • Sök vård om du upptäcker en ny knöl i bröst eller armhåla.
Vad är en knöl i bröstet?

En knöl i bröstet är vanligtvis ofarlig. Men ibland kan den vara en elakartad tumör. Läs mer.

Vad är en knöl i bröstet?

De flesta knölar i brösten är helt ofarliga. Dina bröst förändras i livets olika stadier. Cirka 10 % av alla kvinnor upplever någon gång en knölliknande förändring. Även personer med en manskropp kan få besvär. Andelen knölar som beror på bröstcancer ökar kraftigt efter 40 års ålder. Det är därför alla kvinnor i Sverige mellan 40 och 70 år årligen kallas till mammografi.

 

Hur känns en knöl i bröstet?

En knöl i bröstet kan kännas på olika sätt. Den kan vara liten som en ärta eller betydligt större, slät eller ojämn och sitta fast eller gå att flytta på. Många gånger finns en naturlig förklaring. I tonåren är det vanligt att du känner dig svullen och öm bakom bröstvårtorna. Cirka en vecka innan menstruation kan brösten kännas knöliga på grund av hormonella förändringar. När du är gravid förbereder sig mjölkkörtlarna på att producera mjölk vilket leder till att brösten kan kännas svullna och ömma. Om du upptäcker en ny knöl ska du alltid söka vård för att få den undersökt.

Hur ser en knöl i bröstet ut?

Du kan för det mesta inte se en knöl med blotta ögat. Däremot kan du ibland se vissa förändringar på bröstet där du har en knöl. Huden kan vara gropig eller knottrig, du kan ha en svullnad, rodnad eller upptäcka att det ena bröstet ändrat storlek. Ibland kan bröstvårtan dras inåt eller peka åt ett annat håll än vanligt.

Hur känns en ofarlig knöl i bröstet?

Det går inte att känna om en knöl är malign eller inte. Vad som orsakar den och om den är godartad eller cancer kommer att upptäckas vid en undersökning och provtagning.

Orsak till knölar i bröstet

Det finns många orsaker till knölar i brösten. Oftast är det ofarliga förändringar som inte har med sjukdom att göra. Exempelvis är det vanligt att brösten känns knöliga innan mens på grund av hormonomställningar. Andra orsaker är:

 • Fibroadenom – ofarliga bindvävsknölar kallas för fibroadenom och beror på att en del av bröstet växer snabbare än omkringliggande vävnader.
 • Fibroadenomatos  om vissa delar av bröstet känns knöliga mer eller mindre hela tiden kan du ha fibroadenomatos. Det är ett ofarligt tillstånd men kontakta vården om du har besvär.
 • Bröstcystor  när bröstens körtlar i klimakteriet omvandlas till fett är det vanligt att få vätskefyllda blåsor, så kallade bröstcystor. Dessa är ofarliga men kan tas bort om du har ont av dem.
 • Fettvävsnekros  om dina fettceller blir skadade kan de bli förkalkade och hårda. Det kallas för fettvävsnekros och uppstår exempelvis om du får ett slag mot bröstet. Även diabetiker kan få den här typen av skada då de små blodkärlen påverkas av sjukdomen. En fettvävsnekros kan ibland kännas som en knöl men är inte farlig.
 • Bröstinflammation  en inflammation i bröstet är vanligast när du ammar och kan kännas som en eller flera knölar. Om det bildas en böld måste den tömmas på var. Då behöver du även behandlas med antibiotika.
 • Viktnedgång  brösten består till stor del av fett. Om du går ned i vikt kommer även brösten att bli mindre och du kan känna knölar som du inte upptäckt tidigare.
 • Bröstcancer. Ibland kan en knöl i bröstet vara en elakartad tumör.

Egenvård vid knöl i bröstet

Ta för vana att känna igenom brösten regelbundet. Att brösten förändras i olika stadier av livet och menscykeln är helt normalt. Genom att lära känna dina bröst kommer du att upptäcka avvikelser som exempelvis en knöl.

När du är mellan 40 och 70 år kallas du regelbundet till mammografi. Undersökningen är kostnadsfri och ökar chanserna att hitta förändringar i brösten tidigt.

Undersökning vid knöl i bröstet

När en knöl har upptäckts kommer en läkare att undersöka brösten. Du kommer också att få svara på frågor såsom när du upptäckte knölen och sjukdomshistoria. Därefter får du genomgå en mammografi av båda brösten. Ibland undersöker en läkare brösten med ett ultraljud också. För att kunna avgöra huruvida knölen är godartad eller inte får du lämna ett cell- eller vävnadsprov.

 

Diagnos vid knöl i bröstet

Sök vård om du upptäcker en knöl i bröstet. Om du känner den strax innan du ska ha mens kan du vänta tills efter mensen för att se om knölen är kvar.

 

Vem kan hjälpa dig vid knöl i bröstet?

Kan en knöl i bröstet behandlas av nätläkare?

Om du har en knöl i bröstet måste du genomgå en fysisk undersökning. Därför kan en nätläkare inte diagnostisera eller behandla dig om du har förändringar i bröstet.

Publicerad:
25 januari 2023 kl 23:56
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 15:40
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: