Översynthet
En bild på en kvinnas ögon

Översynthet

Översynthet är vanligt och innebär att synen är försämrad när du tittar på något som är nära ögonen. Läs mer om översynthet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med översynthet på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Översynthet

Viktiga länkar
Vad är översynthet?

Översynthet innebär att du inte har perfekt syn på nära håll, som när du läser eller skriver. Läs mer.

Vad är översynthet?

Översynthet kallas även långsynthet eller hyperopi. Det innebär att du har svårt att se bra på nära håll. Det kan till exempel vara problematiskt att läsa om inte bokstäverna är större än normalt. Översynthet förekommer hos både barn och vuxna. Hos barn kan översynthet vara något som de senare växer ur. För låg översynthet går gränsen vid +2,00. Om du ser bättre än så, så har du alltså normal syn. Över +5,00 räknas som hög översynthet.

Översynthet och närsynthet kan lätt behandlas med synkorrigering. Om du inte tycker att du ser bra ska du vända dig till en optiker. Vid mindre översynthet kompenserar ögat så att du kan se tillräckligt bra, men i längden blir det ansträngande att vara översynt och inte ha någon synkorrigering.

Symtom på översynthet

Om du bara har en liten avvikelse från det normala och inte har kollat synen hos en optiker på länge kan det vara svårt att veta om du är översynt. Om du känner igen något av följande symtom på översynthet är det dags att boka en synundersökning:

  • Du får ofta huvudvärk i samband med att du tittar på något på nära håll.
  • Du blir trött i ögonen när du till exempel läser eller skriver.
  • Du ser suddigt när något kommer nära dig.

Vad är orsaken till översynthet?

Översynthet uppstår när ögats ljusbrytande förmåga är för svag. Så kan det bli om ögat är kortare än normalt eller om hornhinnan är plattare än vanligt. Översynthet är ofta ärftligt. Den kan också komma med tilltagande ålder och beror då på att ögats lins blivit mindre flexibel. Den formen av översynthet kallas för ålderssynthet.

Patologisk hyperopi är översynthet som beror på en skada på ögat, missbildning eller en ögonsjukdom.

Egenvård vid översynthet

Det går att skaffa enkla läsglasögon som inte kräver ett recept från optikern. De passar framförallt dig med ålderssynthet. Det är alltid bra att först få ögonen undersökta hos en optiker för att ta reda på vilken styrka du behöver.

Behandling vid översynthet

Det enklaste sättet att korrigera översynthet är att bära glasögon eller kontaktlinser med rätt styrka. Om du även ser dåligt på långt håll behöver de vara progressiva.

Det enklaste sättet att korrigera översynthet är att bära glasögon eller kontaktlinser med rätt styrka. Om du även ser dåligt på långt håll behöver de vara progressiva.

Laser vid översynthet

Översynthet kan behandlas med laser där en del av hornhinnan avlägsnas. Laseroperation vid översynthet genomförs i första hand på personer i åldern 20–40 år. Det tar ungefär en vecka att återhämta sig efter ingreppet.

Operera bort översynthet

Linsbyte med RLE-metoden eller ICL linsimplantat är två ingrepp som kan förbättra synen vid översynthet. Behandlingarna går fort och du brukar se bättre redan dagen efter ett linsimplantat. RLE-metoden är effektiv vid ålderssynthet. ICL linsimplantat har bäst effekt om du är mellan 20 och 45 år gammal.

Diagnos vid översynthet

Du ska inte gå med ett synfel i onödan. Översynthet kan orsaka många besvär och problemen är ofta enkla att åtgärda. Vänd dig till en optiker i första hand för en synundersökning. Vid behov kan optikern hänvisa dig till en ögonläkare.

Vem kan hjälpa dig vid översynthet?

Kan översynthet behandlas av nätläkare?

För att korrigera översynthet behövs en fysisk synundersökning, men en nätoptiker kan ge råd om de olika alternativ du har.

Publicerad:
17 januari 2023 kl 09:22
Uppdaterad:
14 augusti 2023 kl 09:59
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Synoptik

Ögonlasern

Internmedicin.se