Tandproteser
Tandläkare visar upp tandproteser för patient

Tandproteser

Tandproteser är konstgjorda tänder som används för att ersätta tappade eller skadade tänder. Läs mer och boka en tid här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandproteser där det passar dig.

Snabba fakta om Tandproteser

Om tandprotes
  • Konstgjorda tandproteser har använts under minst 4000-5000 år.
  • De första tandproteserna som tillverkades var gjorda i elfenben eller sten, och sattes fast med metalltrådar eller liknande.
  • 1711 gjordes den första kända delprotesen som var tillverkad av ben.
Om tandproteser

En tandprotes är konstgjorda tänder som kan sättas in om du till exempel slagit ut en eller flera tänder. Läs mer.

Om tandproteser

Om du lider av tandlossning, har slagit ut en tand eller av någon annan anledning saknar tänder, kan du skaffa så kallade tandproteser. Tandproteser är helt enkelt konstgjorda tänder, som ersätter de tänder du saknar. Det finns flera olika sorters tandproteser, som antingen kan sättas fast i din mun eller vara avtagbara. Du kan få hjälp av en tandläkare att avgöra vilken slags tandprotes som passar bäst i just ditt fall, och utifrån dina förutsättningar.

Kronor

Om du har en trasig tand som inte går att laga, kan en tandläkare hjälpa dig att slipa ner tanden lite och sätta dit en konstgjord tandkrona. Kronan är som ett hölje som fästs på tanden.

Broar

En bro, även kallad brygga, sätts fast i munnen i ett stycke och kan ersätta en eller flera tänder. Bron hålls på plats med hjälp av tänderna runt omkring gluggen.

Tandimplantat – fast tandprotes

Tandimplantat är en fast tandprotes, vanligen i form av skruvar i titan som opereras in i käkbenet. När implantatet läkt kan tandläkaren sätta fast konstgjorda tänder på ditt/dina implantat. Om du har fått ett implantat sätter man fast en krona, och om du fått flera implantat sätter man in en bro.

Avtagbara tandproteser – löständer

Om du saknar många tänder kan det vara svårt att sätta in tandproteser som sitter fast. Då kan du istället få en avtagbar tandprotes (även kallat löständer) för hela eller delar av tandraden, som du själv kan ta av och på. Protesen sitter med hjälp av klamrar eller någon annan fästanordning.

Så går det till att få tandproteser

Hur processen för att få en tandprotes ser ut, beror på vilken typ av tandprotes du ska ha. Här kan du läsa mer om de olika metoderna.

Innan du får tandprotes

Innan du får en tandprotes får du genomgå en undersökning hos en tandläkare. Tandläkaren kan hjälpa dig att bedöma vilken typ av tandprotes som passar dig bäst.

Efter du fått tandprotes

Oavsett vilken typ av protes du har fått är det viktigt att du är noga med din munhygien och håller rent proteserna och tänderna runt omkring. Du bör också regelbundet uppsöka tandläkare eller tandhygienist, för att kontrollera dina proteser och få skötselråd.

Vad kostar tandproteser?

Priserna för tandproteser varierar beroende på olika faktorer. Delvis beror priset på vilken sorts protes du behöver sätta in. En fast protes med implantat är dyrare än en avtagbar protes. Priserna varierar också från tandläkare till tandläkare, så det kan vara bra att jämföra mellan olika kliniker. I vissa fall kan du få särskilt tandvårdsstöd från Försäkringskassan, som täcker delar av dina kostnader.

Läs mer om priser och tandvårdsstöd här!

Vad är fördelarna med tandprotes?

  • Den avancerade tekniken gör att de flesta tandproteserna ser väldigt naturliga ut – som riktiga tänder.
  • Du får oftast garanti på minst två år på tandproteser. Det gäller vanligen både för kronor, broar och implantat.

Vad är nackdelarna med tandproteser?

  • Det kan vara svårt att hålla tandprotesen ren. Även tänderna bredvid och eventuella tänder under protesen kan vara svårrengjorda.
  • Ibland kan man läspa när man precis fått tandproteser, men det går att träna bort.
  • Om du har gjort tandimplantat kan det i vissa fall leda till komplikationer, till exempel en infektion eller att ett implantat lossnar och måste bytas ut.
  • Tandproteser är dyrt.

Vem kan hjälpa dig med tandprotes?

Publicerad:
22 november 2022 kl 09:57
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 11:38
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!