Utslagen tand
En utslagen tand som hålls mellan tumme och pekfinger

Utslagen tand

Om du slagit ut en tand, eller tappat en del av en tand, är det viktigt att du kontaktar en tandläkare omgående för att få hjälp.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med utslagen tand på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Nacka Tandvårdsteam
Akut tandvård
Nacka
Primärtandvården Västra Frölunda
Akut tandvård
Grimmered, Västra Frölunda
Tandea Norsborg, Botkyrka
Akut tandvård
Norsborg
Solna Dental - Huvudstatandläkarna
Akut tandvård
Solna
Tornkliniken
Akut tandvård
Norrmalm, Stockholm
Tandea Skärholmen
Akut tandvård
Skärholmen, Skärholmen

Snabba fakta om Utslagen tand

Viktiga länkar
Viktiga telefonnummer

1177 – för sjukvårdsrådgivning. 

Utslagen tand

Tänderna kan gå sönder eller till och med slås ut med hela tandkronan eller roten. Du bör alltid kontakta din tandläkare så snabbt du kan, även om det gäller en mjölktand. Läs mer.

Utslagen tand

Det är lätt hänt att en tand blir utslagen, får en spricka eller skadas i en olycka. Tänderna kan gå sönder eller till och med slås ut med hela tandkronan eller roten. Du bör alltid kontakta din tandläkare så snabbt du kan, även om det gäller en mjölktand. Främst när hela tandet är utslagen.

Skulle det bara vara en bit av tanden som går sönder ska du, om du kan, ta med den till tandläkaren så kan de sätta tillbaka den. Skulle det inte gå ersätts den med en plastfyllning.

Symtom på utslagen tand

Om ett eller flera symtom stämmer in på dig eller ditt barn så har tanden blivit skadad:

 • tanden sitter löst
 • smärta i tanden
 • svårt att äta på grund av smärta
 • tanden ändrar färg, ros, grå, brun eller gul
 • tandköttet svullnar
 • ilar eller känns konstigt i tanden
 • blöder från tandköttet
 • det fattas en bit av tanden.

Orsak till utslagen tand

Orsaken till att slå ut en tand kan egentligen vara vad som helst. Det kan hända om du ramlar eller får något hårt slag mot munnen.

Vad gör man med en utslagen tand?

När du har slagit ut en tand är förvaringen av tanden viktig.

Har du slagit ut en permanent tand behöver tänderna undersökas av en tandläkare så fort som möjligt. Det är väldigt viktigt att du skyddar tandens rot på väg till tandläkaren. Detta för att inte roten ska torka ut.

Du bör göra något av följande direkt efter du fått en tand utslagen:

 • i första hand ska du försöka sätta tillbaka tanden där den ska sitta
 • kan du inte sätta tillbaka tanden kan du lägga den i ett glas med mjölk
 • har du inte tillgång till mjölk kan du förvara tanden i koksaltlösning
 • kan du inte förvara tand på något av ovanstående sätt kan du ha tanden under tungan på väg till tandläkaren.

Viktigt att veta är att du inte ska lägga tanden i vatten, eftersom det skadar tandroten. Om det däremot endast är en liten bit av en tand som lossnat, kan du lägga den i ett glas med kallt vatten tills du kommer till tandläkaren.

Utslagen mjölktand

Om du rör sig om en utslagen mjölktand ska du inte sätta tillbaka den i barnets mun. Detta då det kan skada permanenta tänderna som finns under tandköttet. Mjölktänder behöver inte förvaras enligt listan här ovan. Det går bra att vira in den i lite papper.

När ska jag söka vård?

Du bör alltid kontakta en tandläkare om du eller ditt barn har slagit ut en permanent- eller mjölktand. Skulle tandläkare vara stängt kan du kontakta jourhavande tandläkare.

Behandling vid utslagen tand

Du bör alltid kontakta en tandläkare om tanden har skadats eller slagits ut. Desto snabbare tanden sätts tillbaka på plats, desto större chans är det att tanden läker bra.

Trasig tand

Handlar det om en liten bit av tanden som har lossnat så bygger tandläkaren upp tanden med plastfyllning. I vissa fall kan tandläkaren limma fast biten.

Efter en tid kan platsfyllningen eller den limmade biten behövas bytas ut. I de fallen kan tandläkaren göra en porslinskrona eller porslinsfasad.

Permanent tand

Om en permanent tand slagits ut sätter tandläkaren tillbaka tanden där den suttit innan. Där fäster tandläkaren den i tänderna som sitter bredvid med plats och tråd. Detta får sitta kvar i ungefär tre veckor innan tandläkaren tar bort det.

En permanent tand kan också behöva rotbehandlas. Detta eftersom en färdigvuxen tand kan ha svårt att läka av sig själv.

Generellt sett kan man säga att det kostar mellan 1000-2400 kr att laga en utslagen tand, men det är viktigt att komma ihåg att priset alltså varierar beroende på omfattning av skadan och behandling.

Du kan få ersättning från Försäkringskassan vid utslagen tand

Det kan vara dyrt att laga en utslagen tand. Därför kan det vara bra att veta att du kan få ersättning om tandkliniken du går till är ansluten till Försäkringskassan. Varje år får du nämligen ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB) från Försäkringskassan som varierar mellan 300-600 kr, så om du har kvar det dras bidraget av från priset. Du kan också få ett så kallat högkostnadsskydd, vilket betyder att du kan få ersättning om dina kostnader hos tandläkaren överskrider 3000 kr/år.

Vem kan hjälpa dig vid utslagen tand?

Kan utslagen tand behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte hjälpa dig vid utslagen tand.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!