Estetisk tandvård
Person ler och får förslag på olika fasader till tänderna

Estetisk tandvård

Estetisk tandvård är ett sätt att åtgärda olika skönhetsfel i munnen eller på tänderna. Läs allt om estetisk tandvård här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder estetisk tandvård där det passar dig.

Snabba fakta om Estetisk tandvård

Vad innebär estetisk tandvård?

Estetisk tandvård är ett sätt att åtgärda skönhetsfel i munnen eller på tänderna. Läs mer.

Vad innebär estetisk tandvård?

Estetiskt tandvård handlar om behandlingar som är estetiskt snarare än medicinskt motiverade. Ofta har sådana behandlingar en stor effekt på hur vi uppfattar oss själva. Om ett problem kan åtgärdas så är det ofta ett lyft för självförtroendet. Våra tänder är väldigt synliga och att kunna le utan att du behöver tänka på att det finns defekter är befriande. Inte minst när vi möter nya människor och vill ge ett gott första intryck.

Med moderna tekniker och material går det att åstadkomma många olika förbättringar. Här är några exempel på behandlingar som ges inom estetisk tandvård, som kan rätta till stora och små skönhetsfel:

 • tandblekning
 • skalfasader
 • keramiska kronor
 • implantat
 • tandköttskorrigering
 • tandreglering
 • korrigering vid trångställning och nedslitna tänder.

Estetiskt tandvård kan också vara aktuellt i samband med skador, om du till exempel förlorat en eller flera tänder. Vissa ingrepp kan, förutom att de är estetiska, även ge dig ett bättre bett.

Så går estetisk tandvård till

Metod

Estetisk tandvård är ett samlingsnamn för flera olika behandlingar och vilken metod som används beror på vad du vill uppnå. Handlar det om ett större ingrepp brukar man börja med en konsultation under vilken du får svar på dina frågor och information om vilket resultat du kan förvänta dig av behandlingen.

Tandblekning

Att bleka tänderna för att det uppstått missfärgningar ger resultat direkt även om det kan krävas flera behandlingar för perfekt resultat. Det finns flera sätt att bleka tänder. Ofta används en gel som bland annat innehåller väteperoxid. Med vissa metoder ges den första behandlingen på en mottagning, sedan kan du upprepa den själv.

Skalfasader

Skalfasader är nya ytskikt för dina tänder som består av antingen komposit eller porslin. För att kunna konstruera skalfasader gör man ett avtryck av dina tänder och bestämmer vilken färg fasaderna ska ha. När fasaden är klar bokas ett nytt möte in och den klistras utanpå den eller de tänder som ska ha en ny fasad.

Implantat

Ett implantat är en konstgjord tand som skruvas fast i ditt käkben med en titanskruv. Ingreppet kan göras med enbart lokalbedövning och behöver inte ta längre tid än ett vanligt tandläkarbesök. Totalt krävs det dock flera besök för utprovning och kontroll. Resultatet är tänder som känns och fungerar som dina egna naturliga tänder.

Tandreglering

Tandreglering innebär att tändernas position förändras. Det görs ofta med hjälp av tandställning och det är vanligt att du har den under lång tid och går på regelbundna kontroller. Det ideala är att genomföra tandreglering med tandställning på barn i åldern 10–14 år.

Innan estetisk tandvård

Det är lättare för tandläkaren att utföra sitt arbete om du har borstat tänderna innan besöket. Om estetisk tandvård innebär att en tand ska avlägsnas bör du inte äta eller dricka timmarna innan tandläkarbesöket.

Efter estetisk tandvård

Om du har fått bedövning är det bra att veta att det kan vara svårt att äta och dricka timmarna efter ingreppet. Kirurgiska ingrepp kan göra ont och du får i så fall recept på smärtlindrande läkemedel.

Vad kostar estetisk tandvård?

Estetisk tandvård kan kosta allt ifrån ett par tusenlappar till tiotusentals kronor, beroende på vad du vill göra. Tandblekning är förhållandevis billigt, beroende på vilken metod som används. Att tandvård är estetisk behöver inte betyda att du inte har rätt till ersättning från Försäkringskassan. Om du behöver betala själv eller inte beror på vad det är för typ av behandling på vilka tänder det gäller.

Vad kostar det att få nya tänder?

Om det gäller implantat kan en enstaka tand på en titanskruv kosta mellan 15 000–20 000 kronor.

Vad är priset för porslinsfasader?

Pris på porslinsfasader ligger ofta kring 10 000 kronor. De nya fasaderna kan hålla i 30 år.

Fördelar med estetisk tandvård

 • Estetisk tandvård kan vara en tydlig förbättring som ökar ditt självförtroende.
 • Det finns många olika typer av estetisk tandvård beroende på vad du vill uppnå.

Nackdelar med estetisk tandvård

 • Du kan behöva bekosta estetisk tandvård helt på egen hand.
 • Vissa behandlingar kräver många tandläkarbesök.

Vem kan hjälpa dig med estetisk tandvård?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!