Vad är symtomen på en utslagen tand?
Symtomen kan vara att tanden sitter löst, orsakar smärta, är svår att äta med eller att tandköttet blöder.
Hur ska jag förvara en utslagen permanent tand?
Försök att sätta tillbaka den i munnen, annars förvara den i mjölk eller koksaltlösning.
Ska jag sätta tillbaka en utslagen mjölktand?
Nej, sätt inte tillbaka en mjölktand eftersom det kan skada de permanenta tänderna under.
Vad kostar akut tandvård?
Akut tandvård kostar från 490 kr till 995 kr beroende på behandlingens omfattning.
Hur snabbt bör man behandla en utslagen tand?
Så snabbt som möjligt, helst inom en timme, för att öka chanserna för att tanden läker bra.
Kan jag få ersättning från Försäkringskassan för tandvård?
Ja, om tandläkaren är ansluten till Försäkringskassan kan du få ersättning och använda ditt tandvårdsbidrag.
Vad gör jag om en bit av tanden lossnat?
Försök spara biten i kallt vatten och ta den med till tandläkaren för eventuell återfästning.
Vad innebär det när tanden ändrar färg?
En färgförändring kan indikera en skada eller dödlighet i tandens nerv och bör undersökas av tandläkare.
Hur hanteras en rotbehandling av en permanent tand?
En permanent tand kan behöva rotbehandlas om den inte läker av sig själv efter att ha slagits ut.
Vad är högkostnadsskyddet för tandvård?
Det innebär att du kan få ersättning om dina tandvårdskostnader överskrider 3000 kr per år.
Är det skadligt att lägga tanden i vatten?
Ja, vatten kan skada tandroten, undvik detta och försök förvara tanden enligt rekommendationer.
Kan en nätläkare hjälpa vid en utslagen tand?
Nej, en nätläkare kan inte hjälpa med akuta tandproblem, du måste kontakta en fysisk tandläkare.
Vilka betalningsalternativ finns för tandvårdskostnader?
Du kan använda ditt allmänna tandvårdsbidrag eller ansöka om högkostnadsskydd för att minska kostnaderna.
Hur byggs en trasig tand upp igen?
Tandläkaren kan bygga upp tanden med plastfyllning eller vid behov göra en porslinskrona eller fasad.
När ska man kontakta tandvårdsjouren?
Kontakta tandvårdsjouren om du inte kan få en tid hos din vanliga tandläkare och behöver omedelbar vård.