Ont i nacken
En vårdgivare stretchar nacken på en patient.

Ont i nacken

Nackbesvär är mycket vanligt och beror ofta på stela muskler. Det kan också bero på en whiplashskada, nackspärr eller hög ålder.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ont i nacken på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Naprapatlandslaget Stockholm Odenplan
Behandling av nackspärr
Norrmalm, Stockholm
State Of Spine
Besök hos kiropraktor
Östermalm, Stockholm
Naprapatlandslaget Telefonplan
Behandling av nackspärr
Hägersten-Älvsjö, Hägersten
State Of Spine
Besök hos kiropraktor
Östermalm, Stockholm
Naprapatlandslaget Stockholm Odenplan
Behandling av nackspärr
Norrmalm, Stockholm
Naprapatlandslaget Stockholm Östermalm
Behandling av nackspärr
Östermalm, Stockholm

Snabba fakta om Ont i nacken

Vad är nacksmärta?

Nacksmärta innebär att du har ont i övre ryggen, över axlarna och i nacken. Läs mer.

Vad är nacksmärta?

Nacksmärta innebär att du har ont i övre ryggen, över axlarna och i nacken. Halsen består av sju nackkotor som har diskar mellan sig, men också av muskler, ledband, nerver och senor. Om något av detta överbelastas eller skadas kan du få ont i nacken. Att du har ont i nacken kan alltså bero på en rad olika saker, och det är endast i sällsynta fall som nacksmärta beror på en allvarlig sjukdom.

Symtom vid ont i nacken

Nacksmärta kan kännas på olika sätt. Du kan till exempel ha ont i nacken på ena sidan, ont i nacken efter sömn, ont i nacken och huvudet samtidigt, eller uppleva att det är svårt att vrida på huvudet. Vissa har ont i nacken och samtidigt yrsel och illamående. Själva smärtan i nacken kan kännas:

 • huggande
 • molande
 • strålande
 • skärande
 • krampaktig.

I sällsynta fall kan ont i nacken vara ett tecken på en allvarligare, bakomliggande sjukdom. I så fall kan du plötsligt få ont i nacken, och samtidigt ha feber och känna dig mycket sjuk.

Orsak till ont i nacken

Du löper större risk att få ont i nacken om du känner dig orolig och stressad, och även om du är kvinna eller äldre. I sällsynta fall kan nacksmärta vara ett tecken på cancer, eller någon annan sjukdom som ledgångsreumatism, muskelreumatism eller Bechterews sjukdom. Här nedanför kan du läsa om några mer vanliga orsaker till nacksmärta.

Styva och ömma nackmuskler

Ont i nacken beror ofta på att nackmusklerna är stela och ömma. Då är det vanligt att ha en brännande smärta på vardera sida av axlar och nacke, och du kan också ha ont i både nacken och huvudet. Stress, oro, synproblem och felaktig arbetsställning är vanliga orsaker.

Kan man ha en inflammation i nacken?

Du kan få en så kallad muskelinflammation i nacken, och hos en frisk individ beror det ofta på en lågintensiv överansträngning. Detta är ofta en slags kompensation för något annat, till exempel att du har dålig hållning eller obalans i lederna.

Nackspärr

Vid nackspärr får du ont i nacken väldigt plötsligt, och det kännetecknas av en krampaktig smärta som gör det svårt att röra eller vrida på huvudet. Nackspärr är i grund och botten en slags kramp i nackmusklerna som orsakas av långvarig eller hög belastning. Det kan till exempel handla om att du sovit i en för mjuk säng eller arbetat i en monoton arbetsställning. Här har vi samlat mer information om nackspärr.

Fibromyalgi

Fibromyalgi är en sjukdom som ger långvarig värk eller smärta i musklerna, och även en ökad smärtkänslighet. Du kan ha ont i flera kroppsdelar samtidigt.

Nervinklämning

Att du har ont i nacken kan bero på en nervinklämning, exempelvis vid diskbråck. Då är det vanligt att ha ont i nacken, men också i ena axeln och armen. Du kan även uppleva att du har mindre känsel och kraft i den drabbade armen.

Pisksnärtsskada (whiplash)

Om du varit med om en bilkollision – och framförallt om du blivit påkörd bakifrån – kan du få en så kallad pisksnärtsskada i nacken. Då kan du ha ont i nacken, känna dig stel och ha huvudvärk under de första dagarna. Ibland kan pisksnärtsskador ge långvarig stelhet och smärta i nacken.  Du kan läsa mer om det i vår guide om whiplashskada.

Åldersförändringar

Alla människor får tids nog åldersförändringar i nacke och axlar. Detta kallas artros och innebär att lederna blir stelare. Åldersförändringar behöver dock inte enbart handla om hög ålder, utan kan även bero på ärftlighet. Vissa kan få denna typ av förändringar redan i 20-årsåldern. Artros kan ge olika symtom, men det är vanligt att ha molande smärtor i nacken och nedsatt rörlighet.

Vad ska man göra när man har ont i nacken?

Fysisk aktivitet är känt för att minska rygg- och nacksmärta. Om du ofta har ont i nacken är det alltså en god idé att försöka motionera regelbundet i den mån du kan. Här är några andra tips på vad du själv kan göra mot nacksmärta.

 • Undvik monotona arbetsställningar och ta regelbundna pauser om du har ett stillasittande arbete.
 • Be någon massera dig – eller använd en massageapparat – för att på så vis släppa på muskelspänningarna.
 • Använd en varm vetekudde eller ta ett varmt bad för att avlasta musklerna.
 • Ta receptfria värktabletter om du har mycket ont.

Behandling vid ont i nacken

Behandlingen du får när du söker vård för nacksmärta varierar beroende på vad som är den underliggande orsaken. Om du till exempel har nackspärr brukar rekommendationen vara att varva försiktig fysisk aktivitet med vila, och att använda receptfria läkemedel. Om du har ömma och stela muskler som gör att du får ont i nacken finns det övningar som kan hjälpa. En fysioterepeut kan hjälpa dig med detta.

Fibromyalgi behandlas med såväl fysioterapi som fysisk aktivitet och smärtstillande läkemedel. Nervinklämning som orsakas av diskbråck behandlas i sin tur också med fysioterapi, och med en kombination av muskelavslappnande och smärtstillande läkemedel. Ibland kan du även behöva opereras. Samma sak gäller vid pisksnärtsskador. Artros behandlas i sin tur oftast med antiinflammatoriska läkemedel och fysioterapi.

Hur får man bort en inflammation i nacken?

I många fall – till exempel om du har fått en muskelinflammation i nacken – kan det kännas behagligt att massera det ömma området. Det hjälper muskeln att slappna av tillfälligt, men problemet återkommer oftast inom kort. Då kan du behöva besöka en kiropraktor som hjälper till att finna orsaken, och behandla muskelinflammationen genom olika övningar. Ibland kan du även få antiinflammatoriska läkemedel mot smärtan.

Diagnos vid ont i nacken

Om du har ont i nacken i mer än två veckor rekommenderas det att du söker vård. Du bör söka vård direkt på en vårdcentral, akutmottagning eller jouröppen mottagning om:

 • du plötsligt blir stel i nacken och samtidigt har kraftig huvudvärk
 • du har nacksmärta efter en skada.

Vem kan hjälpa dig vid ont i nacken?

Kan nacksmärta behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ofta både diagnostisera och behandla nacksmärta.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:30
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:30
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!