Tandblekning
Person håller i tandborste och ler stort

Tandblekning

Tandblekning är en vanlig estetisk behandling inom tandvård som har som syfte att göra dina tänder naturligt vitare och fräschare.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandblekning där det passar dig.

Boka tid för tandblekning

Smile Kungshustandläkarna
Tandblekning - för dig över 23 år
Norrmalm, Stockholm
Smile Stockholm Södermalm
Tandblekning - för dig över 23 år
Södermalm, Stockholm
Smile Stockholm Södermalm
Tandblekning - för dig över 23 år
Södermalm, Stockholm
Smile Kungshustandläkarna
Tandblekning - för dig över 23 år
Norrmalm, Stockholm
Hornsgatans Tandvård
Tandblekning
Södermalm, Stockholm
Smile Kungshustandläkarna
Tandblekning - för dig över 23 år
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Tandblekning

Pris

2000-4000 kr

Om tandblekning

En tandblekning gör att du får vitare tänder och ett vackert leende. Läs mer.

Om tandblekning

Tandblekning är idag en av de allra vanligaste behandlingarna som görs inom estetisk tandvård och har som syfte att göra dina tänder naturligt vitare och fräschare. Det finns flera olika metoder och behandlingen går att utföra på en tandvårdsklinik eller hemma själv med skenor, som är framställda på kliniken. Oavsett vilket metod du väljer så är det viktigt att du först genomgår en undersökning hos en legitimerad tandhygienist eller legitimerad tandläkare, som kan undersöka dina tänder och bedöma om en tandblekning är rätt för just dig.

Så går tandblekning till

Tandblekning hemma

För att bleka tänderna hemma behöver du först besöka en legitimerad tandhygienist eller legitimerad tandläkare. Då görs en undersökning med röntgen och då tas ett avtryck av dina tänder. Sedan framställs en plastskena som du får ta med dig hem och använda. Du applicerar då blekgelen i skenan och använder den mellan en till två timmar per dag, beroende på vilken styrka blekgelen har. Du kan även ha den på natten om du vill.

Det brukar sedan räcka med tre till fyra dagar innan man ser synliga och goda resultat. Utöver den klassiska hemmablekningen finns det ett brett utbud av blekningspreparat som man kan köpa hem på nätet och i handeln. Dessa är inte alltid helt säkra och kan medföra skador på dina tänder. Därför är det alltid bäst att uppsöka en legitimerad tandhygienist eller legitimerad tandläkare för att få hjälp med att bleka dina tänder.

Tandblekning på klinik

En tandblekning på klinik utförs vid ett tillfälle och är en snabb och effektiv metod om du vill ha resultat direkt. En behandling tar ungefär 40 – 60 minuter och i vissa fall börja med att du får en putsning av tänderna för att reducera ytliga beläggningar. Sedan appliceras en plastmassa längs med tandköttskanten för att skydda tandköttet från blekgelen. Gelen appliceras direkt på tänderna och ett blått plasmaljus aktiveras för att påskynda blekningsprocessen. Processen med applicering av gelen kan upprepas upp emot tre gånger och sedan är behandlingen klar.

Att tänka på innan och efter tandblekning

Innan du bleker tänderna: Du behöver besöka en legitimerad tandhygienist eller legitimerad tandläkare som gör en undersökning med röntgen och bedömer vilken metod som passar dig. Har du känsliga tänder eller tandborstskador (läs om hur du borstar tänderna på rätt sätt här!) så rekommenderas tandblekning hemma istället för på klinik.

För bästa resultat bör du göra rent tänderna från exempelvis tandsten innan du gör en tandblekning.

Medan du bleker tänderna: Under blekningstiden kan tänderna vara lite extra känsliga, och det finns en risk för ilningar och irriterat tandkött. När du tagit ut dina skenor med blekmedel kan du borsta tänderna med ljummet vatten, och sedan vänta 1-2 timmar innan du kan äta och dricka som vanligt.

Efter du har blekt tänderna: Eventuella besvär brukar avta 1-2 dagar efter att du har avslutat behandlingen.

Vad kostar tandblekning?

Priset för en tandblekning varierar beroende på vilken metod och var du väljer att göra det. Vad som är viktigt att ha i åtanke är att man alltid gör en undersökning med röntgen innan man gör en tandblekning, för att säkerställa att tänderna är friska.

Exempel på pris för tandblekning: 

Tandblekning: Priset för tandblekning varierar beroende på metod och vårdgivare, men ett riktmärke är något mellan 2000 kr – 4000 kr. I regel är behandlingen på kliniken dyrare än tandblekning hemma med skenor.

Om du blekt tänderna hemma med skenor och vill göra en uppfräschning, så kan du köpa blekmedel till ett lägre pris. Då brukar påfyllningen bara kosta några hundralappar.

Vad är fördelarna med tandblekning?

  • Du får naturligt vitare tänder och ett fräschare leende.
  • Behandlingen är enkel och ofarlig, så länge du genomgått en undersökning och rådfrågat en legitimerad tandhygienist eller legitimerad tandläkare först.
  • Behandling på klinik går snabbt och redan efter ett besök är dina tänder några nyanser vitare.
  • En av fördelarna att bleka med skenor är att du kan köpa påfyllning till dina skenor om du behöver göra en uppfräschning efter ett år.
  • Att bleka tänderna hemma är mer skonsamt och du kan själv justera hur vita tänder du vill ha.
  • Hemmablekning ger i regel ett mer hållbart resultat än en tandblekning på klinik.

Vad är nackdelarna med tandblekning?

  • Tandblekning kan resultera i tillfälliga besvär med ilningar och irriterat tandkött, men de brukar avta redan efter 1-2 dagar.
  • Behandling på klinik har en högre riskfaktor till att ge upphov till skador då blekmedlet är kraftigare än vid blekning hemma.
  • Det finns ett brett utbud av blekningspreparat som man kan köpa på nätet och i handeln men dessa är inte anpassade för alla och de kan medföra skador om det inte utförs på rätt sätt. Man ska vara väldigt försiktig med att köpa blekmedel på nätet och de måste vara godkända av Socialstyrelsen och EU.

Hur länge håller en tandblekning? 

Hållbarheten av en tandblekning beror på vilken metod du har valt och även hur du sköter dina tänder efteråt, men i genomsnitt håller en behandling med bra resultat i cirka ett år. Efter ett till två år går tändernas nyans tillbaka något och då kan du behöva en uppfräschning. Om du då bleker tänderna hemma igen så känner tänderna av det och de blir ljusare snabbare.

I övrigt kan det vara svårt att säga hur länge en tandblekning håller, eftersom det beror på vad du äter och om du snusar eller röker. Men om du har gjort en bra tandblekning, behöver du oftast inte bleka igen på ett år.

Vem kan hjälpa dig med tandblekning?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Ulrika Melin, Legitimerad tandhygienist, Tandhygienist Ulrika Melin Östermalm