Tandblekning

Idag är det vanligt att man uppsöker tandvården av estetiska skäl och en av de vanligaste kosmetiska behandlingarna som utförs är tandblekning. Metoden går ut på att använda en blekande gel, och hos tandläkaren kan man kombinera detta med ljusbehandling eller laser. Behandlingen på tandklinik tar en timme, men ofta behöver man upprepa proceduren vid flera tillfällen för att få ett bra resultat.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Tandblekning
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (187)
Digital vårdgivare (5)
(31)
Öppet, idag till 18:00

Tandläkare Yasser Kayyali

Drottninggatan 20-22, Helsingborg
(43)
Öppet, idag till 17:00

Tandläkare Siv Sladius

Odengatan 83, Stockholm
(70)
Öppet, idag till 16:00
(67)
Öppet, idag till 18:00

Ektorps Tandläkare

Ektorpsvägen 4, Nacka
(31)
Öppet, idag till 21:00

City Dental

Drottninggatan 27, Stockholm
(30)
Öppet, idag till 17:00

Din Tandläkare i Solna AB

Hotellgatan 3, 5 tr, Läkarhuset i Solna Centrum, Solna
(29)
Öppet, idag till 17:00

Stockholms Tandhälsa Odenplan

Dalagatan 42, Stockholm
(19)
Öppet, idag till 19:00

Dental Kompaniet

Ljungmyrsvägen 2, Täby
(17)
Öppet, idag till 17:00
(74)
Öppet, idag till 18:00

Gloss & Floss

Ölandsgatan 42, Stockholm
(20)
Öppet, idag till 19:00

Hornsgatans Tandvård

Hornsgatan 88, Stockholm
(17)
Öppet, idag till 16:00

Artos Dental, Solna

Stråket 3, Solna
(35)
Öppet, idag till 18:00
(14)
Öppet, idag till 19:00

Folktandvården Kista

Kista Galleria, trappa 5, plan 1
  • 1

Tandblekning

Det finns många produkter på marknaden som utlovar vitare tänder, men det är viktigt att utföra behandlingen i samråd med sin tandläkare som kan göra en undersökning av tänderna för att ta reda på om det är lämpligt för just dig, och i så fall vilken behandling du ska ha.

Det finns många orsaker till att man har missfärgade tänder. Med åldern kan man få mörkare och mer gula tänder och viss sorts livsmedel som rött vin, kaffe och tobak kan ge färgändringar. Även ärftlighet och vissa sjukdomar, samt skador på tänderna kan göra att tanden eller tänderna skiftar i färg.

Hur går en tandblekning till?

Innan behandlingen påbörjas gör tandläkaren en undersökning för att se om man har eventuella hål som ska lagas innan, skrapa bort tandsten och avgöra om man behöver byta ut några fyllningar för att de ska stämma överens med den nya tandfärgen. Ofta dokumenterar man tändernas naturliga färg för att kunna jämföra efter behandling och på så vis avgöra effekten. En tandblekning håller i sig i ett till tre år, och därefter kan man göra om behandlingen.

Vid blekning använder man sig av en gel som innehåller karbamidperoxid och väteperoxid. Dessa går igenom tandens emalj och tandbenet och bryter ner de ämnen som ger missfärgningarna.

Tandblekning kan utföras på klinik eller hemma. Gör man det hos tandläkare eller tandhygienist tar behandlingen ca en timme, men proceduren kan behöva upprepas vid flera tillfällen för att få ett bra resultat. På kliniken använder man sig av starkare geler med högre procenthalt av de verksamma ämnena och ofta i kombination med laser eller ljusbehandling.

Ska man utföra behandlingen hemma gör tandläkaren en avgjutning av tänderna och tillverkar en bettskena som man sedan använder tillsammans med blekgelen. Gelen stryks på bettskenan som man sedan använder några timmar på dagen eller under natten. Behandlingen tar tre till fyra dagar, men kan ta upp till två veckor om man har svåra missfärgningar.

Då blekmedlet är starkt är det vanligt att man får biverkningar som ilningar i tänderna, men detta brukar gå över fort. Blir tandköttet sårigt, svullet eller irriterat ska man göra uppehåll i behandlingen i några dagar.

Under och efter behandlingen är det viktigt att undvika mat och dryck med stark färg för att få en så bra effekt som möjligt.

När ska man inte bleka tänderna?

Du ska alltid bleka tänderna i samråd med din tandläkare. Vid vissa tillstånd, som tunn emalj, ska man undvika att bleka tänderna då man kan få problem med isningar.

Om man är gravid eller ammar ska man undvika tandblekning då man inte vet hur det påverkar foster och barn.