Ischias
En vårdgivare känner på ryggen på en patient.

Ischias

Ischias kallas det när du upplever smärta som strålar ut från ryggslutet, ner i benet. Läs mer om Ischias i denna guide.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ischias på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Södertörns Kiropraktik och Rehab
Behandling av ischias
Tumba
Stjärnkliniken Örebro
Fysioterapi / Sjukgymnastik
Örebro
Stjärnkliniken Stockholm Solna
Behandling av ischias
Solna
Södertörns Kiropraktik och Rehab
Behandling av ischias
Tumba
Refunction
Behandling av ischias
Gnesta
Naprapatlandslaget Göteborg Vasastan
Behandling av ischias
Landala, Göteborg
Vad är ischias?

Ischias kallas det när du upplever smärta från ischiasnerven, som går från ryggslutet, hela vägen ner genom benet till foten. Det kan kallas ischiassmärta. Läs mer.

Vad är ischias?

Ischias kallas det när du har smärta som strålar i benet, ofta i kombination med ryggvärk. Namnet kommer från ischiasnerven, vår längsta nerv, som sträcker sig från ryggslutet, ner i baksidan av benet och hela vägen ner till foten. När ischiasnerven på något sätt blir irriterad eller inflammerad kan det ge problem med smärta, så kallad ischiassmärta. Ischiassmärta i sig är inte farligt, men det är ett tecken på att det kan finnas andra besvär i rörelseapparaten som orsakar en irritation.

Symtom på ischias

  • Strålande smärta i benet, ibland hela vägen ner i foten.
  • Försvagade muskler i låret och vaden.
  • Känselbortfall och domningar.
  • Nedsatt reflexförmåga.

Varför får man ischias?

Ischias uppstår när ischiasnerven av någon anledning är irriterad eller inflammerad, oftast för att den utsätts för tryck. Ischias brukar delas upp i äkta och falsk ischias, beroende på vad som ligger bakom besvären.

Äkta ischias

Äkta ischias uppstår när påverkan på ischiasnerven kommer inifrån ryggraden, oftast på grund av ett diskbråck. ​Då buktar delar av disken ut mellan två kotor i ländryggen och skapar irritation av nerven, vilket ger ischiassmärta som ofta är kraftig och har stor påverkan på vardagslivet.

Falsk ischias

Falsk ischias uppstår när påverkan på ischiasnerven inte är kopplad till ryggraden, utan har andra orsaker, oftast muskelspänningar i rygg eller säte. Vid falsk ischias är smärtan ofta mer diffus och strålar sällan längre ner i benet än till knäet.

Ischias vid graviditet

Vid en graviditet blir kroppens leder mer rörliga, vilket leder till att många får problem med ryggvärk och foglossning. Vissa upplever också symtom som påminner om ischias, där smärtan strålar i benet, men det är ovanligt att man faktiskt får ischias när man är gravid.

Det här kan du göra själv för att förebygga och lindra ischias

Det bästa sättet att förebygga och bli av med ischias på egen hand är att hålla sig i rörelse och träna regelbundet. Välj något som du själv tycker är roligt, så träningen blir av! Men det kan vara bra att undvika träningsformer som belastar ländryggen hårt, och att fokusera på övningar som syftar till att förbättra hållningen. Har du mycket smärta på ischiasnerven kan du ta receptfria värktabletter och göra lugnare rörelser, för att sedan trappa upp nivån.

Det kan också vara bra att se över ergonomin hemma och på arbetet. Har du ett stillasittande jobb är det bra att ta pauser ofta. Har du ett mer fysiskt jobb bör du vara försiktig och undvika tunga lyft. Om dina besvär inte minskat efter några veckor bör du kontakta en vårdgivare för undersökning och rådgivning.

När ska man söka vård för ischias?

Om du upplever besvär med ischias som är ihållande och hindrar dig i din vardag bör du söka hjälp. Det är då viktigt att ta reda på vad som orsakat dina besvär och symtom, eftersom behandlingen ser olika ut beroende på om det är falsk ischias eller äkta ischias.

Om du besväras av ischias i kombination med symtom som att du får svårt att kontrollera urin och avföring eller får känselbortfall i underlivet ska du söka akut vård.

Behandling vid besvär på ischiasnerven

Ischias behandlas på olika sätt beroende på vad som orsakat besvären. Vid falsk ischias kan man få ischias behandling genom manuella tekniker som muskelbehandling, massage eller  ledjusteringar. Du kan också lindra ischias med olika rehabiliteringsövningar att göra själv.

Vid äkta ischias, där ett diskbråck ligger bakom, bör du gå igenom en medicinsk undersökning för att få diagnos och rätt vård. I många fall kan diskbråck också behandlas genom olika typer av övningar, eventuellt i kombination med smärtstillande läkemedel. I ett fåtal fall behandlas diskbråck genom operation.

Vem kan hjälpa dig vid ischias?

Publicerad:
24 augusti 2023 kl 15:39
Uppdaterad:
24 augusti 2023 kl 15:39
Författare:
Faktagranskad av:

Frode Bakken, Kiropraktor, Engelbrekts Kiropraktorcenter.