Klamydia
Två par fötter som överlappar varandra sticker fram under ett täcke.

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige och smittar främst via sex. Här kan du läsa allt om symtom och behandling för klamydia.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med klamydia på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Klamydia

Viktiga länkar

Läkartidningen.se – artikel om klamydia

 

Vad är klamydia?

Klamydia är en könssjukdom som orsakas av en bakterie. Läs mer.

Vad är klamydia?

Klamydia orsakas av bakterien chlamydia trachomatis. Det är framförallt urinröret, slidan, ändtarmen eller svalget som infekteras. Om äggledarna eller bitestiklarna inflammeras på grund av klamydia ökar risken för ofrivillig barnlöshet. Klamydia kan även smitta ögonen. Klamydia i halsen och klamydia i munnen (svalget) kan också förekomma även om det inte är vanligt.

Under större delen av 2000-talet har klamydia ökat snabbt i Sverige och könssjukdomen klassas som ett folkhälsoproblem. Därför är det viktigt (och gratis) att testa sig för klamydia om det finns minsta misstanke om att du har det. De senaste åren har en utplaning skett när det gäller antalet nya fall.

Symtom på klamydia

Typiskt för klamydia är att sjukdomen inte ger dig några symtom överhuvudtaget. Enda sättet att få veta om du har klamydia är då att testa dig för det. Vissa får klamydia-symtom, det kan framförallt handla om:

  • flytningar från urinröret, ändtarmen eller slidan
  • sveda när du kissar
  • mellanblödningar
  • smärta i pungen
  • smärta i buken.

Hur får man klamydia?

Man får klamydia när bakterien som orsakar sjukdomen förts över till ens egna slemhinnor.

Hur smittar klamydia?

Klamydia smittar framförallt vid oralsex eller vid analt eller vaginalt samlag utan kondom. Även annan fysisk kontakt kan i vissa fall innebära att klamydia överförs. Bakterien kan inte leva i luften och det innebär att klamydia inte överförs via till exempel kläder eller handdukar.

Hur snabbt märker man en könssjukdom?

Olika könssjukdomar har olika inkubationstid. Inkubationstiden för klamydia är kort, du kan vara smittad inom några dagar eller upp till en vecka efter att du haft oskyddat sex. Men det är som sagt inte säkert, eller ens troligt, att du kommer att känna att du har klamydia. Om du får symtom kan dessa uppträda långt efter smittotillfället eller efter bara någon vecka.

Egenvård vid klamydia

Det bästa sättet att förebygga klamydia är att använda kondom, slicklapp eller femidom vid sex med en ny eller otestad partner. Kondom är också bra om du använder sexleksaker tillsammans med andra.

Hur behandlas klamydia?

Klamydia behandlas i första hand med antibiotika som du tar i form av tabletter. Det finns fortfarande en risk för att du smittar medan du behandlas så du ska inte ha oskyddat sex innan du är klar med antibiotikakuren.

Diagnos vid klamydia

Om du haft oskyddat sex med en otestad partner bör du själv testa dig för klamydia. Det går att beställa klamydiatest online. Du kan också vända dig till en vårdcentral, barnmorskemottagning, ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa eller en venereologisk mottagning. Du testar dig genom att ta prover från de delar av kroppen där du har haft sex. Testerna kostar inget!

Klamydia lyder under smittskyddslagen och det innebär att du kan behöva testa dig som ett led i smittspårning om en partner du haft sex med testar positivt för klamydia. Du kan också få ett så kallat klamydiabrev där du ombeds redogöra för dina sexuella kontakter. Det är för att man ska kunna vidta åtgärder för att stoppa vidare spridning.

En annan anledning till att det är viktigt att testa sig är att symtomen som klamydia kan ge är samma som flera andra könssjukdomar och åkommor. Det är enkelt att förväxla klamydia med andra sjukdomar som:

  • gonorré
  • bakteriell vaginos
  • mycoplasma
  • urinvägsinfektion
  • svamp i underlivet.

Vem kan hjälpa dig vid klamydia?

Kan klamydia behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte diagnostisera klamydia men skicka självtest.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!