Könssjukdomarna ökar – ligg säkert i sommar

Könssjukdomarna ökar – ligg säkert i sommar

2023-07-21 | Nytt på Vården.se, Sexuell hälsa

I Sverige har antalet fall av syfilis ökat kraftigt bara de senaste åren. Under 2022 rapporterades 537 fall av syfilis. Men syfilis är inte den enda könssjukdomen du behöver oroa dig för i sommar – sexuellt överförbara sjukdomar tenderar att öka generellt under sommarmånaderna. Läs mer här!

Två par fötter i sängen.

Könssjukdomar ökar under sommaren – men varför?

Sommaren är en tid då folk brukar ha fler sexuella relationer och kontakter. Detta har att göra med att många är lediga, träffar fler personer och kanske reser bort. Som en följd av detta ökar antalet sexuellt överförbara sjukdomar. Könssjukdomen klamydia står för flest fall, men även syfilis och gonorré brukar öka under sommaren.

  • Klamydia – är en sexuellt överförbar sjukdom som drabbar många varje år, och orsakas av av bakterien Chlamydia trachomatis. 
  • Syfilis – är en allvarlig könssjukdom som orsakas av bakterien Treponema pallidum, och  behöver behandlas med antibiotika. 
  • Gonorré – är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae. 

Hur överförs könssjukdomar?

Könssjukdomar överförs huvudsakligen genom oskyddat sexuell kontakt, inklusive vaginalt, analt och oralt sex. Smittan sprids via kroppsvätskor som sperma, vaginala sekret eller blod. Men olika könssjukdomar överförs olika lätt, och exakt hur stor risk det är att få eller överföra en viss könssjukdom är svårt att säga.

Säkert sex i sommar – det här bör du tänka på

Så vad bör du tänka på? Vården.se har sammanställt information om vad du behöver tänka på och hur du har säkert sex i sommar.

Använd kondom för att undvika könssjukdomar

Att använda kondom är det bästa sättet att skydda sig på. Med en kondom förhindrar man både oönskade graviditeter och skyddar sig själv samt sin den man ligger med mot könssjukdomar. Kondomer finns i många olika storlekar och former. Det finns också kondomer med olika dofter och smaker. Om du är allergisk mot gummi eller latex kan plastkondomer vara mer lämpliga. På många ungdomsmottagningar brukar kondomer delas ut gratis, men kondomer kan även köpas i mataffärer, apotek, och på nätet. På Apotekskollen kan du jämföra priser på kondomer – så att du kan hitta kondomer och till bästa pris.

Femidom skyddar mot könssjukdomar

En femidom är en kondom som används av kvinnor och förs in i slidan eller analen. Femidom skyddar också mot könssjukdomar och graviditet, och kan köpas i butiker på internet.

Testa dig för könssjukdomar

Många könssjukdomar ger inga symtom alls – att testa sig är det enda sättet att veta om man har en könssjukdom. Det är alltid bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite. Om du haft oskyddat sex bör du alltid testa dig för könssjukdomar. Testning rekommenderas också innan du har sex med en ny partner. Att testa sig för könssjukdomar som ingår i smittskyddslagen är gratis i Sverige. Det gäller hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatit. Du kan vända dig till en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning, gynekologisk mottagning, provtagningsverksamhet eller vårdcentral. På 1177 kan du beställa självtest mot klamydia och gonorré.

Det finns alltså flera saker du kan göra för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och ha säkert sommarsex!    

Källor
Folkhälsomyndigheten Preventivmedel – RFSU

Region Dalarna

RFSL

UMO


Publicerad: 21 juli 2023 kl 14:38
Uppdaterad: 21 juli 2023 kl 14:38

Författare:

Skriv kommentar