Hepatit
Bild på läkare som antecknar från en patient med hepatit.

Hepatit

Hepatit är en sjukdom som skadar levern. De flesta som får hepatit blir bra igen men en del behöver behandling för att bli friska.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med hepatit på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Hepatit

Om hepatit
  • Hepatit kallas ibland för gulsot eftersom huden och ögonvitorna kan bli gula.
  • Under pandemin Covid-19 minskade smittan med hepatit på grund av att färre reste utomlands.
  • Under 2021 hade Sverige 744 personer som var bekräftade med hepatit B.
Om hepatit

Hepatit är en allvarlig infektionssjukdom i levern, den orsakas av hepatitviruset Läs mer.

Om hepatit

Hepatit är en allvarlig infektionssjukdom i levern, den orsakas av hepatitviruset. Det finns fem olika hepatitvirus som kallas A, B, C, D och E. Virus A och B kan förhindras med hjälp av vaccination.

Hepatit är väldigt sällsynt i Sverige med både A, B och C är vanliga infektioner i hela världen. Att vaccinera sig som hepatit A, B och C är viktigt eftersom sjukdomsrisken är väldigt hög om du reser runt.

Kronisk hepatit

Kronisk hepatit ger dig vanligtvis inga symtom, din lever kan dock skadas på sikt. Du kan leva nästan som vanligt om du har kronisk hepatit. Det finns en risk att du kan smitta andra. Därför behöver du följa regler som gör att du leva som vanligt utan att smitta någon.

Du behöver gå till läkaren en gång om året. Detta för att kontrollera lever och för att se om du skulle behöva någon behandling.

Symtom på hepatit

Det kan ta flera månader innan du märker av några symtom. Det är varierar hur mycket man känner av sjukdomen. Vissa känner av den starkt medan andra inte känner den alls.

Vanligtvis börjar det med symtom som är vanliga vid flera sjukdomar. Det kan vara:

Efter ett par dagar kommer symtom som är typiska för just hepatit:

  • huden och ögonvitorna kan bli gulaktiga
  • du kan få såsom en solbränna med gulröd underton
  • din avföring kan bli ljust, nästan grått
  • kisset kan bli mörkt.

Den gulna huden samt ögonvitorna försvinner vanligtvis efter två till tre veckor. Du kan känna dig trött under en längre tid, i vissa fall flera månader.

Orsak till hepatit

Du riskerar att få hepatit om du vistas i en region som det är vanligt att folk har hepatit.

Hepatit kan spridas på flera olika sätt beroende på vilken hepatit det är. Hepatit A sprids genom mat och dryck medan B och C sprids genom blod och sex.

Egenvård vid hepatit

Det du kan göra i första hand är att vaccinera dig mot hepatit A och B. När du är i ett land där hepatit är vanligt bör du tänka på hur hepatit smittar.

Hepatit A: smittas via mat och vatten. Du bör vara extra noga med att tvätta händerna om du umgås med någon som har hepatit. Om du har hepatit A ska du inte laga mat till andra och ska vara noga med att tvätta händerna efter ett toalettbesök.

Hepatit B och C: smittas genom kroppsvätskor, främst via blod och oskyddat samlag. Hepatit B kan också smittas via saliv. Du ska därför vara försiktig med att få in kroppsvätskor i till exempel sår, din mun, ditt underliv, din anal eller dina ögon.

Om du har hepatit bör du vara försiktig om du blöder så att ingen får ditt blod på sig. Enligt smittskyddslagen har du en skyldighet att berätta att du har hepatit innan du har samlag med någon.

Diagnos vid hepatit

Om du misstänker att du har fått hepatit måste du testa dig så fort du kan. Detta står i smittskyddslagen. Du bör kontakta en vårdcentral eller infektionsklinik.

Det är viktigt att du söker vård direkt om du misstänker att du har blivit smittad med hepatit B. Det kan du blivit genom att haft samlag med någon som har sjukdomen. Du kan i de fallen få ett vaccin som gör att du inte blir sjuk. Vaccinet bör tas inom 24 timmar efter att du har blivit smittad.

Behandling vid hepatit

Behandlingen du kan få ser olika ut beroende på vilken hepatit som du har.

Hepatit A: försvinner av sig själv men om du mår väldigt dåligt ska du söka vård.

Hepatit B: försvinner vanligtvis också av sig själv. I vissa unika fall kan hepatit B finnas kvar i kroppen hela livet. Detta kallas så kronisk hepatit B. Kronisk hepatit B beror vanligtvis på att du blev smittad av viruset som barn. Det är väldigt ovanligt i Sverige men det händer i länder där hepatit är vanligt.

Hepatit C: kan bli kronisk. Det finns bra behandlingar som gör att de allra flesta blir friska. Behandlingen är en tablett som du har i åtta till tolv veckor.

Vem kan hjälpa dig vid hepatit?

Publicerad:
25 januari 2023 kl 20:45
Uppdaterad:
18 augusti 2023 kl 10:09
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!