Förnya recept
En person som håller i en dosett med olika läkemedel i.

Förnya recept

Du kan få hjälp att förnya recept för receptbelagda läkemedel hos en läkare på mottagning – eller online!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder förnya recept där det passar dig.

Snabba fakta om Förnya recept

Om receptförnyelse
  • Du behöver ett recept skrivet av en läkare för att hämta ut receptbelagda läkemedel.
  • Recept som gått ut kan förnyas på mottagning eller online.
Viktiga länkar

1177 – förnya recept via Mina sidor

Läkemedelskollen – få koll på dina läkemedel

Apotekskollen – jämför priser och tillgänglighet på receptfria läkemedel

Vad innebär det att förnya recept?

Vissa läkemedel är receptbelagda, vilket innebär att du behöver ett recept utskrivet av en läkare för att få tillgång till dem. Om du tidigare fått ett läkemedel utskrivet av läkare och har fortsatt behov av att ta det behöver du förnya ditt recept. Läs mer.

Vad innebär det att förnya recept?

I Sverige delas läkemedel in i receptfria läkemedel och receptbelagda läkemedel. Receptfria läkemedel kan köpas på apotek eller i vanliga matbutiker om du är över 18 år. Du kan jämföra priser och tillgänglighet för receptfria läkemedel på Apotekskollen. Men för att få tillgång till ett receptbelagt läkemedel behöver legitimerad vårdpersonal göra bedömningen att du behöver läkemedlet och skriva ut ett recept åt dig.

Exempel på vårdgivare som får skriva ut recept:

Receptet är en anvisning till apotek som bland annat innehåller information om vilken dos du ska ta och hur många uttag av medicinen du kan göra. Receptet utfärdas vanligen elektroniskt, så att apotekspersonal kan ta del av informationen digitalt via E-hälsomyndighetens tjänster. När receptet är utfärdat kan du själv hämta ut läkemedlet på valfritt apotek. För att hämta ur ditt recept behöver du visa upp giltig legitimation för apotekspersonalen. I vissa särskilda eller brådskande fall kan receptet utfärdas på papper eller via telefon, men det är ovanligt.

Ditt recept gäller under en viss tidsperiod och kan innehålla ett eller flera uttag av läkemedel. Om du inte hämtar ut läkemedlet inom tidsperioden, eller när du har gjort alla uttag så behöver du få receptet förnyat.

Hur kan man förnya recept?

Om du har fått ett recept utskrivet som gått ut, eller om du gjort alla uttag, och du är i fortsatt behov av att ta läkemedlet, behöver du få hjälp av till exempel en läkare att förnya receptet. Du kan förnya recept på en mottagning eller online via digitala aktörer. Hos vissa mottagningar kan du också förnya recept via telefon.

Förnya recept online

Det finns flera digitala aktörer som kan hjälpa till att förnya recept online.

1177

På 1177 kan du förnya recept online. Det gör du genom att logga in på Mina sidor på 1177.se och välja tjänsten “Mottagningar – Hitta och lägg till mottagning”. Därefter söker du upp en mottagning och väljer e-tjänsten “Förnya recept” om möjligt. Du skickas direkt till ett formulär där du får fylla i uppgifter om det läkemedel du vill förnya, och skickar sedan in ditt ärende. Om läkaren godkänner ärendet förnyar läkaren ditt recept och du får ett meddelande i din inkorg på Mina sidor när det är klart. Därefter kan du hämta ut receptet på valfritt apotek.

Enskilda vårdgivare

Du kan också förnya recept online via enskilda vårdgivare, ofta via deras egna digitala lösningar som till exempel appar du kan ladda ner till din mobil. Du kan förnya recept hos till exempel

Förnya recept hos läkare

Du kan alltid få hjälp med receptförnyelse av en läkare. För vissa läkemedel krävs det till och med att du besöker en läkare för att kunna få ditt recept förnyat. Det gäller till exempel

  • beroendeframkallande läkemedel
  • narkotikaklassade läkemedel
  • högspecialiserade läkemedel
  • licenspreparat.

För att förnya recept hos en läkare behöver du boka ett vanligt läkarbesök. I samband med besöket avgör läkaren om ditt recept ska förnyas eller inte.

Förnya recept via telefon

Vissa mottagningar erbjuder möjligheten att förnya recept via telefon. Det gäller då recept på läkemedel som tidigare skrivits ut av just den mottagningen.

Vad kostar det att förnya recept?

Det kostar inget att förnya recept – oavsett om du gör det online eller via telefon. Däremot kan du behöva en ny bedömning av läkare eller annan vårdpersonal för att få receptet utskrivet. Då betalar du kostnaden för själva läkarbesöket, och i det ingår recept för de läkemedel som vårdgivaren anser att du behöver.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
15 maj 2024 kl 11:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!