Så märker du att ditt barn har streptokocker – 4 vanligaste symtomen

Så märker du att ditt barn har streptokocker – 4 vanligaste symtomen

2023-08-08 | Nytt på Vården.se

Våra barn är våra viktigaste ägodelar, och när de blir sjuka är vi föräldrar alltid oroliga. En av de vanligaste bakteriella infektionerna hos barn är streptokocker. Att kunna känna igen symptomen på denna infektion är viktigt för att snabbt kunna söka hjälp och få rätt behandling. Därför har Vården.se tagit fram de 4 vanligaste symtomen på streptokocker.

Ett sjukt barn som ligger i sängen

Inlägget är reklam för Apoteket och innehåller annonslänkar

Vad är streptokocker?

Streptokocker är en typ av bakterier som kan orsaka olika typer av infektioner hos människor. De är rundade bakterier som bildar långa kedjor när de växer. Streptokocker kan orsaka infektioner i exempelvis halsen (halsfluss), hudinfektioner, öroninfektioner och lunginflammation. De sprids oftast genom direktkontakt – som att hosta eller nysa på någon annan. Behandling med antibiotika är vanligt för att bekämpa infektionen.

4 symtom på att ditt barn har streptokocker

En tidig behandling av streptokockinfektioner kan bidra till att förhindra komplikationer och minska risken för smittspridning till andra. Genom att känna till symptomen och vara medveten om hur streptokockinfektioner sprids kan föräldrar snabbt identifiera och behandla sina barns sjukdomar. Här är 4 symtom på att ditt barn kan ha streptokocker:

1. Halsont och sväljbesvär

Ett av de första symptomen på streptokocker är oftast halsont och svårigheter att svälja. Det kan kännas som en brännande känsla i halsen och ibland kan det också vara smärtsamt att äta eller dricka. Hos barn kan dessa symtom vara svårare att förklara, men om ditt barn klagar över ont i halsen och har svårt att äta eller dricka kan det vara värt att vara extra uppmärksam.

Vården.se tipsar: Manukahonung från Nya Zeeland är inte bara lindrande för halsen utan det har även en antibakteriell effekt. Köp här för endast 489 kronor! Obs, tänk på att aldrig ge honung till barn under 1 år. Den antibakteriella effekten kan avta om honungen blandas i varm mat eller dryck. 

2. Feber och frossa

En annan vanlig symptom vid streptokocker är feber och frossa. Kroppstemperaturen kan stiga markant, ibland till över 38°C. Febern kan vara ihållande och det är viktigt att mäta temperaturen regelbundet. Frossa är också vanligt vid streptokocker och kan ge en känsla av att skaka eller frysa.

3. Röd och svullen hals

Om ditt barn har en röd och svullen hals kan det vara ett tydligt tecken på streptokocker. Halsen kan vara inflammerad och se röd ut. Ibland kan halsmandlarna vara förstorade och täckta av en vit eller gulaktig beläggning. Det är viktigt att kolla noga i halsen för att kunna fastställa om det handlar om streptokocker eller bara en vanlig förkylning.

4. Svullna lymfkörtlar och ont i kroppen

Streptokocker kan även leda till svullna lymfkörtlar på sidan av halsen. Dessa kan kännas som små knölar och kan vara ömma vid beröring. Dessutom kan man uppleva värk i kroppen och vara allmänt trött och hängig.

Tveka inte på att kontakta en läkare om du misstänker att ditt barn har streptokocker för rätt diagnos och behandling. Läs mer om streptokocker här.

Källor:

Knodd.se

Läkartidningen.se

1177.se


Publicerad: 8 augusti 2023 kl 16:38
Uppdaterad: 8 augusti 2023 kl 16:47

Författare:

Skriv kommentar