Gonorré
En person som håller sig för underlivet.

Gonorré

Gonorré är en infektion som smittar genom sexuell kontakt, och behandlas med hjälp av antibiotika.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med gonorré på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Gonorré

Vad är gonorré?

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakar en infektion i ändtarmen, urinvägarna eller halsen. Sjukdomen kan även orsaka en infektion i livmodern. Läs mer.

Vad är gonorré?

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som oftast ger upphov till infektion i ändtarmen, halsen eller urinvägarna men kan också ge infektion i livmodern, ögon eller leder. Gonorré orsakas av en bakterie som kallas Neisseria Gonorrhoeae som lätt sprids via kroppsvätskor eller mellan slemhinnor. Sjukdomen ingår i smittskyddslagen vilket betyder att du vid misstanke om gonorré behöver testa dig och genomgå behandling.

Hur vanligt är gonorré?

Gonorré är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Under de senaste åren har diagnostiserade fall ökat kraftigt, och sjukdomen är vanligare bland män som har sex med män.

Symtom på gonorré

Gonorré kan ge ett eller flera av följande symtom:

  • smärta eller sveda när du kissar
  • svullnad eller smärta i pungen
  • mellanblödningar
  • blödning efter vaginalt sex
  • smärta i den nedre delen av buken
  • var liknande flytningar från penis, slida eller anal
  • röda, variga eller svullna ögon – om sjukdomen sprids till ögonen.

Hur snabbt märker man gonorré?

I vissa fall ger sjukdomen inga symtom alls, exempelvis om du får gonorré i svalget. Därför är det viktigt att testa sig om man haft oskyddat sex. Tiden mellan att du blir smittad och att du märker av symtom kan variera mellan någon dag och upp till en vecka. Du blir inte immun om du redan haft gonorré en gång.

Hur smittar gonorré?

Gonorré smittar när du har sex med någon och kommer i kontakt med dennes slemhinnor. Sjukdomen överförs även via slidsekret och sperma. Det är mest vanligt att sjukdomen överförs genom analsamlag och vaginalsamlag utan kondom, men det kan också smitta genom munsex. Om du får slidsekret eller sperma i ögonen eller munnen kan du få en gonorréinfektion även där.

I sällsynta fall kan gonorré överföras via fingrar – om det till exempel finns slidsekret eller sperma på dem och man sedan vidrör en slemhinna. Det är dock mycket ovanligt eftersom bakterien dör fort när den kommer i kontakt med luften. Du kan inte få gonorré genom att exempelvis använda samma toalett, handduk eller ta i hand med någon som har gonorré.

Hur skyddar man sig mot gonorré?

Du kan skydda både dig själv och andra från att smittas av gonorré genom att ha följande i åtanke:

  • Säkert sex – använd slicklapp, femidom eller kondom vid samlag.
  • Test och behandling – om du misstänker att du har smittats av gonorré måste du göra en provtagning så att du så snabbt som möjligt kan få behandling.
  • Smittspårning – följ anmälningsplikten och delta i en smittspårning så att eventuella tidigare sexpartners också kan få behandling om de blivit smittade av gonorré.

Komplikationer och följdsjukdomar

Obehandlad gonorré kan göra det svårt att få biologiska barn eftersom det kan orsaka en inflammation i bitestiklarna, äggledarna eller prostatan. Ju fler gånger du får gonorré desto större är risken för sterilitet. Om en inflammation uppstår i äggledarna kan det även bildas ärr som kan orsaka utomkvedshavandeskap.

I sällsynta fall har bakterien sprids vidare ut i blodet och lett till blodförgiftning. Gonorré i ögonen som inte behandlas inom några dagar kan i sin tur leda till att du får nedsatt syn.

Behandling vid gonorré

När du uppsöker vård vid misstanke om gonorré behöver du först testas för sjukdomen. Hur det första provet görs kan variera. Antingen lämnar du urinprov eller så tas det ett prov direkt från dina eventuella flytningar. Om det finns risk att du fått gonorré i ögat tar läkaren istället ett prov från ögonlockets insida.

Om det första testet tyder på att du har gonorré så gör läkaren ännu ett prov för säkerhets skull. Då används en tunn provtagningspinne för att ta prov från slidan, analen, svalget eller urinröret. Oftast tar det bara några få dagar att få testresultatet, om inte läkaren tittar på provet från livmoderhalsen eller urinröret direkt i mikroskop. Då får du istället ett preliminärt besked direkt. Provsvaren avgör i sin tur även vilken slags antibiotika du behöver.

Du ska inte ha samlag under tiden du är under behandling och fram tills du är helt smittfri – varken analt, vaginalt eller oralt. På så vis skyddar du andra från att bli smittade. När behandlingen är färdig behöver du testas igen, och när du sedan är bekräftat smittfri kan du återgå till ett normalt sexliv.

Diagnos vid gonorré

Om du tror att du fått gonorré ska du söka vård så fort som möjligt för att få en diagnos och rätt behandling. Ju tidigare du får behandling desto mindre är risken för komplikationer och följdsjukdomar.

Vem kan hjälpa dig vid gonorré?

Kan gonorré behandlas av nätläkare?

Om du tror att du har gonorré krävs provtagning hos en fysisk vårdgivare. En nätläkare kan tyvärr inte hjälpa dig med diagnostisering och behandling av gonorré.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!