Folk äter kräftor på olika sätt – vissa kokar upp sina nyfångade kräftor och äter dem hela, medan andra kanske köper färdiga kräftor och använder det som en god proteinkälla i sina maträtter. Kräftor är mycket populära över hela världen och de räknas som skaldjur och det finns många hälsofördelar med att äta kräftor. En svensk tradition har varit att man äter dom i augusti, månaden då kräftorna är redo för att fiskas.
Här är 5 anledningar till varför du bör äta kräftor 2023!
1. Viktminskning: Kräftor är en utmärkt ingrediens för viktminskning på grund av dess låga fetthalt och lilla mängd kolhydrater. De kan användas i hälsosam och näringsrik kost och passar till exempel mycket bra i sallader.
2. Få starkare ben: Genom att äta kräftor kan du utveckla starkare ben då skaldjuren innehåller mineraler som kalcium och magnesium. De kan hjälpa till med att minska risken för benrelaterade sjukdomar som orsakas av brist på dessa mineraler.
3. Bra för blodet: Kräftor är också en källa till järn, vilket kan förbättra blodproduktionen och cirkulationen i kroppen. Det kan minska risken för anemi och andra järnrelaterade hälsoproblem.
4. Hjärnans utveckling: Regelbunden konsumtion av kräftor kan minska risken för Alzheimers sjukdom och hjälpa till med hjärnans utveckling. Omega-3-fettsyror i kräftor främjar även den kognitiva funktionen.
5. Kan minska depression: Omega-3-fettsyrorna i kräftor kan hjälpa till att bekämpa depression. Studier visar att omega-3 med högt innehåll av fettsyran Eikosapentaensyra kan hjälpa personer med depression – det kan därför vara smart att regelbundet inkludera livsmedel som kräftor i sin kost för att hantera stress och depressiva symtom.
Källor:
2 Kommentarer
Per Eklöw skrev:
Man ska nog vara försiktig med information vad människor bör äta för att gå ner i vikt när man inte är specialist i ämnet.
https://www.dn.se/sverige/hoga-halter-av-evighetskemikalier-i-svenska-kraftor/
Christer skrev:
Hej Peter
Det finns även havskräftor och påstår du att dom är giftiga och innehåller PFAS?