Syfilis
En gynekolog visar ett formulär för en patient.

Syfilis

Syfilis är en sexuellt överförd sjukdom som smittar vid oskyddade vaginala och anala samlag och vid oralsex. Läs mer om syfilis.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med syfilis på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Syfilis

Vad är syfilis?

Syfilis är en sexuellt överförd sjukdom som smittar vid oskyddade vaginala och anala samlag och vid oralsex. Läs mer.

Vad är syfilis?

Syfilis är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av bakterien Treponema pallidum. Sjukdomen sprids främst genom slidsamlag, munsex eller analsamlag. Syfilis brukar i regel delas upp i tidig syfilis och sen syfilis. Det första året efter smittotillfället kallas tidig syfilis och efter ett år kallas det för sen syfilis. Syfilis försvann nästan helt i slutet av 1900-talet, men har på senare tid ökat igen. Det är viktigt att få behandling så snart den upptäcks, då obehandlad syfilis kan ge allvarliga följder och kan medföra allvarliga skador på till exempel hjärta eller hjärna, senare i livet.

Hur vanligt är syfilis?

I Sverige är syfilis ovanligt men under de senaste åren har antalet smittade ökat. År 2020 konstaterades 474 fall av syfilis i Sverige.

Hur smittar syfilis?

Syfilis smittar vid oskyddade vaginala och anala samlag och vid oralsex.

Hur vet man om man har syfilis?

Symtomen vid syfilis kan variera från person till person. En del upplever inga symtom, andra  upplever symtom efter några veckor. De tidiga symtomen brukar vara sår på könsorganet, vid analöppningen eller i munnen några veckor efter att du blivit smittad. Såret kommer i regel tre veckor efter att du har smittats, men det kan variera något. Såret brukar inte göra ont.

Syfilis kan sprida sig till blodet om du inte får behandling. Sjukdomen går då in i det andra stadiet, något som vanligen sker sju till tio veckor efter smittotillfället. Vanliga symtom är då:

  • feber
  • trötthet
  • svullna lymfkörtlar
  • utslag som kan vara utspridda på kroppen och likna hudsjukdomar
  • ont i lederna
  • huvudvärk.

En obehandlad syfilis under lång tid kan ge svåra följder, såsom allvarliga skador på hjärna, nervsystem och hjärta. Man brukar då tala om att sjukdomen gått in i tertiärstadiet.

Det är vanligt att smittas av munherpes redan som barn. Viruset överförs genom direktkontakt. Det vill säga när hudens slemhinnor kommer i kontakt med sekretet i blåsan. Ibland kan du ha en pågående infektion utan att ha symtom, men viruset är ändå smittsamt.

Vad orsakar syfilis?

Syfilis orsakas av bakterien Treponema pallidum. Sjukdomen överförs oftast via intim kontakt med någon som är smittad, till exempel genom oskyddat vaginalt eller analt sex. Även munsex kan också överföra smittan. En annan smittväg är genom blod, bland annat genom sprutor med orena nålar.

Hur skyddar man sig mot syfilis?

Detta bör du göra för att skydda dig mot syfilis:

  • använd kondom eller femidom vid slidsamlag eller analsamlag
  • tvätta sexleksaker efter att de har använts
  • använda kondom om du har munsex med någon som har penis, eller slicklapp om du har munsex med någon som har slida.

Om du har syfilis bör inte ha sex förrän du vet att du inte längre har syfilis. Om du vet att du har syfilis och ändå har sex har du en skyldighet enligt svensk lag att berätta för din sexpartner om det och att använda skydd.

Hur behandlar man syfilis?

Om du har syfilis får du behandling i form av sprutor med antibiotika. Behandlingstiden bestäms sedan utifrån hur länge du haft infektionen i kroppen. Du kan också kallas till regelbundna blodprovskontroller, tills dess att proverna visar att infektionen är borta. Du bör också avstå från att ha sex under behandlingen och fram till dess att du är helt frisk.

Diagnos vid syfilis

Om du tror att du kan vara smittad ska du testa dig så att du snabbt kan få behandling. Syfilis diagnostiseras i första hand genom blodprov, men om du har sår som kan bero på syfilis tas ibland prov från såret. Tidig upptäckt och diagnos är viktigt för att du ska få behandling. Behandlingen av syfilis hjälper dig att inte smitta någon annan. Det är också viktigt eftersom en obehandlad syfilis under lång tid kan medföra svår sjukdom senare i livet.

Vem kan hjälpa dig vid syfilis?

Kan syfilis behandlas av nätläkare?

Vid misstanke om syfilis krävs provtagning som inte kan utföras digitalt, utan kräver ett fysisk besök på mottagning.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!