Ömma bröst
En kvinna greppar om sitt bröst.

Ömma bröst

Ömma bröst är oftast ofarligt och kan ha flera orsaker, varav hormonförändringar är den vanligaste. Här kan du lära dig mer om vad du kan göra åt det.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ömma bröst på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Ömma bröst

 • De flesta med livmoder och äggledare får problem med ömma bröst någon gång i livet.
 • Det är vanligt att ha ömma bröst innan mens.
 • Att ha spända och ömma bröst är inte ett vanligt symtom vid bröstcance.
 • Ömhet och smärta i brösten går oftast över av sig själv, men i vissa fall kan du behöva behandlas med läkemedel eller byta ut ditt nuvarande preventivmedel.
Om ömma bröst

Mastalgi är den medicinska termen för smärta i bröstvävnaden, vilket ofta förekommer hos fertila personer med livmoder och äggledare. Läs mer.

Om ömma bröst

Den medicinska termen för ömma bröst är mastalgi, vilket innebär smärta i bröstvävnaden. Det är normalt att uppleva spänningar och ömhet i brösten ibland, framförallt om du är i fertil ålder och har livmoder och äggledare. Ömma bröst är sällan en indikation på att du har en allvarlig sjukdom, utan beror oftast på hormonförändringar eller ett annat ofarligt tillstånd.

Får man ont i brösten vid cancer?

Det är inte ovanligt att personer med ömmande bröst oroar sig för att de kan ha drabbats av bröstcancer. Det mest vanliga symtomet vid bröstcancer är knölar i bröstet eller armhålan, men det finns även ofarliga knölar som inte beror på cancer. Andra symtom vid bröstcancer är rodnad och indragningar i huden på bröstvårtan eller bröstet, och att det läcker vätska eller blod från bröstvårtan.

Symtom på ömma bröst

Det finns flera varianter av mastalgi och beroende på den underliggande orsaken kan obehaget kännas på olika sätt. Du kan till exempel uppleva

 • spänningar i brösten
 • svullnad i brösten
 • att brösten känns ömma när du vidrör dem
 • att brösten gör ont när du gör vissa rörelser
 • en känsla av att brösten är tyngre än vanligt.

Varför är mina bröst ömma?

Runt 70 % av alla personer med livmoder och äggledare har ömmande bröst ibland. Det kan bero på flera olika saker, och nedan kan du läsa om några av de vanligaste orsakerna.

Hormonella förändringar

Puberteten

Under puberteten är det mycket vanligt att ha ömma bröstkörtlar. Det beror på att körtlarna inuti brösten växer – de kan då kännas som små knölar bakom bröstvårtorna. Personer med penis kan också få förstorade och ömma bröstkörtlar under puberteten.

Mens

Det är normalt att få ömma bröst efter ägglossning, och det beror på något som kallas fibrocystiska bröstförändringar som uppstår i bröstvävnaden till följd av höjda hormonnivåer.

Graviditet

Många gravida personer upplever att brösten känns ömma och spända, vilket inte alls är konstigt eftersom brösten faktiskt ökar i storlek under en graviditet. Utöver ömheten kan du även få blåaktiga blodådror på brösten på grund av ett ökat blodflöde, och något mörkare bröstvårtor till följd av hormonella pigmentförändringar.

Ömma bröst brukar vara ett tidigt tecken på graviditet. Från ungefär graviditetsvecka fem kan brösten börja ömma, och för många fortsätter besväret under hela graviditeten.

Klimakteriet

Många får ömma bröst i samband med klimakteriet, och då framförallt den sista tiden innan menopaus. Det är även vanligt att ha humörsvängningar, ont i kroppen och torra slemhinnor.

Hormonella preventivmedel

Hormonella preventivmedel som till exempel p-piller, minipiller, mellanpiller, hormonspiral och p-stav kan göra att du ibland har ömma och spända bröst. I många fall upphör ömheten efter att du använt preventivmedlet i några månader.

Andra tillstånd som kan orsaka ömma bröst

Amning

Efter att du fött barn kan du få ömmande bröst – både under själva amningen och i de stunder då du inte ammar. Det beror på att brösten blir belastade av för stora mängder bröstmjölk.

Mjölkstockning

Om smärtan inte går över trots att du gör dig av med bröstmjölken kan du ha fått en inflammation i bröstet, vilket även kallas mjölkstockning. Det kan bero på tilltäppta bröstkörtlar, spruckna bröstvårtor, förändringar i amningsschemat eller nedsatt allmäntillstånd. Brösten kan vara varma och svullna, och vissa får frossa och feber.

Cystor

En ömmande knöl i bröstet kan vara en så kallad bröstcysta – en vätskefylld blåsa inuti bröstkörteln som i de flesta fall försvinner av sig själv. Om cystan däremot gör väldigt ont kan den tas bort hos en läkare.

Fel storlek på behån

Om du har stora bröst och använder en behå i fel storlek kan det vara så att brösten inte får stödet de behöver, vilket kan orsaka smärta. Även en för liten behå som skär in på fel ställen kan göra att du får ont i brösten efter en tids regelbunden användning.

Egenvård vid ömma bröst

Om du har ömma bröst finns det några saker du själv kan testa för att lindra obehaget:

 • kalla kompresser på brösten – kylan kan lindra smärtan och minska svullnaden
 • värmedyna – även värme kan minska smärta och hjälpa dig att koppla av
 • undvik trånga behåar – se till att använda en behå som ger rätt stöd
 • smärtstillande läkemedel – ibland kan receptfria värktabletter hjälpa.

Behandling vid ömma bröst

De flesta behöver ingen behandling när de har ömma bröst eftersom besväret oftast går över av sig själv. Det finns däremot vissa tillstånd som kan kräva behandling. Vid bröstinflammation kan du till exempel behöva genomgå en antibiotikakur. Om du har en smärtsam cysta kan en läkare hjälpa till att ta bort den genom att föra in en tunn nål och suga ut vätskan som finns i cystan. Om dina ömmande bröst beror på hormonella preventivmedel eller något annat läkemedel kan det i sin tur bli aktuellt att göra ett byte.

Diagnos vid ömma bröst

Om ömheten i brösten inte går över inom någon vecka – eller om det gör så pass ont att ditt dagliga liv påverkas – är det en god idé att besöka en läkare för att hitta orsaken.

Vem kan hjälpa dig med ömma bröst?

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
14 maj 2024 kl 09:23
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!