Blindtarmsinflammation
Kvinna med blindtarmsinflammation håller om magen i sängen

Blindtarmsinflammation

Vid blindtarmsinflammation får du ont i magen, smärtan sitter oftast i magens nedre del på höger sida. Opereras oftast bort.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med blindtarmsinflammation på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Blindtarmsinflammation

Om blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation uppstår när det lilla bihanget till blindtarmen blir inflammerat. Läs mer.

Om blindtarmsinflammation

Vid en blindtarmsinflammation får du ont i magen och smärtan sitter oftast i magens högra nedre del. Vid en blindtarmsinflammation är det inte blindtarmen som blir inflammerad. Det är det lilla bihanget som finns på blindtarmen som blir blir inflammerat.

Hur vet jag om jag har blindtarmsinflammation?

Ibland kan det vara svårt att veta om man har fått blindtarmsinflammation, eftersom symtomen liknar många andra besvär. Men några vanliga kännetecken man kan känna vid inflammerad blindtarm är:

  • Smärta och ömhet runt naveln som flyttas nedåt mot magens högra del.
  • Plötslig smärta i magens nedre högra del som blir mer och mer intensiv.
  • Smärtan blir värre när du rör på dig, hostar eller nyser.
  • Illamående, kräkningar och dålig aptit.
  • Lätt feber, runt 38 grader.
  • Att du känner uppblåst mage.

Vad kan man göra åt blindtarmsinflammation?

Det finns inget specifikt som du kan göra för att varken förebygga eller bota blindtarmsinflammation på egen hand. I vissa fall kan blindtarmsinflammation kan läka av sig själv. Även om blindtarmsinflammationen kan läka av sig själv så kan den komma tillbaka och då måste den i de flesta fall opereras bort. Det gör man för att undvika komplikationer som brusten blindtarm eller bukhinneinflammation.

Varför får man blindtarmsinflammation?

Orsaken till blindtarmsinflammation är inte helt klart alla gånger. I de flesta fall beror det på att något täpper till öppningen mellan bihanget och blindtarmen.

När öppningen till bihanget täpps till så ökar trycket på blindtarmen. Det kan göra att bihanget infekteras av virus eller bakterier. Då svullnar bihanget upp och det bildas var inuti.

Ibland kan läkaren hitta det som täppt till bihangets öppning. Det kan vara en hård matbit eller en liten klump av hård avföring. Många gånger hittar man inte varför blindtarmen blivit inflammerad, utan bara ett förtjockat och inflammerat blindtarmsbihang.

Undersökning av blindtarmsinflammation

Vid misstanke av blindtarmsinflammation känner en läkare på din mage, och undersöker ifall det gör ondare på magens nedre högra del. Du får också lämna blodprov.

Läkaren kan behöva undersöka ändtarmsöppningen med sitt finger. Om du har blindtarmsinflammation gör det mer ont när läkaren trycker uppåt åt höger.

Ultraljud eller datortomografi

Du kan bli undersökt med ultraljud eller datortomografi. Den här undersökningen visar vart inflammationen är i blindtarmen.

Blindtarmsoperation

Det är vanligt att behöva operera bort en del av blindtarmen om man har fått blindtarmsinflammation. Då opererar man vanligtvis bort blindtarmsbigahet, och du brukar få en operationstid snabbt efter det att du fått bekräftat att du har blindtarmsinflammation.

En blindtarmsoperation kan gå till på två olika sätt, antingen med titthålsteknik eller så öppnar läkaren upp buken. Det vanligaste är att läkaren opererar med titthålsteknik.

Vid operationen undersöker läkaren blindtarmsbihanget, och tar bort bihaget om det är inflammerat. Är däremot inte bihaget inflammerat så opereras det inte bort.

Även om man börjar operera med titthålsteknik kan kirurgen behöva byta och göra en öppen operation. Det kan till exempel vara om bihanget är väldigt inflammerat eller har växt fast i vävnaden vid blindtarmen.

Är man sövd under blindtarmsoperation?

Om du behöver göra en blindtarmsoperation kommer du att sövas under operationen. Oftast sker en blindtarmsoperation akut, men du ibland behöva vänta på operation beroende på när du åt sist, Det beror på att magen behöver vara tom när man ska sövas, annars finns en risk att du kräks under operation.

Vad händer efter en blindtarmsoperation?

Efter en blindtarmsoperation får du stanna kvar på sjukhuset någon dag. Det får du göra oavsett om har opererats med titthålsteknik eller med öppen operation.

Det kan göra ont att kissa och bajsa efter operationen. Det beror på att muskulaturen i magen kan ha svårt att slappna av efter operationen. Två dygn efter operationen kan du duscha, men du kommer behöva skydda operationssåren.

Efter ungefär en vecka är du oftast helt återställd efter en titthålsoperation. Det tar dock längre tid att bli återställd efter en öppen operation och du kan bli sjukskriven i två till tre veckor.

Behandla blindtarmsinflammation med antibiotika

Blindtarmsinflammation kan ibland behandlas med antibiotika. Det kan bero på om du av olika anledningar inte kan sövas.

En antibiotikabehandling är nästan lika effektivt som en operation. Men eftersom blindtarmsbihanget finns kvar finns det en risk att det blir inflammerat igen. Risken är störst de två närmaste åren efter en antibiotikakur. Skulle du få tillbaka inflammationen så opereras bihanget bort.

Vem kan hjälpa dig vid blindtarmsinflammation?

Kan blindtarmsinflammation behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte diagnostiseras eller behandlas av nätläkare. Kontakta vårdcentral eller akutmottagning direkt om du misstänker blindtarmsinflammation.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!