NIPT test
En dataskärm visar en ultraljudsbild.

NIPT test

NIPT test är en typ av fosterdiagnostik som visar om ett foster har kromosomavvikelser.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder nipt test där det passar dig.

Boka tid för nipt

Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm
Fertilitet plus
NIPT
Östermalm, Stockholm

Snabba fakta om NIPT test

Vad är NIPT test?

NIPT är en typ av fosterdiagnostik som visar om ett foster har kromosomavvikelser. Läs mer.

Vad är NIPT test?

NIPT (förkortning för Non-Invasive Prenatal Testing) är ett blodprov som tas en bit in i graviditeten, för att man ska kunna se om ett foster har kromosomavvikelser. Det är alltså en form av fosterdiagnostik där DNA från fostret analyseras. Resultatet är väldigt tillförlitligt, särskilt vid ett negativt resultat som visar att det inte finns några avvikelser.

Vem erbjuds NIPT?

Olika regioner kan ha olika riktlinjer för vem som får göra NIPT på remiss. Det brukar handla om att du gjort ett KUB (kombinerat ultraljud och blodprov) som visat hög risk för trisomi 13, 18 och/eller 21 får göra ett kompletterande NIPT-test. Även du som tidigare har fått ett barn med kromosomavvikelse erbjuds NIPT.

Vad kan man se på NIPT?

Fosterdiagnostik ger uppgifter om hur fostret mår och om det uppvisar avvikelser. Kromosomavvikelser i form av trisomier kan ge upphov till Downs syndrom och andra tillstånd som innebär missbildning och intellektuell funktionsnedsättning.

Resultatet av NIPT kan för vissa ligga till grund för om de ska göra abort. Du har rätt till gratis samtalsstöd i den processen och för många är det viktigt att få information om vad eventuella kromosomavvikelser kommer att innebära, innan de bestämmer sig.

Får man alltid reda på kön vid NIPT?

Ett NIPT test visar fostrets kön men om du inte vill ha den informationen kan du be sjuksköterskan att inte avslöja det.

Vad är skillnaden mellan KUB och NIPT?

NIPT ger samma information som KUB. Den stora skillnaden är att resultatet är betydligt mer tillförlitligt. NIPT bygger på en mer avancerad analys och kostar mer att genomföra. Det är därför NIPT bara erbjuds om KUB visat på en förhöjd risk för kromosomavvikelser.

När kan man göra NIPT?

NIPT kan göras från och med vecka 10 och det är vanligast att man gör det i vecka 12 eller 13. NIPT gör inte efter vecka 14 eftersom det då inte ger ett lika pålitligt resultat.

Så går NIPT till

Metod

NIPT är ett blodprov som tas i armen. Det skickas sedan på analys. NIPT ger inga biverkningar förutom att du möjligen kan bli lite öm där nålen sticks in.

Innan NIPT

Före testet görs en ultraljudsundersökning för att man ska kunna se hur länge du varit gravid och om det är mer än ett foster. KUB görs också alltid innan NIPT.

Efter NIPT

Om ett NIPT-test visar att det kan finnas kromosomavvikelser hos fostret så tas kompletterande prover på moderkakan eller fostervattnet för att man ska kunna få ett tydligt och säkert resultat. Om resultatet av NIPT är positivt kan du få stöd och information om vad testet innebär.

Hur snabbt får man svar på NIPT?

Hur lång tid det tar innan du får svar på NIPT beror på var du har gjort testet. Räkna med en svarstid på omkring tio dagar om du gjort testet med remiss. Kanske något snabbare om du testat dig på en privatklinik.

Vad kostar det att göra ett NIPT-test?

NIPT kan göras med remiss och är då gratis. Om du gör testet privat kostar det omkring 6 500 kronor inklusive ultraljud. Priset avgörs till stor del av vad som ingår i samband med att du gör testet.

Fördelar med NIPT

  • Ett NIPT test visar kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet.
  • Testet görs utifrån ett vanligt blodprov.

Nackdelar med NIPT

  • Om NIPT är positivt krävs kompletterande tester och du kan behöva samtalsstöd.
  • Att göra testet privat kostar flera tusen kronor.

Vem kan hjälpa dig med NIPT?

Kan NIPT utföras av nätläkare?

En nätläkare kan svara på dina frågor om NIPT och fosterdiagnostik.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!