Spirometri
En äldre man som hostar och en kvinna som håller hans arm.

Spirometri

Spirometri är en undersökning som innebär att du får blåsa i ett munstycke kopplat till en dator som mäter lungornas funktion.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder spirometri där det passar dig.

Snabba fakta om Spirometri

Om spirometri
  • Spirometri är den vanligaste metoden för att mäta lungfunktion.
  • Spirometri är också den undersökning som ger mest information.
  • För att fastställa diagnosen KOL är spirometri en nödvändig undersökning.
Viktiga länkar

Information om astma
(Hjärt-Lungfonden)

Information om KOL
(Hjärt-Lungfonden)

Vad är spirometri?

Spirometri är en metod för att undersöka lungornas funktion och kunna ställa diagnos för lungsjukdomar. Läs mer.

Vad är spirometri?

Spirometri är en vanlig metod för att undersöka lungornas funktion. Spirometri mäter hur mycket luft du kan blåsa ut och hur snabbt du blåser. Om det finns misstankar om att du lider av en lungsjukdom, till exempel astma eller KOL, görs oftast en spirometri för att undersöka om så är fallet.

Hur gör man en spirometri?

När du undersöks med spirometri får du andas in djupt, och sedan blåsa i ett munstycke som är kopplad till en spirometer. En spirometer är en slags apparat som är kopplad till en dator, som har ett spirometriprogram. Den som utför spirometrin kan se och mäta din lungfunktion direkt via programmet. När du blåst klart är det vanligt att du med hjälp av en inhalator får andas in läkemedel som vidgar dina luftrör. När läkemedlet verkat en liten stund får du blåsa i munstycket igen, för att se om dina lungor fungerar bättre efter att du andats in läkemedlet.

Innan du gör en spirometri

Du bör inte röka på 12 timmar innan du gör en undersökning med spirometri. Om du i vanliga fall använder läkemedel som vidgar luftrören (till exempel astmamedicin) kan det vara bra att undvika det just innan en spirometri, så inte resultaten blir missvisande. Detta gäller inte alltid, men du kan fråga på mottagningen vad som gäller i just ditt fall.

Efter spirometrin

En undersökning med spirometri kan vara lite ansträngande, och det kan hända att du hostar en liten stund efteråt. I fall du fått läkemedel som vidgar luftrören kan du få lite hjärtklappning, men det går snabbt över.

Vad kostar det att göra spirometri?

Om du gör spirometri via en vårdcentral som har avtal med regionen får du betala vanlig patientavgift. Patientavgiften brukar ligga på runt 250 kronor, men varierar något mellan olika regioner.

Väljer du att boka tid privat varierar kostnaden från mottagning till mottagning. Spannet brukar ligga någonstans mellan 700 och 2500 kronor. Det kan därför vara bra att jämföra olika privata mottagningar med varandra.

Vad är fördelarna med spirometri?

  • Spirometri är ett effektivt sätt att undersöka lungornas funktion och om du har någon lungsjukdom.
  • Vid astma kan du få en diagnos och läkemedel utskrivna direkt efter spirometrin.

Vad är nackdelarna med spirometri?

  • Det kan vara fysiskt utmattande att genomföra en undersökning med spirometri.
Publicerad:
29 september 2023 kl 08:55
Uppdaterad:
7 maj 2024 kl 08:57
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: