Fysioterapeut / Sjukgymnast
 

Fysioterapeut / Sjukgymnast

En fysioterapeut, tidigare kallad sjukgymnast, jobbar med att lindra och förebygga skador. Läs mer.

1965 mottagningar i närheten av dig
 
Stjärnkliniken Stockholm City

855 kr
Stjärnkliniken Stockholm Stureplan

855 kr
Inga lediga tider den närmaste månaden
Stjärnkliniken Linköping
5.0 (1)

855 kr
The Clinic Malmö Kirseberg
5.0 (2)

fr. 640 kr 
Stockholms RehabKlinik City
4.3 (1)

fr. 790 kr 
Stjärnkliniken Stockholm Södermalm

855 kr
Inga lediga tider den närmaste månaden
Agilokliniken Slussen

860 kr 
Agilokliniken Nacka

820 kr 
Agilokliniken Arenastaden
4.9 (3)

820 kr 
Stjärnkliniken Norrköping
5.0 (1)

855 kr
Stjärnkliniken Stockholm Solna

855 kr
Agilokliniken Hagastaden

860 kr 
Access Rehab Falun
4.8 (6)

800 kr
Access Rehab Karlskrona
4.9 (28)

835 kr
Access Rehab Sjöstaden Stockholm

fr. 710 kr 
Agilokliniken Södermalm
4.8 (8)

860 kr 
Agilokliniken City
5.0 (4)

860 kr 
Hela Kroppen Norrmalm
4.3 (6)

820 kr
Hela Kroppen City

820 kr
Capio Sports Medicine i Umeå
4.6 (8)

790 kr
Capio Idrottscentrum

900 kr
Friska Tag Fysio
4.9 (34)

Vad gör en fysioterapeut/sjukgymnast?

Fysioterapeut, tidigare kallad sjukgymnast, arbetar med att bedöma, förebygga, lindra och bota hälsoproblem genom fysisk aktivitet. Du kan få träffa en fysioterapeut för öva upp rörelseförmågan eller om du drabbats av besvär med muskler och leder.

De allra flesta fysioteapeuter arbetar på sjukhus och vårdcentraler. Men en fysioterapeut kan också jobba inom företagshälsovård, idrottskliniker eller på privata mottagningar. Vissa fysioterapeuter håller på med forskning och utbildning. 

Vad kan en fysioterapeut/sjukgymnast hjälpa till med?

En fysioterapeut kan hjälpa dig med problem som rör muskler, leder och skelett. Det kan till exempel vara skador som du har fått i samband med idrott. 

Några vanliga anledningar till att besöka en fysioterapeut är: 

Även ledsjukdomen artros kan behandlas av fysioterapeut genom anpassad träning, i kombination med utbildning om hur du bäst hanterar sjukdomen. Om du har fått diagnosen artros kan du ta kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast. 

Så här kan behandling hos en fysioterapeut/sjukgymnast gå till

Vid ett besök hos en fysioterapeut brukar du få börja med att berätta om dina besvär. Fysioterapeut kommer även att undersöka din rörelseförmåga, genom några enkla tester. Därefter anpassas behandling efter dina besvär. En fysioterapeut kan använda sig av många olika behandlingsmetoder för att åtgärda olika problem.

Vanliga behandlingsmetoder är:

  • akupunktur
  • stötvågsbehandling
  • träning individuellt eller i grupp
  • manuella tekniker
  • hjälpmedelsutprovning på mottagningen eller i hemmet
  • föreläsningar om exempelvis artros eller smärta 
  • rådgivning.

Det är också vanligt att en fysioterapeut lägger upp ett långsiktigt träningsprogram och bidrar med träningsråd, till exempel träning i hemmiljö.

Vad har en fysioterapeut/sjukgymnast för utbildning?

Fysioterapeut är ny benämning på sjukgymnasternas yrkeskår sedan 1 januari 2014. Det är en skyddad yrkestitel, vilket innebär att endast legitimerade fysioterapeuter. Det innebär att man kommer att behöva ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln. För att få kalla sig för fysioterapeut krävs det att man genomgått en treårig utbildning på högskolenivå som leder till en fysioterapeutexamen. 

Vad kostar ett besök hos fysioterapeut/sjukgymnast?

Många fysioterapeuter har avtal med en region i Sverige. Då betalar den region där du är folkbokförd för stora delar av behandlingen. Det betyder att du aldrig behöver betala mer än den vanliga patientavgiften. I de flesta regioner brukar patientavgiften vara ungefär 200 kr per besök, och frikort samt högkostnadsskydd gäller. Besöken brukar vara kostnadsfria för dig som är under 20 år och över 85 år.

En del fysioterapeuter arbetar inom friskvård och företagshälsovård. Om ​​det är din arbetsgivare eller privata försäkringsbolag som ska betala för behandlingen så brukar priset landa på 700 kr (momsfritt).

När ska man gå till en fysioterapeut/sjukgymnast?

En fysioterapeut arbetar med att behandla skador i hela kroppen. Du kan träffa en fysioterapeut om du till exempel upplever smärta, stelhet i leder eller svaghet i muskler. Det kan också vara skador som du har fått i samband med idrott. Fysioterapeuten kan hjälpa dig med diagnos och behandling. 

Så bokar du tid hos en fysioterapeut/sjukgymnast

Du behöver ingen remiss utan kan kontakta en fysioterapeut direkt. Du kan oftast boka en tid på nätet, antingen hos oss på Vården.se eller på fysioterapeutens egen hemsida.