Astigmatism
En suddig bild på människor

Astigmatism

Astigmatism är ett synfel i ögat som gör att man upplever sin syn som suddig och beror oftast på att hornhinnan är ojämn.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med astigmatism på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Astigmatism

Viktiga länkar

Optikerförbundet

Om synfel (1177 Vårdguiden)

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett synfel i ögat som kan bero på ojämn hornhinna Läs mer.

Vad är astigmatism?

Det är många i Sverige som lider av synfel, varav astigmatism är ett av dem. Astigmatism uppstår oftast för att hornhinnan är ojämn, vilket gör att synen påverkas, i vissa fall på både nära och långt håll. Då du behöver anstränga ögonen en del kan du få en del symtom som stör synen. De flesta som har astigmatism är ofta också översynta eller närsynta.

Symtom på astigmatism

Du kan uppleva några av dessa symtom vid astigmatism:

  • Din synskärpa blir sämre och din syn upplevs suddig
  • Du får huvudvärk och yrsel
  • Du kanske upplever dubbelkonturer i synen
  • Ditt öga har svårt att ställa om från mörker till ljus, eller tvärtom.

Varför får man astigmatism?

När du ska se något skarpt, behöver ljuset som kommer in i ögat fokusera på samma punkt. Därför ska hornhinnan, det vill säga den yttersta hinnan av ögat, vara rund som en fotboll. Då gör krökningen så att ljuset bryts och fokuseras på en punkt på näthinnan, det vill säga ögats baksida. Men om du har astigmatism, är hornhinnans yta ojämnt formad, vilket gör att ljuset inte bryts korrekt. Ljuset fokuseras inte till punkten på näthinnan och det gör att man får en suddig syn. Ibland kan även astigmatism sitta i ögats naturliga lins.

Det finns olika anledningar till varför man får astigmatism. Det kan vara ärftligt, så om du har astigmatism i familjen bör du vara uppmärksam på din syn. Det kan också orsakas av en ögonskada, till följd av en ögonoperation, eller helt enkelt på grund av en störning i ögats utveckling. Läs mer om ögonbesvär i vår guide här.

Behandling vid astigmatism

Man vill behandla astigmatism genom att korrigera den ojämna fördelningen av ljusstrålar i ögat. Först får du göra en synundersökning hos en optiker eller ögonläkare. Om de bedömer att du har astigmatism kan det behandlas på olika sätt:

  1. Glasögon. Du får glasögon som innehåller så kallade cylinderglas. Dessa kompenserar för astigmatism och ser till att ljuset bryts rätt i ögat.
  2. Kontaktlinser. Du får så kallade toriska kontaktlinser, som korrigerar brytningsfelet i ditt öga. Dessa linser är anpassade efter ditt öga och är böjda i olika vinklar. Om du även har ålderssynthet, kan det vara aktuellt att ha så kallade progressiva linser.
  3. Laseroperation. Om du har ett brytningsfel så kan du behandla astigmatism med en ögonlaserbehandling. Då används oftast en så kallad excimerlaser. Med ögonlaser korrigerar man ögats hornhinna kirurgiskt.
  4. Vid en gråstarrsoperation byts ögats naturliga lins till en konstgjord. Då kan en torisk lins användas för att kompensera astigmatismen som finns på hornhinnan.

Vem kan hjälpa dig vid astigmatism?

En nätläkare kan inte diagnosticera eller behandla astigmatism, utan dina ögon behöver en fysisk undersökning.

Publicerad:
18 januari 2023 kl 10:04
Uppdaterad:
11 augusti 2023 kl 11:08
Författare:
Faktagranskad av:

Daniel Ghawji, Leg. Optiker, Aveny Ögonklinik