Lungcancer
Närbild på ett par händer av en person som drabbats av lungcancer.

Lungcancer

Lungcancer orsakas främst av rökning. De vanligaste symtomen är långvarig hosta, andfåddhet utan anledning och väsande andning.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med lungcancer på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Lungcancer

Om lungcancer
  • Vanligaste orsaken till lungcancer är rökning.
  • Lungcancer debuterar oftast i 70-årsåldern.
  • Lungcancer är numera vanligare hos kvinnor.
  • Lungcancer är på femte plats när det kommer till den vanligaste cancertypen i Sverige.
  • Lungcancer kan opereras om det upptäcks tidigt.
Vad är lungcancer?

Lungcancer är en tumör i lungan. Läs mer.

Vad är lungcancer?

Lungcancer är en tumör i lungan. Den bildas vanligtvis av att en cell i lungan börjat dela sig i stor skala och bildat en tumör. Det kan pågå under många år, och kan vara svårt att upptäcka. Det finns två olika typer av lungcancer: småcellig lungcancer, som växer fort, och icke-småcellig lungcancer. Lungcancer är den femte vanligaste cancertypen i Sverige och den typ av cancer som är vanligast att dö av.

Vilka är symtomen på lungcancer?

Symtom vid lungcancer kan vara ett eller flera av följande:

  • Långvarig hosta med eller utan slem. Om du är rökare bör du kontakta en läkare om din hosta förändras eller om du hostar blod.
  • Andfåddhet, speciellt under vila.
  • Väsande eller pipande andning.
  • Ont i bröstkorgen.
  • Lunginflammation eller annan infektion i nedre luftvägarna som återkommer eller inte går över.
  • Svullna lymfkörtlar.
  • Svårighet att svälja.
  • Trötthet.
  • Brist på aptit och viktnedgång.

Hur får man lungcancer?

Lungcancer uppstår av rökning, såväl aktiv som passiv. Ungefär 10 % av de som får lungcancer har aldrig rökt. Lungcancer kan även orsakas av avgaser, utsläpp från fabriker, asbest och joniserande strålning. Risken för lungcancer ökar ännu mer i kombination med dessa faktorer om du är rökare.

 

Egenvård vid lungcancer

Eftersom rökning är den största orsaken till lungcancer gör du din hälsa en stor tjänst om du slutar röka. Du kan läsa mer om detta i vår guide som handlar om att sluta röka. Träning har god effekt när det gäller att förebygga lungcancer. Träning innan och efter en lungcancerdiagnos kan påskynda återhämtningstiden efter en canceroperation, göra återhämtningstiden kortare, minska komplikationer, höja livskvaliteten och minska symtomen.

Behandling vid lungcancer

Beroende på var i processen man är behandlas lungcancer olika. Lungcancerbehandling kan vara operation, strålning och medicin. Cancer delas in i fyra olika stadier:

Stadium 1: Tumören har inte spridit sig. Den går vanligtvis att operera bort.

Stadium 2 och 3: Tumören har spridit sig till de lymfkörtlar som finns i närheten. I stadium 2 kan det fortfarande gå att operera, men oftast inte i stadium 3. Då är det strålbehandling som gäller.

Stadium 4: Tumören har spridit sig ännu mer med metastaser i andra organ. Cytostatika (cellgifter) kombineras vanligen med immunterapi och läkemedel för att stoppa att tumören växer och för att kunna förlänga livet.

Diagnos vid lungcancer

Det är viktigt att du söker vård för att få en diagnos om du misstänker att du har lungcancer. Då man kan ha lungcancer länge utan att veta om det, även som icke-rökare, så är det av största vikt att du tar symtom som viktnedgång, feber, oförklarlig smärta (speciellt i rygg och bröst) och trötthet på allvar. Lägg märke till om din hosta ändrar karaktär, i synnerhet om du är rökare.

Ofta upptäcks lungcancer inte förrän i de senare stadierna, vilket ger sämre odds för överlevnad då operation inte längre är ett alternativ. Om lungcancer upptäcks när en operation fortfarande är möjlig är prognosen till överlevnad god. Det stadium du är i kommer att avgöra vilken typ av behandling du får.

Vilka undersökningar görs om man misstänker lungcancer?

Vid misstanke om lungcancer görs en lungröntgen. Den kan följas upp med en datortomografi för att få en tydligare bild av om cancern har spridit sig, och en positronemissionstomografi (även kallad PET) där läkaren kan se om det finns aktiva tumörceller. Det kan även göras andra typer av undersökningar och röntgen för att kunna ge rätt behandling utifrån vilken typ av molekylförändring som upptäcks i tumören. Dessa undersökningar kan vara:

  • Bronkoskopi, där en kikare som sitter på ett böjbart rör förs ner i lungorna där läkaren kan ta vävnadsprover från lungan.
  • Biopsi, där ett prov tas direkt från tumören vilket görs med en tunn nål.
  • Analys av slem som hostats upp.
  • Mediastinoskopi för att se om tumören spridit sig till lymfkörtlarna.
  • Torakoskopi, vilket är en undersökning av lungsäcken.

Vem kan hjälpa dig vid lungcancer?

Kan lungcancer behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte diagnostisera lungcancer men kan svara på frågor om dina symtom.

Publicerad:
26 januari 2023 kl 16:04
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 16:50
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!