Magnetröntgen
Patient ska undersökas med magnetröntgen

Magnetröntgen

Magnetröntgen är en undersökningsmetod som ger bilder av kroppen, och används för att dra slutsatser vid misstanke om sjukdom eller skada.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder magnetröntgen där det passar dig.

Om magnetröntgen

Magnetröntgen är en undersökningsmetod som ger högupplösta bilder av både skelett och mjukdelar. Läs mer.

Om magnetröntgen

Tvärtemot vad man kan tro så bygger inte magnetröntgen på att röntgen används. Vid magnetröntgen är det istället magnetfält och radiovågor som ger en avbildning som sedan analyseras. På så sätt är det möjligt att dra slutsatser vid misstanke om olika sjukdomar eller skador i kroppen. Magnetröntgen-utrustning finns inte på alla sjukhus och det krävs specialutbildad personal.

Vad är skillnad mellan röntgen och magnetröntgen?

Röntgen och magnetröntgen är två olika bildundersökningsmetoder som passar olika bra i olika situationer. Vid röntgen skickas röntgenstrålar genom kroppen och det kan ge biverkningar, om det görs för ofta.

Vad ser man vid magnetröntgen?

Magnetröntgen ger bilder med hög upplösning som tydligt visar olika vävnader i kroppen. Magnetröntgen är dock en relativt dyr undersökningsmetod som tar längre tid att genomföra än när du undersöks med vanlig röntgen. Det ställs därför högre krav för att få en remiss för magnetröntgen.

Magnetröntgen används ofta vid undersökning av skelettet, som när du har problem med ryggen. Det går även att dra slutsatser om mjukdelsvävnad vid en magnetröntgenundersökning. Det är vanligt med magnetröntgen av hjärnan och buken. Det är en av fördelarna med metoden.

Magnetröntgen kan ofta avslöja sjukdomar som drabbar många olika organ i ett mycket tidigt skede, så att behandling kan sättas in, innan du fått besvär. Det kan ibland rädda liv. Det är till exempel möjligt att upptäcka tumörer och inflammationer. Magnetröntgen kan också vara en del av en uppföljning av en behandling, för att se om den haft önskat resultat.

De flesta magnetkameror kan ta helkroppsbilder men det finns även mindre modeller med vilka det inte krävs att du ligger helt orörlig i en tub under undersökningen. Det måste du göra vid en helkroppsundersökning.

Kan man se allt på magnetröntgen?

Olika undersökningsmetoder är olika effektiva, beroende på vad det är för svar man letar efter. Magnetröntgen används ibland som komplement till röntgen och ibland inte alls, beroende på vad du har för besvär. Artros är ett exempel på en förändring som ofta syns bättre vid vanlig röntgen.

Har magnetröntgen biverkningar?

Magnetröntgen bygger inte på röntgenstrålning och du kan därför undersökas med magnetröntgen många gånger utan att det påverkar dig. Ibland används kontrastmedel som du får i dig för att man ska se vissa förändringar i kroppen. Kontrastmedel kan påverka njurarnas funktion och man undviker att ge det ifall du lider av en njursjukdom.

När kan man inte använda magnetröntgen?

På grund av de starka magnetfälten ska du inte genomföra magnetröntgen om du:

  • har en pacemaker inopererad
  • använder en insulinpump
  • har implantat med delar gjorda av material som är magnetiska
  • har metallsplitter någonstans i kroppen.

Om du är gravid används i regel ultraljud istället för magnetröntgen eftersom det inte anses vara tillräckligt utrett om magnetröntgen kan påverka fostret.

Så går magnetröntgen till

Metod

Under själva undersökningen ligger du orörlig i en slags tunnel, om det är en helkroppskamera. Eftersom magnetfältet är starkt drar det till sig metallföremål. Ringar, örhängen, piercings och liknande måste alltså avlägsnas.

Magnetröntgen kan ge en viss känsla av klaustrofobi medan undersökningen pågår. Om du oroar dig för det kan ett lugnande läkemedel ges så att du får lättare att slappna av. Själva undersökningen tar 15–45 minuter beroende på vad det är man tittar efter. Det är viktigt att du är helt stilla under tiden som maskinen är igång.

Innan magnetröntgen

Vanligtvis behöver du inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en undersökning med magnetröntgen. Ibland behöver man ge läkemedel för att bilden ska bli så skarp som möjligt. Det kan handla om att minska tarmarnas rörelser. Du kan också behöva hålla dig från att äta och dricka timmarna innan magnetröntgen. Om du har klaustrofobi så är det viktigt att meddela det innan undersökningen så att du kan få rätt stöd.

Efter magnetröntgen

Du kan i regel åka hem direkt efter en undersökning med magnetröntgen. Om du har fått kontrastvätska så ska du dricka extra mycket dygnet efter behandlingen eftersom den försvinner ut med urinen.

Vad kostar en magnetröntgen?

Hur mycket du får betala för magnetröntgen privat beror på hur många och vilka delar av kroppen som behöver undersökas. En helkroppsundersökning kan kosta omkring 30 000 kronor. Ofta är magnetröntgen en del i en större undersökning där man även använder andra metoder. Att undersöka antingen hjärtat eller hjärnan med magnetröntgen kostar omkring 13 000 kronor. Om du har en remiss så betalar du enbart vanliga patientavgifter.

Hur länge får man vänta på svar från magnetröntgen?

Räkna med att det kan ta minst en vecka innan du får ta del av den analys som gjorts utifrån de bilder som man har fått fram genom magnetröntgen.

Fördelar med magnetröntgen

  • Magnetröntgen ger väldigt högupplösta bilder i 3D
  • Magnetröntgen är, till skillnad från undersökningar med röntgen, ofarligt.

Nackdelar med magnetröntgen

  • Magnetröntgen kan inte erbjudas på alla sjukhus.
  • Magnetröntgen fungerar inte om du har metallföremål i kroppen.
  • Undersökningen kan vara påfrestande för personer med klaustrofobi.

Vem kan hjälpa dig med magnetröntgen?

Publicerad:
14 mars 2023 kl 11:51
Uppdaterad:
15 augusti 2023 kl 11:53
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!