Ilningar i tänderna 
Person blundar och håller sig för käken, samtidigt som den ser besvärad ut

Ilningar i tänderna 

Om du har problem med en isande känsla i tänderna när du äter eller dricker något kallt kan du ha drabbats av ilningar i tänderna.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ilningar i tänderna  på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Tandea Skärholmen
Tandläkarundersökning
Skärholmen, Skärholmen
Tandcentrum Kristinehamn
Tandhygienistbehandling
Kristinehamn
Nacka Tandvårdsteam
Tandläkarundersökning
Nacka
Tandea Skogås, Huddinge
Tandläkarundersökning
Skogås
Tandea Norsborg, Botkyrka
Tandläkarundersökning
Norsborg
Nacka Tandvårdsteam
Tandläkarundersökning
Nacka

Snabba fakta om Ilningar i tänderna 

Vad är ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna kan beskrivas som en isande smärta som går igenom en eller flera tänder. Besvären kommer ofta när man äter eller dricker något kallt. Läs mer.

Vad är ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna kan beskrivas som en isande och kortvarig smärta som går genom en eller flera tänder. Den isande känslan kommer ofta när man till exempel äter eller dricker något kallt. Smärtan kommer ofta plötsligt, men försvinner snabbt. Besvär med ilningar brukar i de flesta fall bero på att tandens skyddande lager, emaljen, fått skador.

Hur känns ilningar i tänderna?

I de flesta fall är inte ilningar i tänderna konstant, men är ofta återkommande. Vanliga symtom på ilningar i tänderna är en isande känsla som går genom tanden, och det kan göra ont. Smärtan kommer oftast direkt när dina tänder möter något kallt, och försvinner snabbt.

Varför får man ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna kan bero på många olika saker, men den allra vanligaste är att emaljen fått en skada. Emaljen har som uppgift att skydda våra tänder mot yttre påfrestningar, som till exempel mat och dryck. Men om emaljen fått förslitningar kan den inte skydda tänderna på samma sätt, och ilningar uppstår.

Andra vanliga orsaker till ilande tänder är:

  • Tandgnissling eller tandpressning som orsakar förslitning.
  • Frätskador på grund av till exempel sura livsmedel, såsom juice eller läsk.
  • Hål i tänderna (karies).
  • Gamla fyllningar och lagningar som börjat lossna.
  • Skador mot tänderna som orsakar en spricka i emaljen.
  • Tandkött som dragit sig tillbaka, vilket gör att tandhalsen blottas.

Hur får man bort ilningar i tänderna?

Det finns en hel del man kan göra själv för att förebygga och lindra ilningar i tänderna. Först och främst är det viktigt att du borstar tänderna två gånger om dagen med en fluortandkräm. Fluoret hjälper tänderna att hålla sig rena från beläggningar och karies. Du kan också motverka ilningar i tänderna genom att

  • använda en mjuk tandborste
  • undvika tandkrämer med whitening-effekt, eftersom dessa har slipmedel i sig som slipar bort tändernas naturliga skydd
  • använda munskölj med fluor
  • inte göra tandblekning hemma
  • undvika sura livsmedel, som till exempel juice
  • använda en tandkräm för känsliga tandhalsar.

Om du har kraftiga och ihållande ilningar bör du boka en tid hos tandläkaren för undersökning, då det kan röra sig om ett större slitage på emaljen som behöver behandlas.

Tandkräm mot ilningar i tänderna – hjälper det?

Om du har problem med ilningar i tänderna kan det vara en bra idé att köpa en speciell tandkräm som är framtagen för känsliga tandhalsar. Dessa innehåller bland annat ämnena kaliumnitrat eller kaliumcitrat som hjälper till att bilda en blockerande yta, och skyddar tänderna mot ilningar.

Behandling vid ilningar i tänderna

Behandling mot ilande tänder kan se olika ut beroende på orsaken till ilningarna. Du kan till exempel få skyddande bettskenor om du gnisslar tänder, eller permanent lack för att täppa till de känsliga partierna av tanden. Om det visar sig att du har hål i tänderna, eller har en trasig fyllning, kan tandläkaren ta bort det skadade området och laga hålet.

Ibland bedömer tandläkaren att tanden är så skadad att det inte längre går att rädda den. Då kan tandläkaren ta bort tanden och ersätta den med en konstgjord tandkrona. I mer sällsynta fall kan du bli remitterad till en specialist för vidare utredning, om tandläkaren misstänker att ilningarna beror på en nervskada eller annan sjukdom.

Vem kan hjälpa dig vid ilningar i tänderna?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!