Tandläkarskräck
Barn sitter i en tandläkarstol och får tandvård av tandvårdspersonal

Tandläkarskräck

Att vara rädd för att gå till tandläkaren är ett vanligt besvär. Men det finns hjälp att få – läs hur du går tillväga här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med tandläkarskräck på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Gren Dental
Tandläkarundersökning
Täby
Tandea Hjorthagen
Tandläkarundersökning
Östermalm, Stockholm
Gren Dental
Tandläkarundersökning
Täby
Malmö Tandläkarcenter
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Rådmansvången, Malmö
Shihabi Dental
Tandläkarundersökning
Helsingborg
Shihabi Dental
Tandläkarundersökning
Helsingborg

Snabba fakta om Tandläkarskräck

Viktiga länkar
Vad är tandläkarskräck?

Tandläkarskräck betyder att man i olika grad känner oro inför att gå till tandläkaren. Läs mer.

Vad är tandläkarskräck?

Vid tandläkarskräck, eller tandvårdsrädsla, känner man oro i olika grad inför att gå till tandläkaren. Ofta är man rädd för att det ska göra ont, eller att något ska gå fel hos tandläkaren. Att ha tandläkarskräck kan leda till att man inte besöker tandläkaren alls, vilket kan påverka munhälsan negativt. Något som kan vara bra att veta är att många tandläkare är vana att ta emot patienter som känner sig oroliga inför besöket, och kan anpassa behandlingen så att du känner dig mer bekväm.

Den som är tandvårdsrädd känner en oro eller ångest inför att lägga sig i tandläkarstolen. Oftast är man inte rädd för tandläkaren i sig, utan många tycker att det är hela, eller delar av, upplevelsen som känns obehaglig.

Det kan vara saker som tandläkarens instrument, borren eller bedövningssprutan som känns läskigt. Många är rädda för att det gör ont eller att något hemskt ska hända. Vissa kan även känna en rädsla inför att bli bedömd eller tappa kontrollen.

Varför får man tandläkarskräck?

Anledningen till att vissa personer drabbas av tandläkarskräck varierar. Det kan till exempel vara att man associerar tandvård eller sjukvård överlag med negativa händelser i livet, eller att det känns som att man tappar kontrollen i situationen. Andra drar sig från att besöka tandläkaren för att man helt enkelt tycker att det är obehagligt när någon undersöker eller borrar i tänderna.

Hur blir man av med tandläkarskräck? 

Det finns flera tillvägagångssätt för att bli av med sin rädsla inför att gå till tandläkaren. Det första och viktigaste steget är att du berättar för din tandläkare att du känner dig rädd. På så sätt kan du få en anpassad behandling efter just dina behov. Du kan även

  • få lugnande läkemedel, om din tandläkare bedömer att du behöver det
  • ta med en vän eller familjemedlem som stöd
  • gå till en tandläkare som är specialiserad på tandvårdsrädsla
  • erbjudas KBT (psykoterapi) om du har stora besvär
  • få lasertandvård och på så sätt slippa den klassiska borren
  • få behandling under narkos.

Behandling vid tandläkarskräck

Det är viktigt att du får hjälp om du lider av tandläkarskräck. Om du inte går till tandläkaren riskerar du att få problem med din munhälsa, och det kan leda till en ond spiral där du blir ännu mer orolig inför ett besök. Det finns många tandläkare som har stor erfarenhet av att hjälpa patienter som känner sig tandläkarrädda, och kan därför anpassa behandlingen efter dina behov.

Nya, positiva erfarenheter av ditt besök hos tandläkaren

Till en början är det viktigt att du och din tandläkare tillsammans skapar nya och positiva erfarenheter av att gå till tandläkaren. På så sätt kan du minska din oro och rädsla, och får lättare att hantera en behandling.

Du kan be om en paus om du behöver

Många tandläkare kan avsätta mer tid inför ditt besök, så att du kan be om en paus ifall det behövs. Tandläkaren brukar också vara duktig på att förvarna om alla moment innan de genomförs. Det är viktigt att behandlingen kan genomföras i lugn och ro, så att du känner att du har kontroll.

Lasertandvård kan hjälpa dig som har tandläkarskräck

Vissa som lider av tandläkarskräck känner ett obehag av både känslan och ljudet från den klassiska tandläkarborren. Om du är en av dem kan det vara en god idé att testa lasertandvård. Lasern kan laga dina tänder, behandla tandlossning och motverka ilningar i tänderna. Ljudet från lasern är annorlunda än det som kommer från borren, och du slipper de vibrationer som en vanlig borr ger.

Du kan få bedövning eller lugnande mediciner

Det är inte meningen att du ska ha ont när du är hos tandläkaren. Om du är rädd att en behandling ska göra ont kan du rådfråga tandläkaren om bedövning. Ifall du är rädd för sprutor kan du få en bedövningssalva på området där sprutan ges.

Om du är väldigt orolig inför att genomföra en behandling hos tandläkaren kan du i vissa fall erbjudas lustgas. Då får du lustgas genom en ansiktsmask, men du är vid fullt medvetande under hela behandlingen. Lustgasen verkar lugnande och minskar eventuell smärta. Du kan också erbjudas lugnande mediciner, om tandläkaren bedömer att det är nödvändigt.

Narkos vid tandläkarskräck

Vissa tandläkare erbjuder behandling under narkos för dig med tandläkarskräck. Det innebär att du är sövd under hela tandläkarbesöket.

Vem kan hjälpa dig vid tandläkarskräck?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!