Tandlagning
Person blir undersökt av tandläkare med hjälp av ett verktyg

Tandlagning

Om du misstänker att du har ett hål eller en skada i en tand, behöver du gå till tandläkaren och få hjälp med tandlagning.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandlagning där det passar dig.

Boka tid för tandlagning

Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandlagning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandlagning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandlagning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandlagning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandlagning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandlagning
Skarpnäck, Bagarmossen

Snabba fakta om Tandlagning

Viktiga länkar
När behöver man laga en tand?

En tandlagning kan behövas om det har uppstått ett hål eller skada på en tand. Läs mer.

När behöver man laga en tand?

Ibland får vi skador på tänderna som behöver lagas. Det kan till exempel röra sig om att du fått ett hål i en tand (karies) eller att en gammal fyllning har gått sönder. När en tand har skadats på något sätt får man ofta ont i tanden på en gång, eller ilningar i tänderna, men ibland kommer besvären senare.

Det finns olika sorters metoder för tandlagning beroende på vilken typ av skada du har fått på tanden. Om du till exempel har drabbats av karies, eller hål i tänderna som man brukar kalla det, brukar man göra en fyllning av tanden, eller använda en krona. Om hålet är väldigt litet brukar man inte alltid behöva laga tanden med en gång, men du uppmanas istället att vara noggrann med att hålla tanden ren.

Det är viktigt att se till att få dina skadade tänder lagade, annars riskerar du att senare drabbas av tandlossning.

Så går en tandlagning till

Innan tandläkaren lagar dina tänder behöver du göra en undersökning. Det görs för att bedöma din munhälsa, och för att se om om skadan behöver behandlas. Ibland tar också tandläkaren eller tandhygienisten röntgenbilder.

Borrning och fyllning av tänderna

Den vanligaste metoden för tandlagning är att man skapar en fyllning i tanden. För att kunna göra en fyllning i tanden börjar tandläkaren med att borra upp hålet, och tar bort smuts som samlats i skadan. Därefter läggs fyllningen på plats. Det är vanligt att man fyller ett hål i tanden med ett material som kallas komposit.

Om du har en mer omfattande skada kan tandläkaren behöva laga med något som kallas för tandkrona. Här kan du läsa mer om vad en tandkrona är.

Du kan behöva bedövning vid när du lagar tänderna

För att du inte ska ha ont under behandlingen erbjuds du bedövning. Det är dock helt upp till dig om du vill ha bedövningen eller inte.

Efter att du lagat tänderna

När tandlagningen är klar får du gå hem. Bedövningen kan sitta i en stund efter du lagat tanden, och skulle du ha ont när den släppt räcker det oftast med receptfria, smärtstillande läkemedel för att bedöva smärtan. Det kan hända att du upplever tandvärk eller ilningar i tänderna efter en lagning, men det är vanligt och brukar försvinna efter en kort tid. Skulle ilningarna hålla i sig bör du kontakta din tandläkare.

Vad kostar det att laga en tand?

Kostnaden för att ett laga hål och andra skador på tänderna beror på en rad olika faktorer. Priset kan variera beroende på:

  • hur omfattande dina skador är
  • vilka material som används för att laga tanden
  • din ålder.

För barn och ungdomar under 23 år är det gratis att gå till tandläkaren. Om du är äldre än 85 år har du också rätt till fri tandvård.

Kan jag påverka hur mycket det kostar att gå till tandläkaren?

Du kan påverka hur mycket det kommer att kosta genom att prata med din tandläkare om vilka material som används. Vissa material kan nämligen vara mer kostsamma än andra, och genom att rådfråga din tandläkare om för- och nackdelar med material kan då få hjälp att hamna på en prisnivå som passar dig.

I vissa fall kan du få en lagning som håller en kort tid för att senare göras om mer permanent. Hur länge en provisorisk lagning håller beror på vart i munnen den sitter och vad det är för skada som du har fått lagad.

Du kan få ersättning när du lagar dina tänder

Det många inte känner till är att tandlagning ingår i högkostnadsskyddet, vilket innebär att priset täcks av Försäkringskassan om det uppgår till en viss summa.

Fördelar med att laga tänder

  • Du slipper känna den smärta som annars kan uppkomma när en tand är skadad.
  • Genom att laga dina tänder tidigt kan du undvika värre problem senare, såsom tandlossning.
  • Du slipper problem med ilningar och isningar i tänderna på grund av skadan.

Nackdelar med tandlagning

  • Det kan bli dyrt att laga tänderna.
  • Behandlingen kan kännas jobbig om man lider av tandvårdsrädsla. Du kan alltid berätta för din tandläkare om du har tandläkarskräck, så kan de hjälpa dig.

Vem kan hjälpa dig med tandlagning?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!