Tandlagning

Lagning av tanden görs om man har fått ett hål i den, karies. Även gamla, trasiga lagningar måste repareras, ofta genom att man byter ut den gamla lagningen mot en ny.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Tandlagning
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

177 Träffar
Sortera på
(22)
Öppet, idag till 19:00

Lillhagens Tandklinik

Gamla Lillhagsvägen 134, 422 49 Hisings Backa
(12)
Öppet, idag till 21:00

City Dental

Drottninggatan 27, Stockholm
(17)
Öppet, idag till 14:10

Krontandläkarna

Vallgatan 16B, Kungsbacka
(15)
Öppet måndag från 07:30

Tandläkare Thomas Alvling

Marconigatan 23, Västra Frölunda
(11)
Öppet, idag till 14:00

Dentalteamet Eva Jonsson

Kungsgatan 29, Stockholm
(7)
Öppet, idag till 14:00

Larssons Tandvård

Torggatan 19, 503 34, Borås
(6)
Öppet måndag från 07:30

Kungstandläkarna

Fleminggatan 17, 4 tr, Stockholm
(10)
Öppet, idag till 13:00

Tandläkarna Waily

Hantverkaregatan 6D, Malmö
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Tandlagning

Anledningen till att man lagar ett hål är att man vill undvika att bakterier fortsätter skada tanden. Tandläkaren gör rent hålet genom att borra bort karies. Därefter lagar man tanden genom att antingen fylla hålet med tandfyllningsmedel eller limma fast en krona över tanden.

Vilken typ av lagning man får beror på ålder, vilken tand det är som ska lagas, hur stort hålet är och hur länge man vill att lagningen ska sitta. De finns tre typer av lagningar: fyllning, krona och tillfällig fyllning.

Fyllning

Om tanden ska fyllas görs detta oftast i samband med att hålet upptäcks. Det innebär att tanden lagas med en gång och behandlingen är snabb. Man kan tugga på tanden nästan med en gång efter och lagningen håller i flera år.

Tanden fylls med ett mjukt material som sedan kan formas och därefter härdas, så att det blir hårt. Man använder sig av olika fyllnadsmaterial med varierande egenskaper och hållbarhet. Plast, även kallat komposit, är den vanligaste fyllningen som används idag. Plastens färg anpassas efter tandens vilket ger ett naturligt resultat. Andra material som används är porslin, guld och titan.

Gamla fyllningar har ofta en dålig färg och därför byts de ofta ut mot nya i plast.

Kronor

En krona är en typ av lagning som tillverkas utanför munnen och sätts i först när den är klar. Den görs efter en gipsavgjutning av tanden och limmas sedan fast. Tandläkaren förbereder tanden genom att avlägsna karies och slipa till tanden så att kronan ska passa bra. Kronor används oftast när tanden är så skadad att en vanlig fyllning inte skulle ge ett bra resultat. Hållbarheten på kronor är mycket hög.

Kronor finns i olika material. Oftast är de tillverkade av metall men kan även göras av keramik. Kronor av keramik är svårare att tillverka och priset blir därför högre. Fördelen är att de ser väldigt naturliga ut, men de har inte samma hållbarhet som kronor gjorda av metall.

Tillfälliga fyllningar

Tillfälliga fyllningar görs på samma sätt som vanliga fyllningar. Denna typ av fyllning är dock endast avsedd som en tillfällig lagning, och den håller upp till några månader. Oftast gör tandläkaren en tillfällig fyllning om tanden måste lagas akut, eller för att skydda tanden under en pågående behandlingen, exempelvis i väntan på att en krona ska tillverkas.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.