Pungbråck
Närbild på ett par kalsonger som sitter på en kropp.

Pungbråck

Pungbråck innebär att pungen har blivit svullen och är ett tillstånd som oftast bör undersökas av en läkare. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med pungbråck på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Pungbråck

Om pungbråck
  • Pungbråck är inte namnet på ett specifikt medicinskt tillstånd, utan används i vardagligt tal om en svullnad i pungen.
  • Pungbråck kan orsakas av många olika faktorer. 
  • Om du har mycket ont bör du alltid söka vård akut.
Vad är pungbråck?

Pungbråck är egentligen inte ett särskilt medicinskt tillstånd, utan ett samlingsnamn som används främst i vardagligt tal om en svullnad i pungen.

  Läs mer.

Vad är pungbråck?

Pungbråck är ett ganska vanligt och används främst som ett samlingsnamn på flera olika tillstånd då pungen är svullen. Vid pungbråck är det oftast bara den ena sidan som är drabbad och svullnaden kan antingen vara medfödd eller växa fram över tid. Pungbråck kan bero på många olika saker, såsom vattenbråck (en vätskefylld utbuktning runt den ena eller båda testiklarna i pungen) eller spermiecysta (en särskild typ av cysta på bitestikeln). En läkare kan hjälpa dig att fastställa orsaken genom en undersökning. I de allra flesta fall behövs ingen behandling, men i vissa mer sällsynta fall kan det bli aktuellt med en operation.

Hur känns pungbråck?

Pungbråck är benämningen på ett flertal tillstånd, vilket medför att symtomen kan variera.
Men pungbråck känns vanligtvis som en utbuktning eller svullnad i ljumskområdet eller pungen. Förutom svullnad kommer du antagligen uppleva något av nedanstående symtom:

  • tyngdkänsla i pungen
  • ömhet i pungen
  • knölig eller ojämn testikel.

Om svullnaden uppstått som en följd av pungvred eller inflammation kan man till exempel uppleva intensiv smärta som kommer plötsligt, feber och frossa.

Varför får man pungbråck?

Pungbråck kan uppstå av flera olika anledningar. Här listar vi några av de vanligaste orsakerna.

  • Vattenbråck – innebär att det samlats vätska i pungen. Hos barn är vattenbråck oftast medfött. 
  • Ljumskbråck – yttrar sig som en utbuktning i ljumsken och kan i vissa fall sträcka sig ner i pungen.
  • Pungåderbråck – är en onormal förstoring av testikelvenerna. 
  • Cysta – en spermiecysta, som uppstår när bitestikelväggen försvagas och börjar bukta ut kan ge svullnad i pungen.
  • Inflammation – kan medföra pungbråck, till exempel testikelinflammation och bitestikelinflammation. Testikelinflammation innebär att ena eller båda testiklarna har blivit inflammerade och bitestikelinflammation är en inflammation eller infektion i en eller båda bitestiklar.

Diagnos vid pungbråck

Du bör söka vård direkt om du plötsligt blir svullen i pungen och har mycket ont, eller om ditt barn får en svullnad i pungen. 

Undersökning av vuxen

Om du har svullnad i pungen bör du uppsöka läkare för att genomgå en fysisk undersökning. Läkaren kommer att känna på pungen och testiklarna samt se om det finns någon vätska – detta för att fastställa orsaken till besväret. Ibland kan det även bli aktuellt med ultraljudsundersökning av pungen och test för könssjukdomar. Du kan också få lämna ett spermieprov. 

Behandling vid pungbråck

Vilken behandling som blir aktuell för just dig beror på vad som orsakat svullnaden i pungen. Många gånger krävs ingen behandling alls, men ibland kan behandling vara nödvändig, antingen i form av – antibiotika eller en operation. Så kan fallet vara om du upplever stora besvär eller om fertiliteten är påverkad. Vid vattenbråck och spermiecystor, kan man tömma ut vätskan, men detta hjälper bara tillfälligt. 

Hur opererar man pungbråck?

Vattenbråck kan ibland behöva behandlas med kirurgi, dels för att bli av med besväret och dels för att undvika framtida besvär. Själva operationen innebär ett mindre kirurgiskt ingrepp där kirurgen vänder ut-och-in på den säck som omgett testikeln. Operationen sker under narkos och du kan vanligtvis gå hem några timmar efter ingreppet. 

Vem kan hjälpa dig vid pungbråck?

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!