Magkatarr (dyspepsi)
Kvinna med magkatarr håller om magen

Magkatarr (dyspepsi)

Magkatarr (gastrit) eller dyspepsi som det egentligen heter, är ett samlingsbegrepp för flera symtom från övre delen av magen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med magkatarr (dyspepsi) på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Magkatarr (dyspepsi)

Viktiga länkar

IBS (Vården.se)

Vad är magkatarr (dyspepsi)?

Dyspepsi, eller magkatarr som det också kallas, är ett samlingsbegrepp på flera olika symtom från övre delen av magen. Läs mer.

Vad är magkatarr (dyspepsi)?

När man använder begreppet magkatarr, och ibland gastrit, menar man oftast egentligen dyspepsi. Dyspepsi betyder ”problem med matsmältningen”, och är ett samlingsbegrepp för flera olika symtom från övre delen av magen och orsaker till dem. Ordet magkatarr syftar till en pågående infektion eller inflammation i magen, vilket oftast inte är orsaken till dyspepsi.

Dyspepsi är mycket vanligt och orsaken är oftast helt ofarlig, då kallas det för funktionell dyspepsi. Ibland kan man dock hitta till exempel magsår eller cancer som orsak till besvären, det kallas då för organisk dyspepsi.

Symtom på magkatarr (dyspepsi)

Symtomen på magkatarr, eller dyspepsi som det egentligen kallas, varierar mycket mellan olika personer, men typiska symtom är:

  • en brännande känsla i magen eller smärta i övre delen av magsäcken, i ”maggropen”.
  • en känsla av att snabbt bli mätt när man ätit mat.
  • fyllnadskänsla eller känsla av uppblåsthet i övre delen av magen.

Det är vanligt att besvären försämras efter mat eller dryck. Symtomen kan variera i intensitet från dag till dag och vissa dagar kanske du inte har några symtom från magen alls. Dyspepsi kan ibland förväxlas med halsbränna som ger en brännande känsla bakom bröstbenet, det är dock inte helt ovanligt att man har halsbränna och dyspepsi samtidigt.

Varför får man magkatarr (dyspepsi)?

Funktionell dyspepsi, som är den vanligaste orsaken till dyspepsi, kan uppkomma av flera olika orsaker. Det kan till exempel uppstå på grund av stress, att magsäcken är extra känslig för uttänjning eller av en bakterie som heter Helicobacter Pylori.

Ibland beror dyspepsin på magsår i magsäcken eller tarmen och då är orsaken nästan alltid att man är infekterad av bakterien H.Pylori, eller att man under en längre tid tagit ett läkemedel som påverkar magen. Ibland kan man ha bakterien H.Pylori utan att varken drabbas av magsår eller funktionell dyspepsi.

Vad du själv kan göra för att minska symtomen vid magkatarr (dyspepsi)

Vissa som har problem med magkatarr kan få hjälp med den brännande känslan i magen av att minska eller undvika följande:

  • fet mat
  • salt mat
  • rökt eller stekt mat
  • kaffe
  • alkohol.

Att äta mindre portioner och äta oftare kan också hjälpa mot magkatarr.

Rökning kan påverka magen

Rökning ökar risken för en mängd olika sjukdomar och symtom, däribland problem från magen. Om du är rökare kan det därför vara en god idé att sluta röka om du har problem med dyspepsi.

Läkemedel kan påverka magen

Vissa smärtlindrande läkemedel kan ibland påverka magen. Om du har problem med magen och samtidigt tar mediciner kan du rådfråga din läkare om behandling.

Dyspepsi och stress

En stressig livssituation kan också bidra till symtomen, därför kan det vara av nytta att se över din livsstil om du har problem med magen.

Hur utreds magkatarr (dyspepsi)?

Du rekommenderas att söka vård på din vårdcentral om du misstänker att du har magkatarr (dyspepsi) och om du inte haft liknande symtom tidigare. Om du har dyspeptiska symtom och samtidigt har gått ner i vikt, får svårt att svälja eller om du är över 50 år när du får symtomen ska du alltid söka vård.

Din läkare gör sedan en bedömning om du behöver lämna blodprover eller genomgå ytterligare undersökningar. En undersökning som i vissa fall kan vara aktuell är så kallad gastroskopi. Vid en gastroskopi undersöks magen med en kamera som förs ner i magen via munnen.

Det är viktigt att du berättar för läkaren vilka läkemedel du tar, även om de är receptfria, då vissa läkemedel kan påverka magen.

Om du har något av följande symtom ska du söka akut sjukvård:

  • akut insättande kraftig smärta i magen
  • kräkningar som ser ut som kaffesump eller kräkningar med färskt blod
  • avföring som är svart eller blodig.

Hur brukar magkatarr (dyspepsi) behandlas?

Behandlingen är lite olika beroende på vad som orsakar de dyspeptiska symtomen. Vid magkatarr (dyspepsi), som inte orsakas av någon sjukdom, är det vanligt att du får rådet att se över din livsstil och ändra dina kostvanor. Här är olika behandlingar som kan vara aktuella vid magkatarr, eller dyspepsi.

Behandling med antibiotika

Vid så kallad funktionell dyspepsi och samtidig infektion av bakterien H.Pylori får man ibland behandling med antibiotika mot bakterien, även om det inte alltid är bakterien som orsakar symtomen. Om man har magsår och samtidigt är infekterad med H.Pylori behandlas man alltid med antibiotika.

Behandling med receptfria läkemedel

Ibland kan symtomen vid funktionell dyspepsi till viss del lindras av receptfria, syrahämmande läkemedel. Vid ett konstaterat magsår behandlas man alltid med dessa syrahämmande läkemedel och de har då ofta en mycket god effekt.

Psykoterapi om magkatarren (dyspepsin) orsakas av stress

Vid funktionell dyspepsi är det ofta av stor vikt att se över sin livsstil, sina matvanor och sin psykosociala situation. På vårdcentralen kan du få hjälp med livsstilsråd, samt samtal med kurator eller psykolog om du är i behov av det, då psykoterapi kan hjälpa den som lider av stress.

Vem kan hjälpa dig vid magkatarr (dyspepsi)?

En nätläkare kan hjälpa dig med rådgivning vid besvär från magen. Om du har kraftig magkatarr, eller om dina besvär inte går över, bör du kontakta din vårdcentral.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

Internetmedicin – Dyspepsi/ulkus

1177

Simrén M, Lindgren S. Digestionskanalens sjukdomar. I: Lindgren S, Engström-Laurent A, Karason K, Tiensuu Janson E, redaktörer. Medicin. 2017. s. 460-461.