Tandutdragning
Patient ligger i tandläkarstol med skyddsförkläde och får behandling av tandvårdspersonal

Tandutdragning

Om en tand inte går att rädda, eller om tänderna sitter för tätt, kan man behöva dra ut en tand. Läs allt om tandutdragning här.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandutdragning där det passar dig.

Snabba fakta om Tandutdragning

Viktiga länkar
Varför drar man ut tänder?

Tandutdragning (tandextraktion) är ett vanligt ingrepp inom allmän tandvård som innebär att man tar bort en tand eller visdomstand. Läs mer.

Varför drar man ut tänder?

Det kan finnas olika anledningar till att du behöver dra ut en tand. En tand kan behöva tas bort för att den är skadad eller infekterad. Det kan röra sig om en inflammation, infektion eller tandlossning. Men det finns också tillfällen då friska tänder behöver tas ut. Till exempel kan du behöva dra ut en visdomstand om du har ont i en visdomstand eller om den sitter fel. Man kan även behöva ta bort tänder som sitter för tätt i samband med en tandreglering, till exempel inför att du ska få tandställning.

Tandläkaren gör alltid en bedömning och undersöker alternativa möjligheter för att rädda tanden innan den dras ut.

Hur går en tandutdragning till?

Innan man drar ut en tand eller visdomstand

Behandlingen inleds med att tandläkaren utför en noggrann undersökning av tanden eller visdomstanden som ska dras ut. Man tar också röntgenbilder för att få mer information om tanden, till exempel om tandens position och placering i munnen. Det är i samband med detta som tandläkaren avgör hur komplext ingreppet är. Vid svårare fall kan tandläkaren remittera dig till en käkkirurg, då det kan behövas en mer komplicerad utdragning, som en operation. Det kan behövas när man till exempel ska dra ut en visdomstand. Du erbjuds alltid bedövning vid utdragning av tand.

Hur drar man ut en tand?

Tandutdragning (tandextraktion) är ett vanligt ingrepp inom allmän tandvård som betyder att man tar bort en av dina tänder. Tandläkaren lossar tanden med ett verktyg (elevatorium) eller genom att vicka på tanden med ett verktyg och lyfta ut den. När tanden avlägsnats får du bita på en bomullstuss för att blödningen ska minska och upphöra.

Hur känns det att dra ut en tand?

Gör det ont att dra ut en tand? Hur det känns att dra ut en tand kan variera från person till person. Att dra ut en tand utan bedövning gör ont, och därför erbjuds du alltid lokalbedövning. Bedövningen gör att det oftast inte gör ont alls, men vissa kan känna ett visst obehag och ett litet “tryck” under behandlingen.

Hur lång tid tar det att dra ut en tand eller visdomstand?

Den totala tiden för att dra ut en tand eller visdomstand kan variera från fall till fall, från 10 minuter till 60 minuter, beroende på hur stort och komplext ingreppet är.

Efter en tandutdragning

Efter ingreppet påbörjas läkningstiden. Du bör undvika att äta eller dricka under den närmsta timmen. Detta för att inte råka bita dig själv när du är bedövad och skada mjukdelar i munnen. Under det första dygnet ska du gärna äta flytande eller halvfast föda, för att inte skada såret i munnen. Det är också bra att ta det lugnt och inte anstränga sig fysiskt.

Det är extra viktigt att du sköter din tandhygien och borstar tänderna noggrant. Men borsta mycket försiktigt runt området där tanden suttit. Du kan även bli rekommenderad att skölja området med bakteriedödande lösning men först 7 timmar efter behandlingen.

Det är mycket vanligt att man känner ömhet eller svullnad efter ingreppet, men detta brukar försvinna efter ungefär en vecka.  När man dragit ut en visdomstand kan du också få blåmärken. Man kan även få huvudvärk eller feber efter tandutdragningen. Du bör dock söka akut hjälp om febern inte avtar efter några dagar, om du har långvarig värk eller smärta, eller om du får problem med andningen.

Din tandläkare kan ge dig mer individuella råd kring just din behandling och läkningsprocess.

Vad kostar det att dra ut en tand?

Priset för att dra ut en tand eller ta bort en visdomstand kan variera beroende på svårighetsgrad och omfattning. Prisintervallet är mellan 1 150 till 6 500 kronor. Det kan därför vara bra att be om ett kostnadsförslag innan du påbörjar en behandling. Kostnaden för en enkel tandborttagning hos Folktandvården brukar landa på runt 1 150 kronor.

Till det år du fyller 24 år är tandvård utan kostnad. Om du har fyllt 24 år har du i stället rätt till tandvårdsbidraget. Du kan läsa mer om det i vår guide om vad det kostar att gå till tandläkaren.

Vad är fördelarna med att dra ut en tand?

  • Tandutdragning är idag ett mycket vanligt ingrepp och tandläkare besitter stor kunskap samt erfarenhet när det kommer till att dra ut tänder.
  • När man drar ut en skadad eller infekterad tand skyddar man de övriga tänderna och förhindrar då att en eventuell infektion sprider sig eller att problemet kvarstår.

Vad är nackdelarna med att dra ut en tand?

  • Många känner obehag, och man kan till och med känna sig rädd för att dra ut en tand.
  • Du kan känna ömhet, värk och svullnad efter du dragit ut en tand eller visdomstand. Den första tiden efter tandutdragningen kan kännas lite besvärlig.
  • Ibland kan det vara aktuellt med en mer komplicerad utdragning. Du blir då remitterad till en specialist inom kirurgi, och den totala kostnaden för tandutdragningen kan bli högre.
  • I många fall behöver tanden som dragits ut ersättas och det kan bli relativt dyrt.

Vem kan hjälpa dig med att dra ut en tand?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177 (Visdomständer som ger problem)
Aqua Dental (Dra ut en tand)
Distriktstandvården (Dra ut en tand)
Folktandvården Stockholm (Dra ut en tand)
Folktandvården Stockholm (Tagit bort en tand)
Populär Historia (Lång väg till smärtfri tandvård)
Smile Tandvård (Tandutdragning)
Socialstyrelsen (Statistik om tandhälsa 2018)
Världens historia (Från ruttna gaddar till vitt leende)