Höftbesvär
En person håller en hand på höften.

Höftbesvär

Det är vanligt att ha ont i höften och kan bero på olika saker. Vanliga symtom är smärta, ledstelhet och minskad muskelstyrka.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med höftbesvär på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Naprapatlandslaget Stockholm Odenplan
Besök hos naprapat
Norrmalm, Stockholm
Smood City
Naprapatbehandling
Rådmansvången, Malmö
Agilokliniken Tumba
Naprapatbehandling
Tumba
Access Rehab Karlskrona
Behandling av nackspärr
Karlskrona
Naprapatlandslaget Östersund
Besök hos naprapat
Östersund
Naprapatlandslaget Eskilstuna
Besök hos naprapat
Eskilstuna

Snabba fakta om Höftbesvär

Om höftbesvär
  • När du har ont i höften är det vanligt att även ha andra symtom som ömhet, stelhet, sämre rörlighet eller att smärtan strålar ner i benet, ljumsken eller knät.
  • Att du har ont i höften kan bero på överbelastning eller felbelastning, diskbråck, en ledsjukdom eller någon slags inflammation i höften.
Om höftbesvär

Höftbesvär beror ofta på att höften blivit snedbelastad eller överbelastad, vilket kan orsaka olika typer av tillstånd. Besvären kan komma relativt plötsligt, men kan även ha varit långvariga och kommit smygande. Läs mer.

Om höftbesvär

Höftleden är en av kroppens största leder som bär upp mycket kroppstyngd när du går och springer. Här finns själva leden, men även ledkapsel, ligament och muskler som ständigt utsätts för belastning. Det är lätt att överanstränga höften vilket kan leda till olika tillstånd som orsakar smärta. Exempelvis trokanterit med eller utan slemsäcksinflammation (bursit), men även gradvis och smygande försämring i form av höftledsartros. Artros innebär att stelhet och smärta på grund av att reparerande och skyddande processer går långsammare än de nedbrytande, bland annat i ledbrosket.

Hur börjar höftproblem?

Vilka symtom du får av dina höftproblem varierar beroende på den underliggande orsaken. Du kan till exempel ha:

  • smärta i höften som strålar ner i benet
  • smärta över höftens utsida
  • smärta i ljumsken eller övre låret
  • stelhet och ömhet i höfterna, framförallt vid rotation
  • ont i skinkan och höften samtidigt
  • nattlig smärta eller smärta i vila
  • smärta efter fall eller akut påkommen skada.

Hur känns en inflammation i höften?

Det är vanligt att få så kallad trokanterit eller trokanterbursit – en muskelöveransträngning respektive slemsäcksinflammation som uppstår vid snedbelastning eller överansträngning. Vid trokanterit har du ont på utsidan av låret, alltså där dina höfter är som bredast. Smärtan brukar förvärras av fysisk aktivitet, när du ligger på sidan eller står upp länge, men även när man korsar benen.

Var gör det ont vid höftartros?

Vid höftartros brukar problemen komma smygande under många år, och dessutom komma i skov. Till en början gör det oftast ont i övre låret eller ljumsken vid fysisk ansträngning, och det kan även stråla ner mot underbenet och bak mot skinkan. Med tiden ökar besvären och ger upphov till stelhet, ömhet, igångsättningssmärta och till slut även smärta när du ligger eller sitter ner.

Orsak till höftbesvär

Det finns flera möjliga orsaker till smärta i höften. Nedan listar vi de vanligaste tillstånden.

Trokanterit

Trokanterit kan till exempel orsakas av repetitiva, monotona rörelser eller överbelastning. Andra orsaker kan vara slag mot höften, en fallolycka eller felställning i knän eller fötter. Risken är högre att drabbas om du är kvinna, äldre, överviktig, idrottare eller om din muskelstyrka är nedsatt i bålen eller höften. Ibland blir även slemsäcken inflammerad och tillståndet kallas då trokanterbursit.

Höftartros

Höftledsartros är en vanlig ledsjukdom som ger olika symtom från höften. Det finns många kända orsaker till varför man kan drabbas av höftartros. De flesta innehåller någon form av överbelastning, men risken ökar också om du har en nära släkting med samma sjukdom eller är kvinna. Långvarig överbelastning i samband med idrott på hög nivå eller av idrottsskador, arbete med tunga lyft och repetitiva moment för höftleden, samt övervikt räknas som riskfaktorer.

Diskbråck

Diskbråck är egentligen ett ryggbesvär som uppstår när de små, mjuka kuddarna mellan ryggradens kotor buktar ut. Diskbråck och ont i höften kan uppstå samtidigt om disken trycker på någon nerv som går ner i benet. Då brukar smärtan även stråla ner i hela benet. Ärftlighet har en viss betydelse vid diskbråck, men det kan också uppkomma utan någon klar anledning. Du kan läsa mer om besväret i vår guide om diskbråck. Risken för diskbråck är högst hos män i medelåldern.

Höftbesvär hos barn

Även barn kan få ont i höften till följd av olika sjukdomar, exempelvis Perthes sjukdom. Det tros uppkomma till följd av en försämrad blodförsörjning till höftens ledhuvud, vilket gör att dess yta blir ojämn. Detta kan orsaka smärta och stelhet. Epifysiolys är ett annat ovanligt tillstånd som innebär en glidning i ledhuvudets tillväxtzonen vilket orsakar smärta och hälta. Detta tillstånd är akut och kräver operation. Höftledsdysplasi är i sin tur ofta ett medfött tillstånd som innebär att höftleden är underutvecklad. Det orsakar en instabilitet och gör att höften går ur led. Barn kan även få en inflammation i höftleden, så kallat snuva i höften, som oftast dyker upp efter en förkylning. Då kan det göra ont i låret, höften eller i knät. Det är vanligt och man upptäcker det genom att barnet haltar och klagar på ont i benet. Några dagars vila botar detta tillstånd.

Egenvård vid höftbesvär

Du kan själv förebygga och lindra höftsmärta på flera olika sätt.

  • Vila: Efter en skada, hård träning eller överansträngning är det viktigt att ge kroppen utrymme till vila innan du aktiverar dig som vanligt igen.
  • Träna: Det är bra att träna upp flexibilitet och styrka för att motverka höftproblem. Vid diagnostiserad artros är det bra att få hjälp av en fysioterapeut som kan ta fram ett särskilt träningsprogram för att lindra symtomen.
  • Uppvärmning: Att värma upp innan hård träning är viktigt för att förebygga skador.
  • Variera rörelserna: Monotona och repetitiva rörelser ökar risken för höftproblem.
  • Minska övervikt: Vid övervikt kan du minska risken för artros genom viktnedgång.
  • Stötdämpande skor: Använd bra skor, och extra skoinlägg om det krävs.

Hur ska man sova när man har ont i höften?

Om du har ont i höften har du inte bara besvär när du är uppe och rör på dig. Det kan också göra ont när du sover. Investera i en madrass som lämpar sig för just din kropp och kan minska belastningen på dina höfter på nätterna.

Behandling vid höftbesvär

Beroende på vad det är som orsakar smärtan i höfterna finns det olika behandlingsmetoder.

Vad gör man åt en inflammation i höften?

Om du har trokanterit och ont i höften finns övningar inom koordination och styrka som kan hjälpa. Detta kan en fysioterapeut hjälpa dig med. Även antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel kan lindra smärtan. Blir besvären långvariga kan man lindra med exempelvis en kortisoninjektion, men man bör komma ihåg att kortison sällan hjälper fullt ut, utan det är träning och stretchingen som är grundbehandlingen som ger långvarig förbättring. Operation har ingen bevisad effekt.

Hur behandlas höftartros?

Trots att artros är en kronisk sjukdom så går det att må bra och bibehålla ett aktivt liv utan att sjukdomen hindrar dig. Det är däremot viktigt att få rätt behandling för att minska symtomen och må bättre i vardagen, och att inte vänta med att söka vård. Artrosbehandling, enligt Socialstyrelsens rekommendationer, sker genom en så kallad artrosskola där du kan få personlig hjälp av en legitimerad fysioterapeut. Om du misstänker höftartros kan en fysioteraput hjälpa till med både diagnos och behandling.

Det är en myt att man måste opereras för höftartros. Handledd träning i kombination med utbildning har bevisad effekt och ger väldigt bra smärtlindring för de flesta. Denna form av fysioterapi med enkla och korta övningar bör göras dagligen för en långsiktigt positiv effekt. Då lindras besvären mer och mer över tid.

De flesta med höftartros blir så pass bra av fysioterapi att de inte längre anser att de behöver opereras och många minskar eller slutar med smärtstillande medicinering. Idag kan du själv välja om du vill gå i digital artrosskola, eller fysisk artrosskola som du ofta kan hitta på flera vårdcentraler. Läs mer om digital fysioterapi nedan.

Vad gör man åt diskbråck?

Många med diskbråck får rådet att försöka träna i den mån det går, och då kan en fysioterapeut hjälpa till med tips på övningar. Symtomen vid diskbråck kan framgångsrikt behandlas med särskilda övningar. Det kan även vara aktuellt att få särskilda hjälpmedel, exempelvis en stav eller käpp. Du kan ha hjälp av antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel. I vissa fall behöver diskbråck opereras.

Vad gör man åt höftbesvär hos barn?

De flesta höftproblem som drabbar barn åtgärdas med vila och ibland med tillägg av fysioterapi. Behandlingen skiljer sig mycket beroende på vad som är orsaken. Vissa tillstånd kan kräva operation. När barn har ont i höften är det ofta bra att höra av sig till sjukvården.

Diagnos vid höftbesvär

Om du får plötslig smärta kring höften är det viktigt att söka vård och hitta orsaken. Samma sak gäller om du har ont en längre period utan förbättring.

Vem kan hjälpa dig vid höftbesvär?

Kan höftbesvär behandlas digitalt?

Vissa höftbesvär kan vara svåra att diagnostisera utan fysisk undersökning, medan andra tillstånd går bra att både diagnostisera och behandla digitalt.

Tillstånd som höftartros kan exempelvis behandlas framgångsrikt digitalt. Vid digital artrosbehandling kan du ha kontakt med en fysioterapeut på distans, och du får ofta handledning i din träning via din mobil eller surfplatta.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:34
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:34
Faktagranskad av:

Leif Dahlberg, Senior professor inom ortopedi och medicinsk chef, Joint Academy.
Christian Anker-Hansen, Specialistläkare i ortopedi och allmänmedicin.