Födelsemärken och leverfläckar
Leverfläckar på bar hud.

Födelsemärken och leverfläckar

Det kan vara bra att kolla upp sina födelsemärken och leverfläckar om de förändras. Läs mer om var du kan kolla upp dem här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med födelsemärken och leverfläckar på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Stockholm
Bedömning av rosacea och perioral dermatit
Norrmalm, Stockholm
Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Bedömning av leverfläckar
Nacka
Diagnostiskt Centrum Hud Skövde
Bedömning av rosacea och perioral dermatit
Skövde
Diagnostiskt Centrum Hud Hötorget
Bedömning av rosacea och perioral dermatit
Norrmalm, Stockholm
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Behandling av rosacea och perioral dermatit
Västra Hamnen, Malmö
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Bedömning av rosacea och perioral dermatit
Stampen, Göteborg

Snabba fakta om Födelsemärken och leverfläckar

Viktiga länkar
Om födelsemärken och leverfläckar

Födelsemärken och leverfläckar uppstår naturligt och är oftast ofarliga. De kan dock utvecklas till, eller bero på, hudcancer. Läs mer.

Om födelsemärken och leverfläckar

Födelsemärken och leverfläckar är synonymer och betyder alltså samma sak. Definitionen på ett födelsemärke (eller en leverfläck) är att det har en annan färg än huden runtomkring för att det innehåller mer pigment. Det är alltså en pigmentförändring. Oftast uppkommer leverfläckar vid solexponering men de kan också ha hudcancer som orsak.

De flesta av oss föds med flera och sedan kan det komma nya under hela livet. En stor majoritet av alla pigmentförändringar är godartade men vissa väljer att ta bort dem ändå, av estetiska orsaker.

Så kallade eldsmärken och smultronmärken är vanliga hudförändringar som kan förväxlas med födelsemärken. Ett eldsmärke är blåröda blodkärl som sitter kvar hela livet. Ett smultronmärke är en blåröd hudtumör som är godartad. Den kan försvinna av sig själv.

Hur vet man om leverfläckar är farliga?

Med farliga födelsemärken och leverfläckar syftar man på pigmentförändringar som beror på hudcancer. Det är svårt att veta säkert om födelsemärken och leverfläckar är farliga utan att göra en ordentlig kontroll av dem. Men det finns en del tecken att vara uppmärksam på, så att du upptäcker farliga leverfläckar i tid:

  • De växer eller ändrar färg eller form.
  • De är asymmetriska.
  • De kliar eller börjar blöda.

Var extra uppmärksam på nya födelsemärken efter att du har fyllt 30 år, eftersom det inte är lika vanligt att de uppkommer då. Det är viktigt att vara medveten om att cancer även kan uppstå i gamla födelsemärken. Det är därför du ska lägga märke till om de förändras.

I detta inlägg berättar vi mer om konkreta tecken du kan vara uppmärksam på vid födelsemärken.

Vilka födelsemärken är farliga?

Födelsemärken som beror på hudcancer är farliga och ska tas bort eftersom cancern kan sprida sig.

Symtom på födelsemärken och leverfläckar

Födelsemärken är oftast bruna eller svarta märken på huden som är 0,6–1 cm stora. Det är svårare att upptäcka födelsemärken på hud som är mörk.

Därför får man födelsemärken och leverfläckar

Det finns flera olika anledningar till varför man får födelsemärken. När du solar blir huden brun genom ett färgämne i huden som heter melanin. Om det finns många celler i ett område som tillverkar melanin kan det uppstå en större ansamling, vilket då skapar en leverfläck. Att du får födelsemärken kan också vara ärftligt.

Under en graviditet och puberteten uppkommer ofta fler födelsemärken än senare i livet. Det beror på hormonella förändringar. Man brukar säga att nybildningen hos de flesta avstannar i 30–35-årsåldern. Leverfläckar kan dock uppstå även senare än så och därför är det viktigt att vara uppmärksam på nya leverfläckar.

Varför får man så mycket födelsemärken?

När en person får många fler födelsemärken än vad som är normalt finns det ofta en ärftlig förklaring till det.

Får man mer leverfläckar när man blir äldre?

Vissa av oss fortsätter att få leverfläckar hela livet även om det är vanligast att de uppkommer fram till 30-årsåldern. Det finns också andra typer av hud- och pigmentförändringar som drabbar äldre, men som inte klassas som födelsemärken, till exempel solfläckar eller åldersfläckar.

Egenvård vid födelsemärken och leverfläckar

Du ska inte själv försöka ta bort dina födelsemärken, även om det känns som att det skulle kunna gå. Risken är mycket stor att du inte får det resultat du önskar. Det du kan göra i form av egenvård är framförallt att hålla koll på dina pigmentförändringar. Då ser du när det är dags att få dem kontrollerade av en läkare. Om du redan har många födelsemärken, är det bra att använd hög solskyddsfaktor eller skydda huden med kläder när du befinner dig ute i solen.

Så behandlas födelsemärken och leverfläckar

Födelsemärken och leverfläckar kan behandlas med flera olika tekniker beroende på hur stora de är och var de sitter. De kan tas bort med frysning eller genom en laserbehandling, som en form av skönhetsbehandling. En annan metod är diatermi, vilket innebär att pigmentförändringar bränns bort med hjälp av elström.

Födelsemärken kan också tas bort genom ett kirurgiskt ingrepp eller genom att man skrapar bort det. Tänk på att det då kan bildas ärrvävnad vid borttagning av födelsemärken. Om läkaren misstänker att det är malignt melanom (hudcancer) är det viktigt att undersöka födelsemärket som har tagits bort i ett laboratorium.

Det kan vara skönt att få en diagnos

Även om födelsemärken är godartade kan det vara något du oroar dig över. Då är det skönt att göra en kontroll och få det utrett. Födelsemärken och leverfläckar som beror på malignt melanom ska tas bort i ett så tidigt skede som möjligt. Det är en annan anledning till att det är bra att kolla upp sina leverfläckar.

Det är inte bara läkare som kan kontrollera födelsemärken och leverfläckar. Många apotek erbjuder undersökning med dermatoskop på drop-in-tider.

Vem kan hjälpa dig vid födelsemärken och leverfläckar?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!