Öronplastik
Ett öra i närbild.

Öronplastik

Öronplastik är ett ingrepp som kan förändra utseendet på dina öron och därmed hela huvudets form. Läs mer om öronplastik.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder öronplastik där det passar dig.

Snabba fakta om Öronplastik

Pris

Från 15 000 kronor och uppåt.

Vad är öronplastik?

Med öronplastik har du möjlighet att ändra öronens utseende. Läs mer.

Vad är öronplastik?

Öronplastik handlar kort och gott om att förändra öronens utseende med plastikkirurgi. Om du är missnöjd med dina öron, och kanske till med skäms för dem, kan öronplastik betyda mycket för din självkänsla. Öronen är en del av kroppen som man lägger märke till, det är en av förklaringarna till att det är ganska vanligt med öronplastik. Vanligtvis är öronplastik ett estetiskt motiverat ingrepp där man ändrar öronens form så att den blir mer normal.

Vanliga anledningar till att öronen står ut

Den vanligaste formen av öronplastik är korrigering av utstående öron. Problemet är oftast medfött. Öron kan stå ut på grund av att öronbroskets gångar inte är tillbakadragna, som de brukar vara. En annan förklaring till utstående öron är att själva öronskålen är ovanligt stor. Öron kan även stå ut av en kombination av dessa två orsaker, och öron som är stora kan opereras även om de inte står ut.

Så kallade blomkålsöron beror på upprepade blödningar som förstör brosket i öronen. Det drabbar ofta utövare av kontaktsporter. Blomkålsöron kan åtgärdas med öronplastik. Även örsnibbar kan ofta åtgärdas om de blivit skadade eller upplevs som stora.

Vad kan man göra åt utstående öron?

Kan man dra in sina öron? Ja, öronplastik handlar ofta om att dra öronen så att de hamnar närmare huvudet. Öronen får då en form som är mer normal och mindre uppseendeväckande.

Utförs öronplastik på barn?

Det är viktigt att öronen är färdigutvecklade innan man genomför öronplastik på ett barn. Det brukar de vara när ett barn är mellan sex och åtta år gammalt.

Så går öronplastik till

Metod

Öronplastik i syfte att åtgärda utstående öron görs ofta under lätt narkos. Man lägger ett snitt på öronens baksida och tar bort hud. Öronbrosket kan slipas för att det ska bli lättare att böja örat bakåt. Brosket fästs i en ny position med några stygn och huden sys ihop. Om du vill göra öronskålen mindre minskar man den genom att ta bort en kil av brosk från örats baksida. Själva operationen tar omkring en timme att genomföra, men du brukar få vistas på kliniken i 2–3 timmar.

Innan öronplastik

Det vanliga är att du bokar en konsultation och samtalar med en plastikkirurg innan du bestämmer dig för om du vill genomföra operationen. Ni går igenom ingreppet och dina förväntningar. Att titta på bilder före och efter öronplastik kan ge dig en uppfattning om hur stor skillnaden kommer att bli.

Efter öronplastik

Du kan åka hem samma dag som operationen genomförts. Man lägger ett ordentligt förband som ska sitta kvar dygnet runt under en hel vecka. Öronen kommer svullna och bli blå efter ingreppet och det tar ca tre veckor innan svullnaden lägger sig. Att sova på öronen kan göra ont under den här perioden. Det är vanligt att smärtstillande läkemedel föreskrivs i samband med ingreppet. Efter 7–9 dagar tas stygnen bort och det är normalt att kunna återgå till arbetet efter ungefär en vecka. Det blir ärr efter öronplastik men de är oftast mycket diskreta.

Hur mycket kostar öronplastik?

Vad det är för pris på öronplastik beror på vad vill göra för ingrepp. Räkna med att det kostar från 15 000 kronor och uppåt att operera två utstående öron. Om du eller ett barn fått en remiss för operation av utstående öron så kostar det ingenting.

Fördelar med öronplastik

  • Öronplastik gör stor skillnad för dig som inte är nöjd med dina öron.

Nackdelar med öronplastik

  • Även om ingreppet går fort så får du räkna med måttlig smärta under de första dagarna.
  • Du behöver bära bandage i minst en vecka för att skydda öronen.

Vem kan hjälpa dig med öronplastik?

Kan öronplastik utföras av nätläkare?

En nätläkare med kompetens inom plastikkirurgi kan ge dig en uppfattning om vad du kan uppnå med öronplastik men inte utföra själva ingreppet.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!