Tandimplantat

Tandimplantat kan behövas om en tand slagits ut eller om en tand tagits bort på grund av karies eller andra tandsjukdomar.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Tandimplantat
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (159)
Digital vårdgivare (0)
(70)
Öppet måndag från 08:00
(30)
Öppet måndag från 08:00

Din Tandläkare i Solna AB

Hotellgatan 3, 5 tr, Läkarhuset i Solna Centrum, Solna
(29)
Öppet måndag från 08:00

Stockholms Tandhälsa Odenplan

Dalagatan 42, Stockholm
(67)
Öppet onsdag från 09:00

Ektorps Tandläkare

Ektorpsvägen 4, Nacka
(10)
Öppet måndag från 08:00

Tandläkarna Frankander - Klinik 21

Hantverkargatan 21, Stockholm
(17)
Öppet måndag från 07:00

Artos Dental, Solna

Stråket 3, Solna
(31)
Öppet idag från 09:00

City Dental

Drottninggatan 27, Stockholm
(17)
Öppet måndag från 08:00
(13)
Öppet måndag från 09:00

Narkoskliniken

Rålambsvägen 10, Stockholm
(19)
Öppet måndag från 08:00

Dental Kompaniet

Ljungmyrsvägen 2, Täby
(7)
Öppet idag från 09:00

Folktandvården Solna

Solna Torg 3, 3 tr
(11)
Öppet måndag från 07:30

Tandläkare Cleopatra Eriksson

Repslagaregatan 13, Norrköping
(11)
Öppet torsdag från 08:30

Tandläkare Annika Ireblad

Holmvägen 1, Upplands Väsby
(40)
Öppet måndag från 07:30

Folktandvården Västerhaninge, Haninge

Klockargatan 17, Västerhaninge
(54)
Öppet fredag från 07:00

Tre Tandläkare

Siktgatan 2, Vällingby
(61)
Öppet idag från 08:00

Folktandvården Handen

Handenterminalen 3, Handen

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Tandimplantat

Det är viktigt att ersätta tanden/tänderna för en hel tandrad är nödvändig för att kunna tala och äta.

Tandimplantat

Tandimplantat är titanskruvar som fästs i käken och ersätter den egna tandens rötter. Har man slagit ut en tand, varit tvungen att ta bort en eller flera tänder på grund av karies eller tappat tänder av andra tandsjukdomar är det viktigt att ersätta tanden/tänderna för att få en normal funktion av käke och mun, vilket är nödvändigt för att vi ska kunna tala och äta.

Ersättning av tandens synliga del

När implantaten sitter fast i käken kan man välja olika alternativ för ersättning av den synliga delen av tanden, kronan. Är det en eller några få tänder som ska bytas ut kan man sätta fast en krona i varje implantat.

Är det flera tänder som fattas kan man använda en bro. Bron består av flera konstgjorda tänder som sitter ihop i ett stycke och som fästs i implantaten.

Är det många tänder som ska ersättas, eller hela tandraden, kan man välja att sätta in en protes eller delprotes. Antingen kan de konstgjorda tänderna fästas direkt på implantaten eller så fästs de på distansen. Distans är titantrådar som fästs på tandimplantatet och som går genom tandköttet.

Behandling

Att få nya tänder med implantat tar lång tid. En period på tre till tolv månaders behandling är snittiden, fördelat på sex till åtta besök. Måste man först dra ut tänder för att implantatet ska få plats eller för att tanden är skadad, kan käken behöva tid att läka såret, och det kan göra att behandlingen tar längre tid.

För att kunna fästa implantat måste man ha ett starkt käkben och ingen nerv eller större kärl får ligga i vägen. Därför gör man först en noggrann undersökning med röntgen för att se om det är lämpligt att sätta in implantat.

Vid en operation görs ett snitt i tandköttet och borrar ett hål i käkbenet för att göra plats för ett implantat. Implantatet skruvas fast i käken och därefter sys tandköttet ihop för att låta titanskruvarna läka ihop med benet. När käkbenet har läkt läggs ett nytt snitt i tandköttet, för att sätta fast distanserna som den konstgjorda tanden kopplas fast på. Det sista steget kan i vissa fall göras i samband med den första operationen.

Under tiden skruvarna och käkbenet läker, tillverkas de nya tänderna. I väntan på detta kan man använda sin gamla protes eller få en tillfällig tand isatt. Läkningen tar olika lång tid, och de nya tänderna sätts fast så fort käken läkt. Antingen görs detta av en tandläkare eller en specialist på tandprotetik, medan operationen utförs av en käkkirurg eller någon som är specialist på tandlossning.

När behandlingen är klar är det viktigt att gå till tandläkaren för uppföljning. Man kan kontrollera tänderna själv hemma genom att känna efter så att tänderna inte är lösa, tandköttet inte blöder och att det inte gör ont. Hos tandläkaren kontrolleras hur implantaten sitter i käkbenet med hjälp av röntgen.

Smärta i samband med insättning av implantat

Vid operationen får man lokalbedövning, men man kan även få lugnande tabletter vid oro. I vissa fall kan narkos behövas.

Efter operationen kan man känna sig öm och svullen i munnen, och om man behöver, kan man ta värktabletter.

Komplikationer

Oftast fungerar en behandling med implantat bra, men ibland kan det uppstå komplikationer. Bakterier som orsakar hål i tänderna kan ta sig ner mellan tandkött och implantat och orsaka inflammation som kan leda till att implantatet lossnar. Därför är det viktigt att ha god munhygien för att behandlingen ska ge ett bra resultat.

Garanti på implantat är minst två år, och vissa tillverkare ger livslång garanti.