Tandimplantat
Person håller i en modul som visar en tandrad

Tandimplantat

Funderar du på tandimplantat? I den här guiden har vi samlat allt du behöver veta om att ersätta en eller flera förlorade tänder.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandimplantat där det passar dig.

Boka tid för tandimplantat

Primärtandvården Västra Frölunda
Tandimplantat
Grimmered, Västra Frölunda
Tandea Barkarby
Konsultation för tandimplantat
Järfälla
Smile Linköping
Konsultation tandimplantat - för dig över 23 år
Linköping
Tandea Skärholmen
Konsultation inför tandimplantat
Skärholmen, Skärholmen
Primärtandvården Västra Frölunda
Tandimplantat
Grimmered, Västra Frölunda
Primärtandvården Västra Frölunda
Tandimplantat
Grimmered, Västra Frölunda
Om tandimplantat

Tandimplantat kan ersätta förlorade tänder. De består av en metallskruv som fästs i käkbenet, och en konstgjord tand som sedan sätts fast i implantatet. Läs mer.

Om tandimplantat

Om du saknar en eller flera tänder som du vill ersätta, kan tandimplantat vara ett bra alternativ. Tandimplantat är en slags tandprotes som innebär att en metallskruv, vanligen i titan, opereras in i ditt käkben på det ställe där din tand tidigare suttit. När käkbenet läkt kan konstgjorda tänder, en tandkrona eller bro, fästas på ditt/dina implantat. Titanskruven växer ihop med käkbenet, så kallad osseointegration, och fungerar med andra ord som en tandrot som håller din konstgjorda tand på plats. På detta sätt kan du återskapa din tandrad.

Så går det till att få tandimplantat

Innan du opererar in ett tandimplantat

Det första steget i processen är att din tandläkare gör en grundlig undersökning, med bland annat röntgen, för att avgöra om du är en lämplig kandidat för tandimplantat. Tandläkaren vill bland annat se att ditt käkben är friskt och starkt nog för en operation.

Ibland behöver man genomgå en behandling innan man opererar in ett tandimplantat. Om du till exempel har för lite käkben för att implantaten ska kunna fästas, kan du få hjälp med en bentransplantation i käken. Har du ett friskt och tillräckligt med käkben behövs oftast ingen behandling inför operationen.

Om du dragit ut tänder nyligen behöver käkbenet och tandköttet läka innan operationen.

I det fall du är rökare bör du se till att sluta röka i god tid före operationen. Detta eftersom rökning kan göra det svårare för implantatet att läka.

Metod – tandimplantat steg för steg

För att din operation ska vara smärtfri får du vanligtvis lokalbedövning, men om du är mycket orolig kan operationen göras under narkos, eller med hjälp av lugnande medicinering. Såhär går operationen till, steg för steg:

  1. Tandköttet viks undan så att tandläkaren kan borra hål i käkbenet.
  2. Tandimplantatet fästs i käkbenet.
  3. Tandköttet sys fast över eller runt implantatet.

Om tandköttet sytts över implantatet får du komma tillbaka när tandköttet är läkt, för att fästa distanser (förlängningar) på implantatet, som den konstgjorda tanden kan sättas fast på.

Om man låtit tandimplantatet sticka upp lite ur tandköttet, kan tandkronan kan fästas direkt i själva implantatet.

Hur lång tid tar det att sätta in ett tandimplantat?

När du ska få ett tandimplantat opereras du en eller två gånger, beroende på hur många implantat som ska sättas in. Varje operation tar cirka en till två timmar.

Efter att du fått tandimplantat

De konstgjorda tänderna sätts fast på implantatet först när käkbenet har läkt ordentligt. Det kan ta upp till 6 månader för implantaten att växa fast ordentligt – men det kan också gå betydligt snabbare. Under tiden du väntar får du använda en tillfällig avtagbar protes, och behöver inte gå tandlös. Första veckan efter operationen bör du dock inte använda protesen eller tugga där implantatet sitter.

Hur länge håller ett tandimplantat?

Hur länge ett tandimplantat beror på flera olika saker, till exempel hur din munhälsa såg ut innan behandlingen (till exempel om du har en tandlossningssjukdom eller inte), om du pressar/gnisslar tänderna eller hur du sköter dina tänder. Därför är det viktigt att du får rätt verktyg av tandläkaren, till exempel en bettskena, om det behövs. Om du är noga med skötseln och får rätt hjälp kan ett tandimplantat hålla väldigt länge – för många håller det hela livet.

Vad kostar tandimplantat?

Tandimplantat är oftast dyrare än andra typer av tandproteser. Priset varierar beroende på hur många implantat du behöver, vilket material som används och såklart vilken tandläkare du går till. För ett enstaka implantat kan du räkna med en kostnad från cirka 15 000 – 25 000 kronor.

Du kan jämföra priserna för tandimplantat hos olika tandläkare på Vården.se.

Om din tandläkare anser att behandlingen är nödvändig, täcks den av högkostnadsskyddet, vilket innebär att Försäkringskassan täcker delar av ditt pris för tandimplantatet. Du kan också få särskilt tandvårdsstöd vid vissa diagnoser.

Vad är fördelarna med tandimplantat?

  • Med hjälp av tandimplantat kan du som saknar tänder återskapa ditt leende med ett naturligt resultat.
  • Ett tandimplantat är i princip lika hållbart som en riktig tand, om du sköter om det väl.
  • Det är väldigt sällsynt att tandimplantat lossnar.

Vad är nackdelarna med tandimplantat?

  • Tandimplantat är en dyr behandling.
  • Du kan drabbas av infektioner runt implantaten – särskilt om du slarvar med rengöringen.
  • Det finns en liten risk att tandimplantatet misslyckas. Kroppen kan stöta bort ditt tandimplantat, eller så växer det inte fast ordentligt i käken.

Vem kan hjälpa dig med tandimplantat?

Publicerad:
8 november 2022 kl 14:11
Uppdaterad:
31 januari 2024 kl 14:12
Författare:
Faktagranskad av:

Hanne Sliwo, leg. Tandläkare, Tandea