Musarm
En person greppar om sin handled.

Musarm

Om du har ont i underarmen, handleden, händerna, nacken eller axlarna så kan det bero på musarm. Läs mer om musarm i denna guide.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med musarm på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Agilokliniken Slussen
Fysioterapi
Södermalm, Stockholm
Agilokliniken Slussen
Fysioterapi
Södermalm, Stockholm
Agilokliniken Slussen
Naprapatbehandling
Södermalm, Stockholm
Naprapatstyrkan
Behandling av musarm
Järfälla
Fysiomedicinska Kliniken - Henrik Solmenius
Besök hos naprapat
Kronborg, Malmö
Stjärnkliniken Norrköping
Fysioterapi / Sjukgymnastik
Norrköping

Snabba fakta om Musarm

Vad är musarm?

Musarm är ett samlingsnamn för förslitningsskador på framförallt armar och händer. Läs mer.

Vad är musarm?

Musarm är inte en tydligt avgränsad diagnos utan ett samlingsbegrepp för många olika besvär som främst drabbar handen och underarmen. Musarmbåge är ett annat begrepp som förekommer och som betyder samma sak som musarm.

Musarm beror oftast på att muskler, senor eller ledband har belastats så mycket att det har uppstått en förslitning eller försämrad blodcirkulation. Även nerver kan ha tagit skada vid musarm. Många blir helt bra efter att ha fått musarm, men det kan ta flera månader. Musarm kan innebära sjukskrivning i perioder, om du inte kan få arbetsuppgifter som gör att du slipper belasta det drabbade området.

Är musarm en inflammation?

Musarm kan bero på att du har fått en inflammation men det kan även finnas andra orsaker.

Hur känns musarm?

När du har musarm kan du få ont i handleden, armen, nacken eller axeln. Att ha ont i flera av dessa delar av kroppen är också vanligt. Ofta är besvären värst i handlederna och underarmen.

Det är vanligt att du som har musarm har något eller några av följande symtom i hela eller delar av armen eller nacken:

  • stelhet
  • värk som är molande
  • försvagning i drabbade muskler
  • trötthet
  • kramper i musklerna
  • försämrad känsel
  • stickningar och domningar.

När du har musarm kan det även uppstå svullnad som ofta går till handleden från armbågen.

Musarm i olika stadier

Musarm delas ofta in i tre stadier där symtomen blir mer och mer påtagliga. I det första stadiet känner du smärta och kanske svaghet i samband med att du utför de rörelser som är orsaken till att du har musarm. När du inte utför rörelsen så försvinner besvären.

I det andra stadiet kan besvären kvarstå även efter det att du slutat med rörelserna och du får ofta ont direkt när du börjar med dem. Om du inte tar besvären på allvar och vilar kan du få ihållande problem. Då kan det göra ordentligt ont även när du vilar eller utför enkla uppgifter som inte har att göra med hur du fick musarm. I detta tredje stadie tar det också längre tid att behandla musarm. Det är alltså viktigt att ta tag i problemet i tid.

Vad orsakar musarm?

Musarm kan uppstå på flera olika sätt. Det är vanligt att det beror på att du har utfört ensidigt arbete länge, i en dålig arbetsställning. Musarm kommer sällan plötsligt utan det är vanligare med en gradvis försämring.

Idag är det vanligt att få musarm på grund av att man haft händerna i en onaturlig position under långa perioder. Det kan vara i samband med att man använt en smartphone, dator eller läsplatta. Musarm kan också orsakas av kyla eller skakningar/vibrationer.

Egenvård vid musarm

Vid musarm är det viktigt att inte göra det värre genom att upprepa den eller de rörelser som har orsakat besväret. Pröva nya ställningar i arbetet och använd gärna handledsstöd och andra hjälpmedel. Om du har fått musarm på grund av skrivbordsarbete är det viktigt att du använder ett skrivbord och en kontorsstol som är individuellt anpassad. Om du fått musarm på grund av arbetet vid datorn kan en ergonomisk mus göra stor skillnad.

Att nacken är i en bra position och varken för fram- eller bakåtlutad är också viktigt. Massage kan kännas bra om du har överansträngda muskler med dålig cirkulation.

Hur tränar man bort musarm?

Det finns inte en patentmetod när det handlar om att träna bort musarm. Vilka övningar du ska använda beror på var du har ont och på hur du har fått besväret.

Behandling vid musarm

Om det inte räcker med egenvård kan musarm behandlas på flera sätt. En fysioterpeut kan ge dig personliga övningar och hjälpa dig att hitta rätt ställningar i vardagen och när du utför ditt arbete. Smärtstillande läkemedel kan också vara aktuellt.

Diagnos vid musarm

Om du har besvär som du tror kan vara musarm som inte blir bättre på ett par veckor ska du ta kontakt med vården så att du kan få hjälp.

Vem kan hjälpa dig vid musarm?

Kan musarm behandlas av nätläkare?

Det krävs oftast mer ingående undersökningar än vad en nätläkare kan göra för att fastställa musarm.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:35
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:35
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: