Ont i halsen
En tjej har ont i halsen och håller för sin hals

Ont i halsen

Ont i halsen är vanligt. En vanlig förkylning kan göra så att slemhinnorna i halsen eller halsmandlarna svullnar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ont i halsen på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Ont i halsen

Viktiga länkar
Viktiga telefonnummer

Ring 112 om du har ont i halsen och svårt att öppna munnen eller om du känner att andningen påverkas.

Om ont i halsen

Ont i halsen innebär att du har ont i svalget. Det kan man ha av flera orsaker. Läs mer.

Om ont i halsen

Man kan få ont i halsen av flera orsaker. Ofta är det ett vanligt förkylningsvirus som orsakar infektionen. Ont i halsen kan vara ett symtom på luftrörsinfektion, som även ger andra besvär. Smärtan beror på att slemhinnorna svullnar, och det känner du varje gång du sväljer. Om ens halsmandlar, två körtlar vid tungans bakre del, infekteras kallar man det för halsfluss.

Halsböld och struplocksinflammation är två tillstånd som ger ont i halsen som kan vara allvarliga. Oftast läker dock en halsinfektion snabbt och av sig själv, oavsett om den är orsakad av virus eller bakterier.

Symtom vid ont i halsen

  • Tecken på förkylning som feber och snuva.
  • Vita prickar och/eller rodnad i halsen.
  • Du upplever att du är tjock i halsen och har svårt att svälja.
  • Du kan känna att rösten blir torr och raspig.
  • Ens lymfkörtlarna kan bli svullna så att man blir öm på utsidan av halsen.

Varför får man ont i halsen?

Ont i halsen utan feber och förkylning kan vara halsfluss, men det beror ibland på halsbränna eller på att du har problem med dina stämband. Stämbandsinflammation påverkar rösten i högre grad än om det är dina halsmandlar som är infekterade. Överansträngning är ofta orsaken till att du får ont i stämbanden. Ont i halsen kan också vara ett symtom vid sjukdomar som corona, körtelfeber, bronkit, lunginflammation eller scharlakansfeber.

Om du ofta har ont i halsen på morgonen, men om det släpper senare på dagen, kan det bero på faktorer i din omgivning som irriterar slemhinnorna. Till exempel damm, hög luftfuktighet eller att det är dragigt.

Hur länge har man ont i halsen?

Hur lång tid det tar innan en halsinfektion ger mer sig beror på vad som orsakat den och hur allvarlig den är. Räkna med att det tar ungefär en vecka för den att läka ut om det inte är en allvarlig infektion.

Kan man gå till jobbet om man har ont i halsen?

Du ska aldrig gå till jobbet om du känner dig sjuk och har feber. Om du har ont i halsen i kombination med andra symtom som kan bero på covid-19 ska du stanna hemma, även om du inte har feber. Skulle du välja att gå till jobbet ändå så bör man tvätta händerna noggrant och ofta för att förebygga smitta.

Vad ska man göra när man har ont i halsen?

Både varm dryck, som en kopp te med honung, och något kallt kan upplevas som lindrande när du har halsont. Vissa tycker om att ha halstabletter till hands när de har ont i halsen. Apoteket har förutom receptfria läkemedel mot smärta även sugtabletter som är särskilt framtagna för dig som har ont i halsen. Det handlar mycket om att prova vad som ger effekt för just dig. Tänk på att du behöver dricka, även om det känns obehagligt att svälja.

Genom att tvätta händerna ofta och undvika handkontakt med någon som du vet är förkyld eller har halsfluss kan du minska risken för att själv få ont i halsen. Om du vill testa en huskur vid ont i halsen kan du gurgla med ljummet saltvatten. Det vetenskapliga stödet för att det har effekt är dock svagt.

Behandling vid ont i halsen

Vid måttlig eller svår halsfluss orsakad av bakterier ges antibiotika. Du kan också få smärtstillande läkemedel på recept om det behövs.

Vad är bäst mot halsont om man har det ofta?

Om du drabbas av halsfluss oftare än vad som kan anses vara normalt kan det vara aktuellt att operera bort halsmandlarna, för att det inte ska hända igen. Det kan du läsa mer om i vår guide om halsfluss.

Diagnos vid ont i halsen

Har du halsont i kombination med snuva är orsaken med stor sannolikhet ett förkylningsvirus. I det läget behöver du inte söka hjälp utan det går oftast över inom en vecka. Om du är osäker på om du har ont i halsen på grund av förkylning eller om det är halsfluss orsakad av streptokocker kan man behöva ta ett prov för att fastställa orsaken.

Om du eller ett barn du har ansvar för har jätteont i halsen och har svårt att dricka är det bäst att ta kontakt med vården, även om det gäller ont i halsen i samband med en vanlig förkylning. Samma sak gäller om du haft ont i halsen länge utan att det blivit bättre eller om du får ont i halsen oftare än någon gång om året.

Vem kan hjälpa dig vid ont i halsen?

Kan ont i halsen behandlas av nätläkare?

För att se orsaken till ont i halsen behöver man ofta ta ett prov. Att ta kontakt med en nätläkare kan dock vara ett bra sätt att snabbt få information om hur du ska gå vidare om du har mycket ont i halsen.

Publicerad:
24 augusti 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
24 augusti 2023 kl 14:48
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!